Apple chce na Samsungu vysoudit $2.5 miliardy, zatímco patenty Samsungu, které sám porušuje, vyčíslil na půl centu

Apple se stává stále více značkou, která již není v centru dění, protože má takové fajnové a revoluční mašinky (rozuměj zařízení), ne ne, Apple se stává firmou, která si na živobytí vydělává u soudu, žalobami svých patentů, které jsou v mnoha případech minimálně obskurní. Tato kauza je jednou z mnoha, nicméně dosti zásadní, protože v případě úspěchu Applu, by měl Samsung zřejmě nemalé problémy.

Apple uplatňuje na Samsungu u Kalifornského soudu náhradu škody a to ne jen tak ledajakou. Jde o $2 miliardy za bezdůvodné obohacení, protože Samsung vydělává na designových patentech, které má v držení Apple, k tomu přihazuje půl miliardy za ušlý zisk a drobných $25 milionů za drobné patenty. Použití designových patentů je nasnadě proto, že pouze díky těmto patentům se dá hovořit o nespravedlivém obohacení. A výsledná obrovská suma je z jednoho prostého důvodu. Apple si nárokuje veškerý honorář, který Samsung utržil za prodeje produktů, které patenty porušují. Ano, veškerý zisk, který Samsung získal z přístrojů, jejichž výroba ho stála nemalé částky, to všechno chce Apple pro sebe. Zdá se mi to nejen trošku postavené na hlavu, ale naprosto šílené.

Apple vs. Samsung

Bohužel jak to tak vypadá, Apple by chtěl Samsung nejraději zprovodit ze světa, protože jde ještě dále. Apple obviňuje Samsung z úmyslného porušení, což zanemná, že Samsung věděl, že kopíruje designové patenty s tím, že díky tomu víc prodá. Hlavní problém tohoto obvinění je ten, že v Americkém patentovém systému je něco, co dovoluje uplatňovat nárok v trojnásobné výši, což znamená, že Apple by mohl vysoudit až $7.5 miliardy!

Samozřejmě se uvidí co na to soudní proces. Samsung tvrdí, že jeho patenty jsou také porušovány, což Apple ocenil na krásných $0.0049. Ano, půl centu za prodaný přístroj porušující patenty Samsungu. Samsung se domáhá i jiných patentů, které Apple porušuje, takže uvidíme co si soudce a porota o tomto procesu myslí. Doufám, že bude mít dostatečně hlavu na správném místě a tento šílený pokus Applu nevyjde.

Zdroj: AP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *