Android 5.0 Lollipop, Nexus 6, Nexus 9 a Nexus Player oficiálně

Jak již bylo několikrát zmíněno a stále se objevovalo na různých místech na internetu, Android L byl uveden právě dnes, tedy 15. října. Jeho číselné označení je 5.0 a zastupovat ho bude Lollipop (lízátko). Kromě toho byly představeny také hardwarové kousky, jež unikly na internet také již před několika dny. Seznamte se s rodinou Nexus z roku 2014 – Nexus 6, Nexus 9 a Nexus Player.

download (30)

Android 5.0 Lollipop

S Androidem L jsme se mohli setkat již po představení na Google I/O, jelikož byla vypuštěna testovací verze pro několik zařízení, včetně Nexusu 5 a 7 (2014). Od té doby uběhlo již několik měsíců, ale dočkali jsme se ostré verze, která se na některá Nexus zařízení dostane začátkem listopadu. Nexus 6  a 9 bude samozřejmě prodáván již od začátku s verzí 5.0, Nexus 4, 5, 7 a 10 a také všechny Google Play Edice ostatních telefonů se dočkají o pár týdnů později. Obávám se, že nabídka Android 5.0 Lollipop pro Nexus 4 vzala některým haterům vítr z plachet.

download (35)

Android 5.0 Lollipop nabídne více než 5000 nových IAP, se kterými mohou vývojáři pracovat. Dočkáme se také nového designu nazvaného Material Design a všechno bude mnohem více animované a barevnější. Notifikace se dostanou na odemykací obrazovku, takže veškeré novinky budete mít ihned na dlani. Nově se můžeme těšit také na spořící režim, který už teď ovládá nejedno konkurenční zařízení, díky němuž vydrží zařízení až o 90 minut déle nabité.

download (34)download (33)

Ačkoliv jsem myslel, že vtip s trojuhelníčkem, čtverečkem a kolečkem byl jen takovým zastíracím manévrem, aby ty famózní nové ovládací prvky byly odhaleny až při představení finální verze Androidu L, zdá se, že jsem se zmýlil a skutečně budou všichni s nainstalovaným Android 5.0 Lollipop ovládat telefon těmito geometrickými tvary.

Nexus 6

O tomto zařízení se ví už pár týdnů a přinesli jsme vám o něm nejeden článek. Veškeré dostupné informace se jevily jako pravdivé a nový Nexus 6 ze stáje Motoroly nás tedy ničím nepřekvapil.

download (32)

Těšit se je ale na co. Zobrazení veškerého obsahu na 5.96” QuadHD AMOLED displeji s rozlišením 2560 × 1440 pixelů (493 ppi). Čipová sada z dílny Qualcomm, konkrétně čtyřjádrový Krait 450 (Snapdragon 805) taktovaný na 2.7 GHz s grafickým procesorem Adreno 420. Dost výkonu i pro ty nejnáročnější hry. A s takovým rozlišením bude vysoký výkon rozhodně potřeba. Paměti RAM dostanete rovnou 3 GB a vnitřního místa budete mít buď 32 nebo 64 GB. Je dobře, že jsme se v tomto konečně posunuli.

Zadní fotoaparát nabídne optickou stabilizaci a rozlišení až 13 MP. Také budete mít možnost nahrávat 4K video, což dle mého názoru moc lidí prozatím nevyužije. Svítit vám bude kruhový dvou-diodový blesk obepínající objektiv. Přední kamera nabídne pouze 2 MP, což považuji za zbytečně málo.

N6-moreeverything-1600

Velikost nového Nexusu je 82.98 × 159.26 × 10.06 mm a váha poměrně vysokých 184 gramů. Tlačítka pro zapnutí/vypnutí a ovládání hlasitosti naleznete uprostřed přístroje místo tradiční horní části, to aby byla tlačítka u tak velkého zařízení lépe na dosah. Otvor pro standardní 3.5mm jack naleznete na horní hraně uprostřed a micro USB konektor zase uprostřed na spodní hraně. Bohužel verze konektoru je stále 2.0, takže se k větší rychlosti nedostanete. Přístroj bude pohánět baterie o kapacitě 3.200 mAh

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi 802.11ac 2×2 (MIMO), Bluetooth 4.1 a NFC. Samozřejmostí je GSM ve čtyřech frekvencích, WCDMA na všech kanálech, stejně tak LTE, které nabízí všechny dostupné kanály, které v České Republice naši tři operátoři poskytují, včetně dalších, které najdeme jinde ve světě. SIM kartu si budete muset zase nechat ořezat, protože je ve velikosti Nano.

Z dalšího vybavení se dočkáte GPS (bez podpory GLONASS), dále je tu akcelerometr, gyroskop, kompas, senzor okolního světla, senzor přiblížení, barometr, podpora Qi bezdrátového nabíjení, rychlonabíjení pomocí rychlonabíječky, kdy za 15 minut nabíjení bude přístroj schopen provozu až na 6 hodin. Těšit se můžete také na voděodolnost bez nějakých konkrétních specifikací. Otázka je, zda bude Nexus 6 obsahovat notifikační LED diodu, která se nacházela minimálně ve třech posledních Nexusech.

Dostáváme se k zásadní informaci – ceně. Ta bude na rozdíl od ostatních Nexusů začínat poněkud výše, než jsme zvyklí. Předobjednávat můžete od 29. října, a to za cenu $649.99 za 32GB model nebo za $699.99 za 64GB model. Při přepočtu a započítání daně se dostaneme na částku 17 tisíc, respektive něco málo přes 18 tisíc. Je dost pravděpodobné, že česká verze se bude pohybovat kolem těchto cifer, možná mírně pod nimi. Nexus 6 můžete mít v modré, nebo bílé barvě.

Nexus 9

Tablet Nexus 9 od HTC prosákl na internet stejně jako Nexus 6, jen ještě o něco dříve.

download (31)

Pohánět ho bude jeden z nejsilnějších mobilních procesorů dnešních dnů, 64-bitová NVIDIA Tegra K1 Dual Denver, taktovaná na 2.3 GHz. Kvalitní grafiku bude zajišťovat 192-jádrový grafický proc(f)esor Kepler. Paměť RAM dosahuje „pouze“ 2 GB a vnitřního místa budete mít k dispozici 16 nebo 32 GB. Vzhledem k tomu, že zde není slot pro microSD karty, považuji tohle za velké pochybení. Samotná instalace XCOM: Enemy Unknown má kolem 4 GB, Fifa 15 nebo Real Racing se nespokojí s méně než 1.5 GB místa. Stačí tedy pár náročných her a jste bez místa… minimálně u nižšího modelu. Baterie má kapacitu 6.700 mAh a měla by vystačit na 9.5 hodiny surfování pomocí Wi-Fi, 8.5 hodiny pomocí LTE a 9.5 hodiny sledování videa. Optika tabletu na zadní straně nabízí 8MP fotoaparát s přisvětlovací diodou a na přední pouze 1.6MP kamerku.

N9-keyboardlow-1600

Nexus 9 má velikost displeje 8.9″, poměr stran 4:3 a rozlišení 2048 × 1536 pixelů. Přední strana je chráněna tvrzeným sklem Gorilla Glass 3 a k probuzení tabletu vám bude stačit dvojité poklepání na displej. Velikost tabletu je 153.68 mm × 228.25 mm × 7.95 mm s váhou 425 g (Wi-Fi), respektive 436 g (LTE). LTE verze podporuje všechny druhy frekvencí, tedy quad-band GSM, HSPA i LTE. Wi-Fi je 802.11ac 2×2 (MIMO) u obou verzí a k tomu dostanete také Bluetooth ve verzi 4.1 a NFC. Samozřejmostí je micro USB ve verzi 2.0 a konektor na sluchátka 3.5mm jack. Lepší zvuk by měla nabídnout dvojice reproduktorů na přední straně a k dispozici je také dvojice mikrofonů. Nexus 9 můžete získat v barvě černé, bílé a pískové.

Cena za Nexus 9 bude $399 za 16GB model, $479 za 32GB model a $599 za 32GB model s LTE. K dispozici bude od 3. listopadu a předobjednávat můžete již od tohoto pátku (17. října).

Nexus Player

Krabičku připojenou k televizi nabízející všechny ty zajímavé, zábavné či poučné aplikace, co na Androidu najdeme, jsme poznali již na Google I/O, kdy byla představena platforma Android TV. Android Player poběží pod taktovkou čtyřjádrového Intelu Atom taktovaného na 1.8 GHz. Internet bude dostupný pouze skrze Wi-Fi, Ethernetový drát k tomu nepřipojíte. K televizi se bude Nexus Player připojovat pomocí HDMI kabelu s tokem až 1080p. Zařízení se bude také chovat jako Chromecast, takže všechny ty streamovatelné obsahy z různých aplikací si užijete i bez klasického chromecastu.

player-overview-1600

V balení najdete kromě samotného Playeru také dálkový ovladač s podporou hlasových povelů. Šikovný Bluetooth gamepad si můžete přikoupit zvlášť za $39. Nexus Player bude stát $99 a bude dostupný také 3. listopadu s možností předobjednání již 17. října. Nakupuje se ovšem přes Obchod Play, který v naší zemi dostupná zařízení nemá, takže u nás máme prozatím smůlu a budeme muset čekat, až se u nás prodeje přes Obchod Play spustí, nebo až zařízení nabídne některý z prodejců.

Zdroj: Google, Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *