Soud rozhodl ve sporu Apple vs. Samsung

Největší soudní spor v historii všech Samsung versus Apple soudních sporů se nachýlil ke konci. Apple chtěl v tomto případě vysoudit 2.5 miliardy dolarů za patenty, které Samsung porušuje. Nakonec to není tolik, není to ani trojnásobek, kterého případně Apple chtěl také dosáhnout, je to ‚pouze‘ $1.05 miliardy za škody způsobené firmě Apple.

Mohlo by vás zajímat: Apple chce na Samsungu vysoudit $2.5 miliardy, zatímco patenty Samsungu, které sám porušuje, vyčíslil na půl centu

Jelikož i Samsung žaloval Apple kvůli porušování jeho patentů, očekával nějakou náplast. Té se mu ovšem nedostalo, protože soudce zamítl jakékoliv porušování patentů Samsungu ze strany Applu. Obě společnosti vydaly hned po vynesení rozsudku prohlášení. Níže je obecný překlad:

Vyjádření Samsungu k verdiktu:

Dnešní verdikt by neměl být chápán jako vítězství Applu, ale jako prohra Amerických spotřebitelů. Povede to k méně možnostem, menší inovaci a potenciálně vyšším cenám. Je nešťastné, že patentové právo může dávat jedné firmě monopol na obdélníky s oblými rohy, nebo na technologii, která je Samsungem a ostatními firmami denně vylepšována. Spotřebitel by měl mít právo si vybrat a oni vědí co kupují, když se rozhodli pro produkty Samsungu. Toto není poslední slovo v tomto případě, ani v ostatních bitvách, které jsou vedeny na soudních dvorech a tribunálech po celém světě, kdy některé již zamítly pohledávky Applu. Samsung bude nadále inovovat a nabízet volbu pro spotřebitele.

Vyjádření Applu k verdiktu:

Jsme vděčni porotě za jejich služby a za to, že investovala čas, aby si poslechla náš příběh a byli jsme nadšení, že ho konečně můžeme říci. Hora důkazů prezentována během procesu ukázala, že kopírování Samsungu šlo mnohem hlouběji než jsme kdo vůbec tušili. Soudní spor mezi Applem a Samsungem byl mnohem víc, než jen boj o patenty a peníze. Šlo o hodnoty. My v Applu oceňujeme originalitu a inovaci a naše životy jsme zasvětili vyráběním nejlepších produktů na Zemi. Děláme své produkty pro radost svým zákazníkům, ne pro naše konkurenty, aby mohli naše výrobky kopírovat. Tleskáme soudu, že vyhodnotil jednání Samsungu jako úmyslné a poslal tím jasnou zprávu, že krást se nemá.

Ačkoliv $1.05 miliardy není oněch původních $2.5 miliard, které chtěl Apple vysoudit, jistě je to pro něj velká výhra. V budoucnu se bude určitě k tomuto procesu přihlížet v dalších soudních sporech, ve kterých bude Apple zapleten. Je také pravděpodobné, že výrobci budou muset přijít s něčím jiným než je obdélník se zakulacenými rohy, když má Apple na tento design patent.

Psal jsem to už mnohokrát a napíšu to znovu, Americký patentový systém je nemocný a mělo by se s ním něco dělat, protože rozhodně souhlasím se Samsungem, že pokud může firma získat monopol na obdélník se zakulacenými rohy, je něco shnilého ve státě americkém.

Celý proces nicméně ještě není u konce, protože 20. září se bude rozhodovat o osudu Samsung zařízení, která jsou momentálně v prodeji a porušují patenty Applu. Obávám se, že pro jednoho z největších a nejoblíbenějších výrobců mobilních telefonů, obzvláště Androidů, se blýská na velmi špatné časy…

Zdroj: GSMArena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *