Google I/O, den první – Jelly Bean, Nexus 7, Nexus Q, Project Glass, a další

Konference Google I/O je právě ve svém vrcholu, respektive má za sebou druhý den a ještě jeden ji čeká, ale to nejzajímavější se stejně událo již v den první. Pojďme se teď projít po Moscone Center v San Franciscu a představíme si nejzásadnější novinky prvního dne.

Android 4.1 Jelly Bean

Tou nejzásadnější novinkou je rozhodně nová číslovka ve verzi Androida. O Jelly Beanu se toho napsalo více než dost, ale oficiálně je vše jasné až teď. A ač je to číslovka povýšená pouze v druhém řádu, přináší mnoho novinek a zajímavostí. Těšit se můžeme na vylepšené notifikace, na jejich filtrování (zapomeňte tedy na nevyžádané notifikace), na lepší klávesnici a na další vylepšení. Vše si představíme následně.

Project Butter

Project Butter je vylepšené zpracování obrazu a vůbec odezvy telefonu. Funguje na principu implementace vsync timingu a tripple bufferingu pro grafiku. Nevadí, že vám tato dvě slovní spojení nic neříkají, důležité je, že díky tomu bude veškerá animace více ‚smooth‘, tedy plynulá, vláčná, prostě jako když projede nůž máslem – proto Project Butter.

Google now

Google Now je taková Googlí odpověď na Siri z iOS. Celé by to mělo fungovat na principu jakýchsi karet, jejichž sestavení bude vycházet z interakcí, které jste provedli již někdy předtím. Now se tedy bude učit a bude vám pomáhat tak nějak ve všem. Dokáže kontrolovat dopravu, počasí, sportovní výsledky a mnoho dalších faktorů, aby vám vyšel vstříc v čem zrovna potřebujete.

Notifikace

Notifikace dostály značného vylepšení a minimalistický vzhled z ICS je tentam. Jelly Bean přichází s oznámeními s možností okamžité akce a to nejen jednoduchým kliknutím a následným otevřením programu. Jak můžete vidět na obrázcích, je zde množství akcí, které můžete udělat u některých notifikací. V Jelly Bean se můžou vyřádit také vývojáři, protože budou mít možnost několika různých vzhledů a nastavení. Prozatím jsou tři, ale můžou si udělat spoustu vlastních.

Vylepšení kamery

Kamera dosáhla na drobná vylepšení jako je možnost po dotyku obrazovky vyvolat vedle sebe poslední vyfocenou fotku a náhled toho co fotíte. V prohlížeči obrázků to je také možnost smazání fotky pouhým chytnutím a zahozením směrem vzhůru.

Android PDK

Zkratka PDK znamená Platform Development Kit a jde o softwarové vybavení pro výrobce Android zařízení, aby s jeho pomocí mohli vybavit svá zařízení přesně podle svých představ. Co je ale také důležité, že by tento PDK měl být dostupný měsíce před uvedením nového systému. Můžeme se tedy těšit na nové úniky dávno před vypuštěním nového systému.

Nexus 7

Google Nexus 7 Tablet je nejspíš hned po Samsung Galaxy S III nejočekávanější kus hardwaru v tomto roce. Tablet jsme vám rychle představili již před pár dny, kdy byly jeho hodnoty ještě neoficiální. Jak se ovšem ukázalo, o žert se nejednalo a tablet je prakticky přesně takový jak unikl. Zde jsou jeho specifikace:

  • 7″ 1280×800 IPS displej
  • čtyřjádrový Tegra 3 procesor (1.3 GHz)
  • 1GB RAM
  • velmi tenký a lehký: pouze 340 gramů
  • přední kamera
  • Wi-Fi, Bluetooth, NFC
  • 4325mAh baterie – 9 hodin přehrávání videa, 300 hodin v pohotovosti
  • Android 4.1 (Jelly Bean)

Project Glass

Jak jste již určitě zaznamenali, chytré brýle od Googlu jsou velmi zajímavou novinkou a Google doufá, že tímto směrem se bude technologie ubírat. Nicméně tato technologie zatím není pro masy, brýle jsou stále ve stádiu vývoje a jejich cena se drží u hranice $1500, což rozhodně není masová záležitost.

Nexus Q

Toto zařízení bylo naprosté překvapení a nikde o něm nebyla ani zmínka…zde je vidět, že se dají věci držet pod pokličkou, když se chce. Nexus Q je v podstatě takové domácí multimediální centrum. Zařízení v sobě má optický výstup, microHDMI výstup, Wi-Fi, ethernet, NFC a 16GB vnitřní paměti. S touto pomocí Nexus Q připojíte k televizi a přehráváte a přehráváte co je vám libo. Můžete se s tímto také připojit ke svému Google Play účtu a přehrávat odtud filmy, které máte zakoupené – toto je ovšem pouze výhrada USA, protože u nás zatím neexistuje možnost půjčování filmů přes Google Play Store. Cena této srandy je $300.

Závěrem

Během včerejšího dne byly uvolněny také některé updaty a sice například Disk, Mapy, nebo Google+. Ten se dočkal příjemné změny designu, přibyly mu Události a skutečná podpora pro tablety. Novinek se dočkal také Store, ale to především pro USA, kde se objevil nový obsah ve formě časopisů a seriálů. Také Chrome pro Android se zbavil slovíčka Beta, nicméně podporu pro Gingerbread mu tím nepřinesl.

Zdroj: AP

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *