Recenze Mini Motor Racing – kvalitní autíčka z ptačího pohledu

Závody aut jsou jedny z nejoblíbenějších her na všech herních platformách. Nedávno představené závody Mini Motor Racing mi ze všeho nejvíc připomínají stařičký Ignition z PC. Ignition v době své slávy, v roce 1997, zabíral necelých 20 mega. Mini Motor Racing zabírá sice něco kolem 160 MB, ale zato se u toho můžete bavit v krásnějším kabátku a na cestách.

Představení

Mini Motor racing jsou klasické závody s pěknou grafikou, viděné z pohledu shora. Jediné co v této hře děláte je točení volantem a občasné zmáčknutí turba. Turbo není klasické jako třeba u Need For Speed, tedy dávkované postupně, ale jedná se spíš o momentální vystřelení vašeho auta prudce vpřed. Máte tedy pouze určitý počet takovýchto výstřelků, nikoliv postupně dávkované množství. Od začátku již máte určitý počet tohoto zrychlení a na tratích se sem tam objeví další kousky k sebrání. Stejně jako je můžete sebrat vy, můžou to udělat i soupeři, je tedy záhodno nenechat nic nepříteli. Kromě turba se na silnicích sem tam objeví pohozené peníze, které se vám připočítají k výsledné výhře. Ale od začátku…

Kariéra, rychlý závod nebo multiplayer

Na začátku máte na výběr z několika možností. I když za hru zaplatíte, máte možnost vydavatelskou firmu, The Binary Mill, dále dotovat nákupem různých vylepšení ve hře. Kdo nechce, nemusí. Jedná se o odemčení všech aut nebo tratí, či o jednorázový přísun herních peněz pro upgrade odemčených aut. Pokud si nic z toho nekoupíte, budete muset vše odemykat postupně v kariéře. Auta i tratě se odemykají jednou za čas, když projedete určité množství tratí. U aut je to jednou za hodně dlouhou dobu, u tratí je to každou chvíli.

V Kariéře si můžete libovolně vybírat vždy minimálně ze čtyř tratí a můžete si zvolit v jakém pořadí chcete tu kterou jet a vyhrát. Po úspěšném zvládnutí všech odemčených tratí, se vám odemknou další, minimálně čtyři. U každé trati je informace o jejím názvu, zda se jede za tmy nebo ve dne, množství kol a finanční odměna, kterou jako vítěz dostanete. Pokud dojedete druhý, dostanete polovinu finanční odměny, pokud třetí, je to tuším dvacet procent. Výhodou je to, že můžete jednu a tutéž trať hrát stále dokola a z každého úspěšného závodu dostanete výhru. Pokud tedy pojedete jednu trať desetkrát po sobě a desetkrát dojedete první, dostanete za každé vítězství svých vyhraných $225, například. Za tyto utržené peníze si můžete vylepšovat auta a sice handling (tedy jak auto drží na silnici), turbo, zrychlení a rychlost. Každé auto má samozřejmě různé parametry a i různé možnosti doplňování. S každým vylepšením se cena za další vylepšení zvedne a to vždy o sto procent.

Toto vše si můžete, společně se změnou barvy auta, užít v režimu kariéry. Na výběr ale máte také možnost rychlého závodu, kde si vyberete auto, trať a jedete. Auta a tratě máte na výběr jen ty, které jsou od začátku dostupné a ty, které odemknete v režimu kariéra. A nakonec si můžete zvolit možnost zahrát si tuto hru přes Wi-Fi s přáteli a to až ve 4 lidech.

Ovládání a pocit ze hry

No ale nyní k samotné hře. Ovládání je nastaveno na volant na levé straně a tlačítko turba na straně pravé. Toto ovládání mi přijde velmi dobré a intuitivní, nicméně si ho můžete změnit. Na výběr je mnoho druhů ovládání a myslím, že každý si najde co mu je blízké. Automaticky sešláplý plyn je možné vypnout, a tím se na obrazovce objeví navíc plynový pedál. Jakmile se dostanete do hry, bude vám trvat jen asi dvě až tři tratě, než si na chování auta zvyknete a než zjistíte, že méně je někdy více. Mluvím o turbu. Rychlost, s jakou vás zmáčknutí příslušného tlačítka vymrští, je tak velká, že pokud před sebou nemáte dlouhou rovinku, budete zastaveni o stěnu, což vás zbrzdí často mnohem víc, než kdybyste turbo nepoužili a plynule projeli zatáčku mírným smykem. Co se týče zatáček, tak ty budete muset projíždět co nejplynuleji, protože jakmile uděláte rychlý obrat o stoosmdesát stupňů, tak se vaše autíčko prakticky zastaví a musí se znovu rozjíždět. Naštěstí vám auto nechcípne, ani se nemůže rozbít, takže můžete narážet do soupeřů i do překážek co je vám libo.

Závěr

Mini Motor Racing je parádní hra, která vás bude zaručeně bavit a za cenu necelých 40 korun vás ani nezruinuje. Můžete si samozřejmě ještě připlatit, když budete chtít, ale není to nutné. Hlavním mottem, při pokusu o vítězství, je ‘rychle vpřed’, protože jak se začnete pošťuchovat s ostatními soupeři a jeden z nich vám ujede, už ho do konce hry nechytíte…což ostatně platí i o vás – když necháte soupeře za sebou, ať se vzájemně oťukávají, máte první místo téměř zaručené. Jednu věc, která mi na hře vadí, musím ještě vypíchnout. Ze hry nejde vyskočit jinak, než zmáčknutím tlačítka Domů. Žádná možnost exitu, při zmáčknutí tlačítka zpět na úvodní stránce nebo přes nějaké tlačítko. Nemám toto rád, protože pak mám pocit, že hra uvízne v paměti a bude se přiživovat na skromné paměti mého telefonu

[qr]mini%20motor%20racing[/qr]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *