Firma HP představila 14-palcový notebook s Androidem

Slatebook 14 je novinka od HP s Androidem na palubě, která by se měla prodávat za $399. A moje první otázka zní – proč? Android je jistě skvělý systém, ale na telefony a tablety. Použít ho jako jediný operační systém pro notebooky je, dle mého názoru, velmi žalostné rozhodnutí.

HP Slatebook 14 bude disponovat rozlišením 1080p na 14 palcovém dotykovém displeji a celé to bude pohánět čipová sada NVIDIA Tegra 4. Nabídne také 2 GB RAM a úložiště s kapacitou 16, 32 nebo 64 GB místa. 32 GB verze by navíc měla mít slot pro SIM kartu, abyste mohli vesele datovat na cestách bez potřeby dalšího hardwaru. Slatebook 14 podporuje také microSD karty do blíže nespecifikované velikosti (pravděpodobně 128 GB). K dispozici bude také dvojice USB 2.0 standardní velikosti, jeden USB 3.0 standardní velikosti a také HDMI 1.4 port.

nexusae0_prod_2_tcm_245_1621984 nexusae0_prod_3_tcm_245_1621985

Pokud by se jednalo o produkt s Windows nebo Chrome OS, jednalo by se o další z řady, který vybočuje maximálně tak designem. Ten sází na černou barvu se žlutými linkami a logem, což nevypadá vůbec špatně. To, že u HP sáhli po Androidu, konkrétně ve verzi 4.3, navíc s Tegrou 4, postavenou na architektuře ARM, je celkem nepochopitelné. Sice budete mít k dispozici Google Play a všechny ty statisíce aplikací, které zde najdete, ale například internetový prohlížeč vám zůstane pouze ten mobilní. Já si nedokážu představit fungovat na notebooku s Chrome, do kterého nemůžu přidat žádné rozšíření. Sice pro Chrome OS tolik aplikací jako pro Android není, ale tohle mi nepřijde jako příliš šťastná volba.

Každopádně ti, kterým se 14-palcový Android s klávesnicí (neoddělitelnou bez použití násilí) líbí, se dočkají již příští měsíc, konkrétně 20. července ve Spojených státech. Oficiální zpráva mluví o $429.99, propagační stránky pak o již zmíněných $399, tak si vyberte.

Zdroj: Android Community, Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *