Ovládejte svůj telefon pohodlně přes počítač – recenze aplikace Airdroid

Ačkoliv je velikost Android zařízení stále větší a komfort při jejich ovládání začíná být už opravdu skoro i komfortní, stále jde o malinké zařízení, na kterém se spousta činností dělá těžko, složitě, nepohodlně, zdlouhavě, prostě neprakticky ať už z jakéhokoliv důvodu. Počítače jsou oproti tomu jednoduše ovladatelné pomocí myši a klávesnice, vše je přehledné, díky velké obrazovce, a dostupnost souborů, se kterými chcete případně pracovat, je také mnohem lepší. Dnes se podíváme na program s jehož pomocí je ovládání telefonu onou pomyslnou hračkou.

Obecně…

Program AirDroid není žádnou novinkou mezi aplikacemi komunikujícími s telefonem přes počítač, naopak, má za sebou již mnoho verzí, které kvalitativně rostou s každou vyšší číslovkou. Verze, o níž budeme dnes mluvit, má číslovku 1.0.7 s dodatkem beta. I když se jedná o betu, program funguje velmi dobře a stabilně. Přestanu ale prázdně tlachat a vtáhnu vás rovnou na úvodní obrazovku.

Jak to všechno funguje…

Připojení telefonu funguje na poměrně jednoduchém principu. Připojíte se počítačem i telefonem do stejné Wi-Fi sítě a pak některým z několika způsobů tato dvě zařízení spárujete. Pokud nemáte k dispozici Wi-Fi síť, do které byste se mohli spárovat, dá se tohoto docílit i nějak pomocí kabelu, případně tetheringu v telefonu. Jelikož ale žádnou z těchto alternativ nemám vyzkoušenou, budete si v tomto případě muset poradit sami.

Přihlašovací obrazovka na telefonu

Přihlašovací obrazovka
Přihlašovací obrazovka na počítači s QR kódem na naskenování

Prostředí v němž se ocitnete hned po přihlášení

Možnosti propojení jsou v podstatě tři. První je přihlášení pomocí naskenování QR kódu, který se vám zobrazí při každém přihlášení na web.airdroid.com nebo po zadání IP adresy napsané na telefonu po zapnutí aplikace. Dále můžete naťukat kód, který je taktéž napsaný na úvodní obrazovce a nebo si můžete nastavit kód vlastní, s jehož pomocí se vždy připojíte. Já osobně preferuji QR kód, protože mi to připadá pohodlné, cool a ‚geeky‘.

Aby bylo jasno, na počítač nemusíte vůbec nic instalovat, vystačíte si pouze s vašim oblíbeným prohlížečem. AirDroid vytvoří jakousi virtuální plochu, která připomíná standardní plochu kterýchkoliv Windows (3.11 a vyšší). Po připojení se okamžitě dostanete do systému AirDroidu a můžete začít provádět cokoliv co vás napadne…a co vám AirDroid dovolí, samozřejmě.

Psaní zpráv

Seznam aplikací

Fotografie

Co všechno to umí…

Na obrázcích všude kolem si onu zmiňovanou plochu můžete prohlédnout. Jelikož jsem v internetovém prohlížeči zmáčkl F11, mám tuto plochu přes celý monitor, mám tedy takový systém v systému a nic mě kolem neruší. Ačkoliv je celý systém v Angličtině, na češtině se pilně pracuje a snad se brzo, také s mojí pomocí, dočkáme kompletního kvalitního překladu. Projedeme si rychle jednotlivé ikony i pro ty angličtinou neoplývající:

  • Messages – zde najdete veškeré vaše SMS zprávy s možností psát konkrétním lidem
  • Apps – seznam všech vašich aplikací…bohužel i těch, které už na svém přístroji nemáte; možnost jejich stažení ve formě .apk souboru
  • Files – seznam souborů, možnost jejich nahrávání, stahování, kopírování, nahrávání celých adresářů a podobně
  • Photos – jednoduchá fotogalerie s možností aplikovat fotografii jako wallpaper na váš telefon
  • Music – seznam písniček nahraných v telefonu a možnost jejich přehrání
  • Ringtones – seznam vyzvánění a možnost jejich nastavení pro různé situace v telefonu
  • Videos – seznam videí a možnost jejich přehrání přímo v počítači
  • Call Log – seznam volání a možnost mazání či okamžitý přechod do SMS konverzace
  • Contacts – seznam kontaktů a možnost jejich editace
  • Frequent Contacts – nejčastěji používané kontakty
  • Screenshot – pokud váš telefon nemá možnost udělat obrázek displeje pomocí stisku kombinace hardwarových kláves a má ROOT, pak zde je vaše možnost získat snímek obrazovky
  • Recommends – doporučené aplikace
  • Feedback – přímý proklik na fórum na AirDroid stránkách

Seznam kontaktů

Přehled telefonu

Co ještě to umí…

Kromě těchto mnoha ikonek je na ploše ještě pár dalších prvků. Na horní straně vidíte malou lištu, kde najdete vyhledávání na Google Play Store, možnost několika ploch, jak jsou zvyklí uživatelé Linuxu, a dále rychlé vytvoření zprávy, rychlé nahrání souboru z počítače a má oblíbená, rychlá instalace aplikace z počítače. Rychlá nahrání podporují funkci Drag&Drop, tedy chytni a pusť, tedy čapnutí souboru v průzkumníku Windows (například) a přetažení přímo do okna prohlížeče s AirDroidem. Úplně na konci uzavírá seznam tlačítko pro zobrazení plochy, tedy minimalizaci všech otevřených oken.

Zobrazení displeje telefonu ve vašem prohlížeči

Žádost o povolení aplikace Superuser (ROOT)

Na pravé straně najdete rychlý přehled o vašem telefonu, a to o jeho vizáži, kdyby ten váš byl po mnoha pádech už k nepoznání, ale hlavně o množství volné a zabrané paměti. Dále můžete přímo na telefonu otevřít jakoukoliv internetovou stránku jen tím, že ji napíšete (zkopírujete) a stisknete Enter (kliknete na Open on device). A úplně nakonec jedna šikovná věc a tou je schránka. Zde napíšete cokoliv co potřebujete poté nějak uplatnit v telefonu, kliknete na Save a tento text budete mít v telefonu ve schránce a kdekoliv v telefonu (tam kde jde psát, samozřejmě) dlouze podržíte prst a dáte Vložit nebo Paste, objeví se vám přesně ten text, který jste napsali do schránky v AirDroidu.

Verdikt…

AirDroid vám dá obrovskou škálu možností jak pracovat pohodlně se svým telefonem a využít jeho potenciál z pohodlí křesla za pomoci klávesnice, myši a regulérní velké obrazovky. Budete moci psát zprávy, kopírovat soubory z nebo do počítače, instalovat aplikace, či dokonce pouštět hudbu nebo video. Já osobně AirDroid používám nejvíc právě na psaní zpráv a kopírování souborů, či instalaci aplikací. Ačkoliv je ještě pár drobností, které lze vyspravit (hlavně seznam aplikací, který ukazuje i to, co již v telefonu nemáte), je toto nejdokonalejší nástroj na práci s Androidem přes počítač a navíc, jak to všichni máme rádi, je zadarmo.

[qr]https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sand.airdroid[/qr]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *