Čtyřkových verzí Androida má již více než 25% přístrojů

Stejně jako v září, i na začátku října přišel Google se svými oficiálními statistikami o vytíženosti systémů. Konkrétně se jedná o posledních čtrnáct dní, končících 1.říjnem 2012. Statistiky se utvářejí z přístrojů, které za tuto dobu navštívily Google Play Store, což mi přijde jako dobrý vzorek.

Jako tomu je již několik posledních měsíců, potažmo let, žebříčku stále dominuje verze 2.3, tedy Gingerbread. Ještě to bude chvíli trvat, než se tento nejobsazovanější systém odporoučí na druhé místo žebříčku, za Ice Cream Sandwich. Od minule se Gingerbread propadl o necelá dvě procenta, konkrétně o 1.7%, a to na 55.8%. Ice Cream Sandiwch oproti tomu stoupl o 2.8 na 23.7%. Jelly Bean, který se stále pinoží na chvostu celé tabulky, ač je na trhu již nějaký ten měsíc, dosáhl pouze na 1.8%, což je nárůst o slabých šest desetinek.

Co se týče starších a tabletovitých systémů, u každého bylo drobné procento snížení, ale nikde to nebylo o více než několik desetin. Snad jen Froyo tuto hranici překonal a jeho zastoupení kleslo o 1.1 na hodnotu 12.9%.

Nárůst nejnovějších čtyřkových systémů není takový, jaký by si asi Google představoval, ale zase musíme brát v potaz obrovské množství starších přístrojů, na které ICS nikdy nebude a to ani s pomocí XDA či jiných podpůrných kuchtících skupin. Taky si musíme uvědomit, že většina uživatelů ROOT nemá, a je proto odkázána jen a pouze na výrobce, kteří, jak sami moc dobře víme, se s vydáváním nejnovějších aktualizací pro starší přístroje nepřetrhnou.

Zdroj: developers

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *