Klávesnice Swype Beta byla aktualizována na novou verzi…lepší, svěží, chytřejší

 Nejspíš všichni z vás používáte aspoň jednou za čas nějakou klávesnici. Někteří z vás určitě používají klávesnici celkem často, ale přesto používají stále tu, kterou jim do telefonu nahrál výrobce nebo operátor. Pak jsou tu ti z vás, kteří používají klávesnici přesně podle svých potřeb. Jedna z těch speciálnějších je právě Swype – klávesnice, pomocí které píšete tak, že kloužete prstem po displeji a zvedáte ho jen mezi slovy.

Beta verze klávesnice Swype je na trhu již nějaký ten pátek, několik let konkrétně. Od té doby se ještě nezbavila přízviska Beta, což ji ovšem nijak neubírá na funkčnosti. Já osobně na tuto klávesnici nedám dopustit i když pro verzi Androida 4.0 a k tomu navíc rozlišení displeje 1280×720 byla dlouhou dobu nedostupná, používal jsem proto verzi ‚šedou‘, kterou vypustil člověk do tohoto zapálený. I po vydání verze pro Galaxy Nexus byl problém tuto klávesnici v telefonu mít oficiálně. Problém byl v podpoře češtiny. Ta sice u klávesnice je, jinak by se nedala používat, ale v začátcích byl problém s jejím stáhnutím, respektive se stáhnutím jakékoliv jazykové mutace. K oficiální aplikaci jsem se tak dostal až teď.

A jsem velmi mile překvapen, musím říct. Psaní je velmi svižné, ještě svižnější než bylo, graficky je to rozhodně posun k lepšímu, slovíčka do vlastního slovníku se přidávají automaticky jen co je napíšete, rozpoznávání slov je dle mého názoru také lepší, snížila se prodleva mezi druhým a třetím využitím klávesy (při podržení prstu na klávese se vám po chvíli objeví možnost zadání sekundárního znaku, při ještě delším podržení zadání dalších několika znaků jako jsou čárkovaná respektive háčkovaná písmena), která byla v původní verzi zbytečně dlouhá a klávesnice nyní nabízí podobnou vlastnost jako konkurenční Swiftkey, podívá se vám do mailů, na Facebook a do zpráv, aby zjistila jaká slova používáte a automaticky je zařadila do vašeho slovníku.

YouTube – New Swype Launch Video

Najdou se ovšem i negativní drobnosti. To co mi hrozně vadilo na SlideIT klávesnici, se zde objevilo a ustrnulo mě v mrzutosti. Když napíšu slovo a chci opravit poslední znak, tak už není možné rovnou zmáčknout backspace, protože to smaže rovnou celé právě napsané slovo, musím tedy slovo potvrdit a teprve poté poslední znak smazat. Je to drobnost, já vím, ale ten jeden ‚klik‘ navíc zdržuje…obzvlášť, když jsem zvyklý, že se mi nemaže celé slovo, ale jen jeden znak. Co se týče backspace, tak ten už při podržení neskáče po slovech, ale maže znak po znaku. To nepovažuji za chybu, spíš jen za změnu oproti minulé verzi. Klávesnice Swype také slibuje předpovídání slov dopředu. To mám sice zapnuté, ale žádná slova dopředu mi to nenabízí. Zde se mimochodem nechal Swype také inspirovat u Swiftkey klávesnice.

Několika slovy na závěr musím napsat, že je to zase další posun k lepšímu a pokud by klávesnice obsahovala víc nastavení co má a co nemá dělat, považoval bych ji za naprosto dokonalou. Nicméně i takto je Swype, klávesnice, bez které by to nešlo…aspoň já si na ní vybudoval solidní závislost.

Pro instalaci musíte být registrovaní na stránkách Swype Beta a teprve poté se vám možná povede si klávesnici stáhnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *