Google chystá sjednocení svých komunikačních protokolů pod název Babel

Jak to tak vypadá, Google chystá sjednocení všech svých komunikačních kanálů do jednoho jediného, kde vše bude propojené a funkční bez ohledu na službu, kterou chcete využívat.

V tuto chvíli je nutno podotknout, že Google má několik roztříštených služeb, pomocí kterých můžete komunikovat s okolím. Jsou to Google Talk, Hangout, Voice, Messenger a jakýsi pseudo Gtalk pro Google+. Kromě prvního a posledního modelu, které jsou schopny komunikovat společně, jsou jinak všechny služby schopné fungovat akorát v rámci svého ‚žánru‘. Přes GTalk tak nemůžete přejít na Hangout a podobně.

Jelikož se objevila ikona, která zobrazuje všechny Google barvy v několika chatovacích piktogramech, vyrojily se zároveň informace či spekulace, které probouzejí k životu právě název Babel. Zde budete mít možnost, kromě samotného psaní zpráv, také posílat obrázky, začít Hangout rovnou ze seznamu kontaktů či přímo jednomu z kontaktů zavolat. Díky tomu, že tento systém bude používat jednu komunikační platformu, která bude zahrnuta do všech zařízení a služeb, budete mít všude to stejné komunikační okno se stejnými možnostmi.

S tímto ovšem přicházejí také určité problémy, respektive omezení. Původní GTalk je postaven na otevřené platformě XMPP. Je to v podstatě to, co mnozí z vás znají pod slovíčkem ‚jabber‘. Tím, že Google sloučí několik forem komunikace v jednu, bude Babel téměř určitě používat nějakou vlastní platformu, která bude pravděpodobně uzavřená. Je samozřejmě možné, že si ji Google nenechá pro sebe a vypustí ji do světa, aby mohla přinést užitek i jiným službám, ale to spíše nepravděpodobné. Budete se tedy muset spokojit s tím, co nabídne strýček Google.

Jelikož nebyla nikde uveřejněna žádná data spuštění, nevíme kdy se Babel dostane mezi lidi. Valí se na nás ovšem Google I/O, kde je dost možné, že bude právě Babel, možná společně s Android 5.0 Key Lime Pie, představen. Tato Google show vypukne 15. května a budou zde představeny všechny důležité novinky z náruče samotného Googlu.

Zdroj: Geek.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *