Chcete vědět, jaká éčka jíte? Nainstalujte si NutriAtlas

V dnešní době je těžké najít potravinu, která by nebyla prolezlá éčky. Některá jsou dobrá a v pořádku, jiná jsou mírně škodlivá, další jsou zakázaná a ta nejhorší jsou dokonce karcinogenní. Abyste se ve změti informací, které jsou uvedeny na obalech potravin pod odkazem ‚složení‘, neztratili, existují weby, které vám prozradí, co si pod kterým číslem éčka či názvem přísady máte představit a jak je to s jejich škodlivostí.

Jedním z takových webů je zdravapotravina.cz, kde můžete najít spoustu hodnotných informací o tom, co jíte, a také zde naleznete odkaz na aplikaci pro Android (a iPhone), která vám pomůže při identifikaci přísad do jídla i s celými potravinami. Samozřejmě se tato aplikace stahuje přímo z Google Play.

Celá aplikace je neskutečně ošklivá a působí, jako by byla z minulého století, z dob, kdy chytrým telefonům vládlo HTC a jejich Sense bylo vrcholem grafického umění. I ikona aplikace, jíž je mobilní telefon s nožičkama, ručičkama a taškou, je neskutečně infantilní, naprosto byste podle ní neřekli, co aplikace umí, a rozhodně je tak out jako blikátka na mobil. Nicméně, aspoň je tato aplikace funkční a dělá to, co po ní potřebujete. A cože všechno vám aplikace nabízí?

Na úvodní obrazovce si můžete vybrat, jestli chcete hledat rovnou éčka nebo najít konkrétní potravinu. Můžete si také vytvořit Nákupní lístek nebo si dát vyhledat Recept. Na všechny odkazy, kromě éček, musíte mít registraci na stránkách zdravapotravina.cz a v aplikaci musíte být přihlášeni. V rychlosti odbudu kategorii Recepty, kde jednoduše vyhledáváte recepty podle vámi zvolené vyhledávací fráze. Recepty se hledají na stránkách zdraverecepty.cz a můžete si ty vyvolené přidat do oblíbených nebo přidat recept vlastní. Odbudu také Nákupní lístek, který je jedním slovem strašný. Můžete si vytvářet několik lístků, přejmenovat si je a přidávat a ubírat do nich jednotlivé položky. Způsob, jakým je tato funkce udělaná, je velmi uživatelsky nepřívětivá a takový Tasks vám poslouží mnohem lépe.

Teď se konečně vrhneme na něco smysluplného. Éčka a Potraviny. Potraviny můžete vyhledávat podle názvu nebo čárového kódu. Čárový kód je jasná výhra, protože vám vždy najde opravdu to, co hledáte. Když vám aplikace vyhledá potravinu, vidíte zde fotku produktu, čárový kód a nějaké základní informace. Pokud toho chcete vědět více, stačí kliknout níže na chemievjidle.cz a dostanete se na tyto stránky, přímo na váš vyhledaný produkt. Zde již máte seznam toho, co potravina obsahuje, a rovnou si můžete u některých přísad zjistit nějaké informace o ní. Pokud potravinu nenajdete, třeba po naskenování čárového kódu, můžete ji přidat. S tím ovšem nemám ty nejlepší zkušenosti, protože ani po přidání jsem potravinu po následném naskenování kódu nenašel.

Nyní se vrátíme k základu této aplikace, k éčkům. Éčka můžete hledat podle různých parametrů. Buď přímo zadáte název přísady (v případě, že éčko je skutečně písmeno E s číslem, stačí napsat číslo), případně můžete hledat v seznamu všech éček nebo jen v podskupinách. Také si můžete zvolit Nebezpečná éčka, abyste věděli, čeho se vyvarovat. Poslední položkou je Stupnice škodlivosti, která vám vysvětlí, co odpovídá které známce. Je to jako ve škole, akorát je stupnice od 0 do 7. Po nalezení éčka, které hledáte, se dozvíte hrubý nástin toho, co je tato přísada zač. Podle ohodnocení můžete rychle zjistit, jak moc škodlivé toto éčko je. U každého éčka je ještě možnost dozvědět se více informací na adrese emulgatory.cz, kde se vám dostane kompletního informačního servisu o té které přísadě.

NutriAtlas je nejspíše nejošklivější a nejméně uživatelsky přívětivá aplikace, jakou jsem ve svém telefonu dlouhodobě držel, nicméně pokud chcete rychle zjistit informaci o tom, co se nachází v potravině, kterou držíte zrovna v ruce, může vám být velmi nápomocná.

[app]cz.zdravapotravina.databaze_potravin[/app]

1 komentář: „Chcete vědět, jaká éčka jíte? Nainstalujte si NutriAtlas“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *