LG G3 představen – 5.5" Quad HD displej, Snapdragon 801, metalické tělo, laserové ostření a další vychytávky

g3_top

Ačkoliv jsme o LG G3 věděli prakticky všechno již před včerejší Londýnskou předváděčkou, je dobré to mít oficiálně. Prakticky všechno, co jsme věděli, se pouze potvrdilo, ale dostali jsme ucelený obraz, do kterého vás nyní zasvětím.

LG G3 má velikost 5.5-palců, což mně osobně přijde už příliš velké zařízení pro pohodlné ovládání jednou rukou. Na představení jsem byl ovšem příjemně překvapen, jak “normálně” vypadá v rukách těch, jež ho představovali. Možná za to může ta vzdálenost ode mně k televizi a následně od kamery k pódiu, možná za to ale také může extrémně tenký rámeček kolem displeje, díky čemuž se velikost telefonu udržela na slušné úrovni i při srovnání s jinými 5-palcovými modely.

Displej je u LG G3 prodejním artiklem číslo jedna, protože jak všichni víme, co je větší, to je lepší. A v tomto případě se 5.5-palcový Quad HD displej dostal se svou jemností až na hranici 538 ppi. Ačkoliv obecně se praví, že lidské oko nezvládne více než 300 ppi, našel jsem na internetu několik článků, které toto tvrzení vyvrací. Údajně při vzdálenosti 25 cm dokáže zdravé lidské oko při dobrém osvětlení rozlišit i jemnost přes 700 ppi. Respektive asi takto – pokud vedle sebe dáte 300 ppi a 700 ppi obrázek, dokážete rozeznat, který je ostřejší. Ale tak toto není tématem tohoto článku. Jelikož větší rozlišení konzumuje více baterky, bylo potřeba se s tímto vypořádat. U LG implementovali 3.000 mAh vyjímatelnou (!) baterku a přidali celému zařízení pár softwarových vychytávek, aby displej neodebíral tolik energie. Nechat displej Full HD, byla by úspora ještě větší, ale to nezní tak dobře jako Quad HD.

g33g32

Design a hardware

Tělo, respektive záda telefonu, nejsou vyrobeny z kovu, jako tomu je například u HTC One (M8), ale pouze z metalického plastu. Což znamená jediné: vypadá to jako kov, broušené je to jako kov, odráží se to na fotkách jako kov, ale je to plast. Tělo telefonu nenarušují po stranách žádná tlačítka, protože ovládání hlasitosti i tlačítko pro zapnutí a vypnutí najdete na zádech, stejně jako tomu bylo u G2.

Na zádech najdete také čočku fotoaparátu, pod níž se nachází 13-megapixelový snímač a optická stabilizace. Vedle čočky najdete dvojitý led diodový blesk a laserové automatické ostření, které dokáže zjistit vzdálenost foceného objektu za méně než 0.3 vteřiny, což je přibližně rychlost mrknutí. Díky tomu byste měli být schopni fotit skutečně rychle. A aby vás nezdržovalo skutečně nic, jediné ťuknutí na displej zvládne jak zaostřit, tak rovnou vyfotit požadovaný objekt. Nemusíte se tedy zdržovat nejprve ostřením a až poté focením, všechno zvládnete na jedno namáčknutí. Na ukázkových videích to vypadalo opravdu rychle. Jestli to tak bude fungovat i v praxi, jde o dobré vylepšení.

Slovem letošního roku je údajně “Selfie”, kteréžto se již zvládlo dostat také do Oxfordského slovníku. Osobně k tomuto slovu příliš vřelý vztah nemám, ale koho to zajímá. Jelikož je LG G3 cíleno na zákazníky, a to hlavně mladé a bohaté zákazníky, je tento telefon přizpůsoben také k vytváření oněch “selfies”. Stačí namířit přední kamerku na sebe, zvednout do výšky ruku tak, aby byla na obrázku vidět, roztáhnout prsty a ty následně sevřít v pěst a ovládání fotoaparátu začne odpočítávat tři vteřiny, abyste se mohli připravit na ten správný “duck-face”, načež vyfotí obrázek.

Novinkou mezi mobilními zařízeními je také výkonný reproduktor, jehož výkon se zastavil až na 1W. Je ovšem pouze jeden, takže stereo zážitek očekávat nemůžete.

nexusae0_LGG335B201405271713144735D

Software

LG G3 nabízí také několik kousků pozoruhodného softwaru. Tím hlavním je nadstavba, která je podle koncepce celého telefonu jednoduchá. Protože “Jednoduchost je nová chytrost”. Česky to nezní tak dobře jako “Simple is new Smart”, což je koncept, kolem kterého se celé LG G3 motá. Dokonce si na představení vypůjčili i jeden slogan jedné kdysi české automobilky – Simply Clever. Nové uživatelské prostředí je nyní jednodušší a za sebe mohu říct, že to je první nadstavba, která se mi líbí. Používá oku lahodící barvy a jednoduché čtverce/obdelníky a kruhy.

K dispozici má LG G3 také vlastní klávesnici Smart Keyboard, která nabídne několik zajímavých vlastností, jako je posouvání kurzorem po stlačení mezerníku s následným posouváním prstem doleva a doprava. Můžete si také velikost, respektive výšku, klávesnice téměř libovolně měnit, takže se vám bude lépe psát. Navíc sofistikovaný software zjišťuje, kde mačkáte které písmenko, a podle toho celou klávesnici postupně kalibruje.

Pro boj s Google Now zvolilo LG aplikaci, která se jmenuje Smart Notice. Ta vám bude připomínat různé věci ještě dříve, než je budete potřebovat. Podobnost s Google Now je tedy evidentní. Jako příklad uvedu počasí, u kterého vám telefon doporučí vzít si deštník před tím, než se někam vydáte, protože pro místo, kde se nacházíte, nebo kam se chystáte, se očekává déšť.

Ochrana telefonu a dat

Zabezpečení je u LG G3 na ještě vyšší úrovni než u G2. S Knock Code™ se setkáte samozřejmě i zde, protože jde o velmi oblíbenou funkci. Můžete dvojitým ťuknutím zapnout displej, abyste se nemuseli sápat na záda telefonu. Také je možné telefon rovnou odemknout, aniž byste nejprve zapínali displej a teprve poté jej odemykali. Stačí váš kód naťukat na zhasnutý displej a telefon se rovnou odemkne a nabídne vám, u čeho jste skončili. Pro vypnutí displeje pak opět stačí dvakrát ťuknout na displej.

Zabezpečení je nyní zaměřeno i na obsah vašeho telefonu, konkrétně na soubory v něm obsažené. Content Lock provede zabezpečení, aby se nikdo nepovolaný nedostal k vašim fotografiím, dokumentům nebo čemukoliv, co nechcete se svým okolím sdílet, a to ani omylem. I v případě připojení LG G3 k počítači se k tomuto obsahu nikdo bez vašeho svolení nedostane, a to jak ve vnitřní paměti telefonu, tak na microSD kartě.

Posledním zabezpečovacím prvkem je Kill Switch. Tlačítko pro autodestrukci již zvládli odhlasovat v Minnesotě, takže všechny telefony zde prodávané ho budou muset od 1.července 2015 obsahovat. Díky tomuto takzvanému tlačítku dokážete vzdáleně vymazat obsah zařízení a zamknout ho, takže zloději či případnému nálezci k ničemu nebude. Ovšem šance na jeho znovunalezení pomocí Cerberus či jiných aplikací se tím pádem rovná nule.

Dostupnost a cena

LG G3 by se měl začít prodávat v České Republice 1. července a to za cenu 16 199 Kč za 16 GB verzi s 2 GB RAM a 17 199 Kč za 32 GB verzi se 3 GB RAM (zdroj). Na Kasa.cz si můžete přístroj předobjednat a to za 13.990 Kč respektive 14.990 Kč (platí pouze pro předobjednávky).

Specifikace

[message type=“info“ title=“LG G3 – specifikace“]

  • Čipset: Qualcomm Snapdragon™ 801 (čtyřjádrový až do 2.5GHz)
  • Displej: 5.5-palcový Quad HD IPS (2560 x 1440, 538ppi)
  • Paměť: 16/32GB eMMC vnitřní, 2/3GB DDR3 RAM / microSD slot (128GB max)
  • Fotoaparát: Zadní 13.0-megapixelový s OIS+ a laserovým automatickým ostřením / Přední 2.1-megapixelový
  • Baterie: 3.000mAh (vyměnitelná)
  • Operační systém: Android 4.4.2 KitKat
  • Rozměry: 146.3 x 74.6 x 8.9mm
  • Váha: 149g
  • Sítě: 4G / LTE / HSPA+ 21 Mbps (3G)
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth Smart Ready (Apt-X), NFC, SlimPort, A-GPS/Glonass, USB 2.0
  • Barvy: Metallic Black (černá), Silk White (bílá), Shine Gold (zlatá), Moon Violet (fialová), Burgundy Red (červená)
  • Ostatní: Smart Keyboard, Smart Notice, Knock Code™ , Guest Mode, etc.

[/message]

 

nexusae0_LGG3simplespec_thumb

Zdroj: Oficiální představení @YouTube, Tisková zpráva LG, Android Police

1 komentář: „LG G3 představen – 5.5" Quad HD displej, Snapdragon 801, metalické tělo, laserové ostření a další vychytávky“

  1. už jsem si ho objednal na kase 32gb, takže teď se jen dočkat. a víte že ho můžete ještě slevnit o 4% kódy najdete na netu (kdyby ho někdo nenašel:4252823975 )

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *