Google čelí žalobě kvůli platbám v aplikacích (IAP)

Rodiče dítěte, které bez jejich vědomí utratilo přes nákup v aplikaci $65.95 se rozhodli postavit gigantovi z Mountain View a podat na něj žalobu. Šlo samozřejmě o hru zdarma, konkrétně se jednalo o Marvel Run Jump Smash! Nákup v aplikaci pak byl proveden bez vědomí a autorizace rodičů a jelikož si rodiče myslí, že Google dostatečně nechrání před podobnými platbami, rozhodli se jednat.

Žaloba tvrdí, že Google nechá uživatele stáhnout hru zdarma a poté vydělává na závislosti a praktické nutnosti platit poplatky ve hře, pro její další fungování.  Případ odhaluje, že je ve hře možné utratit i více než stodolarové částky a to se rodičům nelíbí.

4249731778_ab4fc01fd9_b

Možná vás, stejně jako mě, napadlo, že přece stačí nechat zapnuté heslo, které je potřeba před každým nákupem zadat. A to jak před nákupem aplikace přímo z Obchodu, tak při nákupech v aplikaci. Ano, toto je určité řešení, ovšem po zadáni hesla ho po vás Google nebude dalších 30 minut vyžadovat. Musím se přiznat, že toto je pro mě nová informace a popravdě moc nechápu, proč tomu tak je. Půl hodiny je hrozně dlouhá doba a pokud chcete mít pod kontrolou veškeré své platby, jistě zůstanete u zadávání při každé platbě.

Na tiskové konferenci prohlásila právnická firma Berger & Montague toto:

[blockquote cite=“Berger & Montague“]Postup při nakupování v aplikacích je designován tak, aby děti mohly volně provádět nákupy ve hrách, bez vědomí rodičů i bez zadání hesla. Poplatky pak putují přímo k rodičům či poručníkům dětí. Google jedná nefér, když nabízí hry zdarma nebo za velmi nízký poplatek, které jsou mířeny na děti. Navíc jim nabízí možnost ve hrách beztrestně nakupovat a to bez jakékoliv kontroly nebo nutnosti zadat heslo. Google si je vědom, že jeho největší protivník Apple již podobným skandálem prošel a možnosti nakupování v aplikacích změnil. Google by měl udělat to samé.[/blockquote]

Ano, Apple již má za sebou tento skandál a pro klid rodičů a jistě také pro lepší prodejnost svých zařízení, se rozhodl sáhnout k některým změnám a omezením v problematice IAP. Google se zatím přiblížil pouze tím, že zobrazuje ve svém Obchodě, zda hra/aplikace IAP obsahuje nebo ne. Toto je ovšem podle mého názoru zbytečnost, protože IAP obsahuje prakticky každá hra zdarma a většina her placených.

Za sebe mohu říct jen to, že pokud by Google oddělal nesmyslné půlhodinové bezheslové období, nemohl by nikdo říct ani popel.

Zdroj: TNW; Foto: Robert Scoble

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *