[Recenze] Dormi – výborná chůvička pro Android

Jako nastávající rodič musíte zařídit spoustu věcí. Jedna z těch důležitých, které provázejí moderní rodičovství, je mít přehled o tom, co dělá vaše dítě, když s ním nejste. Klasické chůvičky jsou velké nedokonalé kusy plastu, které lze jednoduše nahradit dvěma přístroji s Androidem.

Ačkoliv v mém případě přišla Dormi jen pár dní poté, co jsem klasickou chůvičku již pořídil, stejně jsem tu koupenou úplně nahradil. Na řádcích níže vám rád vysvětlím proč.

Dormi nabízí inteligentní přenášení ruchů z dětského pokojíčku pouze v případě, že dítě vydává nějaké zvuky. Jak moc hlasité musí být záleží hlavně na tom, jak daleko máte telefon (nebo jiné Android zařízení) od dítěte. Pokud mu ho dáte kousek od hlavy, zaregistruje každé odfrknutí a na vaše rodičovské zařízení vyšle varovný signál následovaný několikavteřinovým odposlechem. Samozřejmě jen v případě, že se další hlasité zvuky již neobjevují, jinak odposlech trvá do té doby, než se pokojem opět rozhostí ticho.

Základem pro použití Dormi je samozřejmě dvojice Android zařízení, kdy jedno je pro dítě a jedno pro rodiče. Kromě toho můžete připojit i další zařízení jako rodičovské, takže může klidně poslouchat i více lidí.

Screenshot_2014-04-13-09-17-07Screenshot_2014-04-13-09-18-40

Vzhledem k tomu, že ceny chůviček v podstatě startují na tisíci korunách, není problém tuto částku “vyhodit” za nějaký starý Android, který použijete jako zařízení pro dítě a ještě vám může být užitečný i k něčemu jinému… třeba jako náhradní telefon. Za nějakých patnáct stovek seženete třeba použitý HTC Desire, který používám já. Ten je dostatečně výkonný, aby vše zvládl naprosto bez problémů, a v případě, že budete potřebovat náhradní telefon, poslouží více než dobře.

Když nechcete kupovat další telefon, bohatě si vystačíte s těmi, které máte jako rodiče. V aplikaci si totiž můžete nastavit, aby veškerá zmeškaná volání a zprávy byly přeposílány na telefon rodiče. Tak o nic nepřijdete a investice bude téměř nulová.

Když je řeč o investicích, Dormi má trošku komplikovaný systém plateb. Každý měsíc získáte 4 hodiny monitorování zadarmo, další si musíte pomocí kreditů předplatit. Také zde funguje systém slev. Když budete aplikaci šířit a někdo si ji pod vaším odkazem nainstaluje, získáte slevu deset procent. Takto si můžete zajistit až 60% slevu na zakoupení licence. Doživotní licence je za cenu kolem 120 korun. Vzhledem k tomu, kolik stojí “obyčejná” chůvička, je tato částka pořád více než slušná. Někomu se to sice nemusí zdát, ale je to tak. Navíc s možností všelijakých slev se můžete dostat na cenu mnohem nižší. Občas se také objeví v některých známých periodikách Promo kód, díky kterému můžete celoživotní licenci získat už za 30 korun. Zakoupení je nutné pouze na jedno zařízení, buď dětské nebo rodičovské.

Screenshot_2014-04-22-10-44-01Screenshot_2014-04-22-10-44-10

Telefony můžete spárovat jak přes Wi-Fi, tak Wi-Fi direct a dokonce i přes mobilní datovou síť. Sice vám to k ničemu nebude, ale klidně můžete být na druhé straně zeměkoule a poslouchat, jak vaše dítě pláče. V případě, že se zařízení rozpojí, tedy že se jeden z nich nebo oba dostanou mimo dosah sítě, začne váš rodičovský telefon vyzvánět melodii budíku. To abyste zajistili nápravu. O přístroji u postýlky můžete mít neustále přehled, protože ve spodní liště najdete název zařízení, přes co je připojen, ale hlavně hladinu jeho baterie. Dobrá zpráva je, že Dormi je k baterii velmi shovívavá, takže pokud nezapomenete dětské zařízení ve fázi vyhledávání, tak vám klidně baterka vydrží několik dní používání – v případě, že telefon máte opravdu jen jako dětskou chůvu, samozřejmě.

Připojení dvou zařízení je jednoduché. Pokud jste připojeni přes Wi-Fi nebo Wi-Fi direct, najdou a spojí se rodičovské a dětské přístroje samy. Pokud chcete připojit další zařízení, které není na stejné Wi-Fi síti, stačí si nechat vygenerovat v nastavení dočasný kód, který do nového přístroje zadáte a tím se připojíte do této rodinné chůvičkové sítě.

Screenshot_2014-04-13-09-17-54Screenshot_2014-04-13-09-18-14

Při připojení máte možnost zaposlouchat se, co se v dětském pokojíku děje, podržením tlačítka Listen. Můžete na dítě i promluvit, pokud je už dostatečně staré, aby mu stačil ke zklidnění váš hlas, a to stlačením tlačítka Speak.

Ovládání spojení probíhá metodou jakýchsi tokenů, jejichž posouváním budete zařízení párovat, zastavovat nebo ho můžete na deset minut pozastavit, aby se vysílání znovu obnovilo automaticky. V základním nastavení je každý dětský hlasitý projev doprovázen pípnutím na přístroji rodičů. To je možné vypnout, ale takto máte přehled o tom, když se něco šustne.

Dormi je opravdu prvotřídní chůvička, která dokonale nahradí ty hloupé plastové, s nimiž si ani nezavoláte. Vzhledem k prvotní ceně zdarma není nic jednoduššího než ji vyzkoušet a až poté zakoupit doživotní licenci – minimálně se dá Dormi kdykoliv použít jako solidní odposlech.

[appbox googleplay com.sleekbit.dormi]

1 komentář: „[Recenze] Dormi – výborná chůvička pro Android“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *