XBMC 12 Frodo Beta 2 je dostupné nyní i pro Android

Oblíbený multimediální přehrávač XBMC se konečně dere v jakési stabilnější verzi také na naše milované Androidí přístroje. Ačkoliv multimediální přehrávač asi není to správné sousloví, protože XBMC je přímo multimediální centrum. Pro počítače různých vyznání a operačních systémů je k dispozici již mnoho let a oblíbilo si ho mnoho uživatelů…včetně mě. Na svém PC nepoužívám prakticky nic jiného a jsem z něj nadšen s každým novým pluginem, který si do něj nainstaluji. Verzi pro Android jsem tedy okamžitě nahrál do Asus Transformer Infinity, protože, popravdě, Galaxy Nexus se svými 16GB místa bez možnosti rozšíření není zrovna zařízení, které by dlouhodobě drželo více multimediálního obsahu, například hromadu populárních seriálů.

XBMC se na Android dostalo neoficiální cestou díky chlapíkům z XDA již dříve, nyní je ovšem Android podporován přímo od vývojářů XBMC. Pro spuštění této aplikace budete potřebovat moderní zařízení, které podporuje NEON technologii, jinak bude přehrávač příliš pomalý. Pokud si nejste jistí jestli můžete XBMC pro Android používat, zkuste se podívat do neoficiálního kompatibility listu. Tou nejjednodušší cestou ovšem bude si program stáhnout, nainstalovat a pokud vaše zařízení podporováno není, program vás po spuštění na toto upozorní a zavře se.

Momentálně je problém se zařízením s verzí Androida 4.2, tedy všechny možné Nexusy a Cyanogenmod ROMky. Na této chybě se pracuje a bude opravena ve verzi Beta3, která je údajně ‚hned za rohem‘.

Pokud ve vašem zařízení trůní velká hromada filmů a seriálů, XBMC je opravdu dobrý způsob jak mít dokonalý přehled společně s náhledovými obrázky, informacemi o epizodě či filmu, hodnocením a spoustou dalších informací a možností.

Po vyzkoušení jsem zjistil, že má XBMC problém s přehráváním vysokodatových videí, tedy 1080p, možná i 720p. Nenašel jsem možnost přepnout softwarové dekódování na dekódování hardwarové. Toto by mělo být vyřešeno do finální verze. Možné je také to, že jsem tuto možnost pouze nenašel, i když tam je. Rozhodně má XBMC dobře našlápnuto k hromadné migraci na Androidí tablety, ale bude to chtít ještě trošku práce…

XBMC 12 Frodo Beta 2 ke stažení zde!

Zdroj: XBMC

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *