Apple se postaral o předběžné opatření proti prodeji Galaxy Nexus v Americe

V únoru tohoto roku se Apple pokusil získat soudní příkaz k zákazu prodeje telefonu Samsung Galaxy Nexus na Amerických trzích z důvodu porušování několika jeho patentů. Hlavní patent, který Google údajně porušuje je číslo 8,086,604 – multi-source searching, tedy po česku, vyhledávání z několika zdrojů. Je zvláštní, že toto rozhodnutí přišlo zrovna v době konání Google I/O a můžeme očekávat skutečný souboj Applu proti Googlu.

Apple prohlásil, že Samsung porušuje čtyři patenty, včetně již zmíněného vyhledávání z více zdrojů. Těmi dalšími jsou akce na odkazech (link actions), předvídání slov (word suggestions) a odemykání pomocí tažení prstu (slide to unlock). S tímto měl Apple problém už u Androida 4.0 a stále mu to nedá spát.

Je zarážející, že firma jako je Google, která začínala vyhledáváním a nyní je z ní jednička na vyhledávání, by mohla mít problém s něčím takovým jako je patent na vyhledávání z více zdrojů. Tento problém se může týkat úplně každého zařízení, které hledá na více zdrojích a to vše ukáže pod jedním výsledkem. Je něco nemocného na způsobu jakým se v Americe obhospodařovávají patenty, protože myslím, že na něco takového rozhodně Apple mít patent nemůže. Vyhledávání na několika místech a poté zobrazování na jednom je totiž v podstatě to, co většina vyhledávacích algoritmů dělá. Nicméně Apple toto pravděpodobně prezentuje jako základní funkci Siri a proto mu to leží v žaludku. Většina Androidích vyhledávání tak bude tento patent porušovat.

Soudní proces je naplánován na konec července a tak toto předběžné opatření může být rychle vyřízeno. Pokud by Samsung vyhrál, Apple by musel zaplatit soudní výlohy a všichni bychom mohli oslavit další vítězství nad hloupostí a nenažraností. Pokud by vyhrál Apple, přesunul by se verdikt z předběžného na trvalý a Googlu respektive Samsungu by začaly problémy.

Google se k této kauze zatím nevyjádřil, ale dá se předpokládat, že se tak dřív nebo později stane. Navíc by si mohl Google brousit zuby na patenty, které získal skoupením Motoroly. Uvidíme jak se bude tento případ vyvíjet a jestli se zde schyluje ke skutečné soudní válce.

Zdroj: AP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *