Nexus 7 se dočkal uvolnění zdrojových kódů

Vydání nové verze tabletu Nexus 7 provázejí problémy s dostupností zdrojových kódů a ovladačů k jednotlivým částem hardware. Problémy s vypuštěním těchto souborů měly také za následek, že guru AOSP, Jean-Baptiste Quéru (JBQ), rezignoval na svoji funkci. Zdrojové kódy a ovladače jsou potřebné pro vývojáře vlastních ROMek, protože bez těchto souborů je přizpůsobení velmi obtížné, ne-li nemožné.

Všechny problémy začaly kvůli firmě Qualcomm, která do tohoto zařízení dodává celý výpočetní výkon, včetně CPU a GPU. Qualcomm si velmi zakládá na svém duševním vlastnictví a z neznámého důvodu nechtěl dovolit ani v tomto případě vypustit do světa zdrojové kódy. Nakonec vše dobře dopadlo, ale možná za to může také odchod JBQ z pozice manažera Android Open Source Project, který rozpoutal vlny na těch správných místech. Když je teď problém zažehnán, je možné, že si JBQ tento odchod rozmyslí, protože jde o velmi oblíbený a šikovný článek v celém Android řetězci. Prozatím ale nejsou žádné informace jestli JBQ skutečně odejde a pokud ano, tak zda pouze z pozice manažera AOSP nebo z celého Google.

nexus-7-2013

Není to poprvé co nastaly podobné problémy. Již se dvěma dalšími zařízeními měl Google stejný problém. První Nexus zařízení, Nexus One, nemá zdrojové kódy dostupné doteď. Firma HTC, která Nexus One vyráběla, je sice vydala, Google ovšem nikoliv. Stejný problém nastal i při uvedení zařízení Nexus 4. Ani zde nebylo dlouho jisté, jestli zdrojové kódy budou někdy dostupné. Jak to tak vypadá, s firmou Qualcomm je to složité a do budoucna bude lepší pro Nexus zařízení vybrat třeba firmu NVIDIA.

Pokud si chcete ‚Factory Images‘ a ‚Binaries‘ stáhnout, můžete tak udělat pomocí odkazů níže, kde najdete také všechny ostatní Nexus zařízení.

Soubory k Nexus 7: Factory Images, Binaries

Zdroj: Android Police (1, 2, 3)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *