[CES 2013] NVIDIA představila procesor Tegra 4 a vlastní konzoli Project SHIELD

CES je jeden z nejznámějších veletrhů výpočetní a jiné techniky, který se koná v Las Vegas. Každý rok, od té doby co se narodil Android, jsou zde prezentovány novinky od všech firem, které s Androidem mají něco společného. Nejde samozřejmě jen o Android, ale nás zajímá právě ten.

Tegra 4

Společnost NVIDIA je známá ve světě Android zařízení díky svým Tegra procesorům. Poslední čtyřjádrový kousek, Tegra 3, byl nahrazen prvním čtyřjádrovým Cortex-A15 procesorem Tegra 4. Stejně jako Tegra 3 i Tegra 4 funguje s celkem pěti jádry. Se čtyřmi, které pracují při zatížení, a jedním, které je šetrnější k baterce a pracuje při kancelářské zátěži. Pro podporu her je v tomto procesoru neskutečných 72 grafických jader. Nový procesor také jinak pracuje s vytvářením fotek. V Tegra 4 se nachází průlomová (jak tvrdí NVIDIA) Computational Photography Architecture, která kombinuje výpočetní výkon CPU, GPU i procesoru z kamery a díky tomu dodává vysoký dynamický rozsah. Co přesně to znamená asi nemusíme vědět, ale mělo by to vylepšit pořizování fotografií.

Project SHIELD

Další hardwarovou vychytávkou, kterou NVIDIA přinesla, je přenosné herní zařízení Project SHIELD. Jedná se o gamepad spojený s obrazovkou, které pohání právě nejnovější Tegra 4 procesor. Jelikož se jedná o čisté Android zařízení, můžete zde nainstalovat jakoukoliv podporovanou hru z Google Play nebo z NVIDIA TegraZone. Obrazovka má rozměr 5 palců a rozlišení 1280×720 px. Project SHIELD má v sobě Wi-Fi a na zadní straně je HDMI konektor, USB konektor, 3.5mm jack a microSD slot. Je zde také možnost streamovaného hraní PC her například přes Steam na velké obrazovce. Dostupnost by měla být v Americe během druhého čtvrtletí 2013, ale jaká bude vyžadována cena se nikde nepíše.

Project SHIELD real-time demo




Dead Trigger 2

Pro prezentování kvalit nejnovějšího Tegra 4 zázraku si firma NVIDIA nevybrala nikoho menšího než brněnské vývojářské studio Madfinger Games a jejich nový a zatím nedostupný počin Dead Trigger 2. Níže můžete vidět video ze stránek MobileGeeks, ve kterém vystupuje i obří Zombzilla…



Zdroj: NVIDIA (Tegra 4, Project SHIELD), Android Police (Tegra 4, Project SHIELD)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *