[Téma] Co nám nabízejí operátoři a… skutečně potřebujeme více dat?

Naše trio spolupracujících oligopolních operátorů se chvástá převelice výhodnými tarify, které dovolují ‚neomezené‘ volání a smskování za ‚fantastickou cenu‘. K tomu všemu ovšem dostanete porci internetu, která vám klidně může vydržet pouze pár hodin! My jsme pro vás zjistili, kolik multimédií vám jednotlivé FUP omezení dovolí.

Když Vodafone minulý týden ve čtvrtek představoval své nové rudé tarify RED, naivně jsem doufal, že co se týče datového plánu, dojde k nějaké solidní změně. Jak jsem posléze zjistil, nezměnilo se prakticky nic. Všichni tři nám nabízejí v podstatě totéž, jen se to tu a tam nepatrně mění. Vodafone nabízí pět nových tarifů, ve kterých se postupně zvyšuje podíl internetu. Nevím, jestli jsem jediný široko daleko, ale nemyslím si, že potřeba více volat je přímo úměrná potřebě většího FUP.

Jen v rychlosti si prolétneme, co v dnešních dnech naši tři operátoři nabízejí, pokud chcete hodně dat a nepotřebujete příliš volat a psát. Jelikož zatím není jisté, jak to bude s Vodafone tarify RED, zda si budete moci k jednotlivým tarifům přikoupit větší porci internetu, nebudu jakékoliv změny brát v potaz a vezmu jen tolik internetu, kolik nabízí ten který tarif.

Nové tarify Vodafone

Jestliže jste člověk, který chce naplno využívat současný internet, ale vůbec nevoláte ani nepíšete, nachystejte si minimálně 848 Kč měsíčně, pokud se nechcete vázat. Pokud vám uvázání nevadí, pak 699 Kč měsíčně. Tolik u T-Mobilu. U O2 dostanete to stejné za 904 Kč za měsíc, pokud se uvážete, tak o 150 Kč za měsíc méně. V této ceně získáte 3 GB dat a ‚neomezené‘ volání do své sítě. Vodafone nabízí první rozumný ‚hi-tech‘ internetový tarif až na hranici jednoho tisíce korun. Tarif se jmenuje ‚RED se vším všudy‘ a zaplatíte za něj 999 Kč za měsíc, pokud se uvážete. Pokud chcete zůstat svobodní, musíte si připlatit ještě 111 Kč měsíčně, takže se dostanete na solidních 1110 Kč za měsíc a v tomto budete mít 4 GB dat, neomezené volání do všech sítí plus 1000 minut do zahraničí.

Tarify T-Mobile

Pokud si myslíte, že vám bude stačit méně internetu, můžete nějaký ten peníz ušetřit. U T-Mobilu dostanete za 748 Kč měsíčně 1 GB internetu, a to bez závazku. Pokud se zavážete, budete platit ‚jen‘ 598 Kč za měsíc. U O2 dostanete stejnou porci internetu za 702 Kč za měsíc při podepsání smlouvy na dobu neurčitou a 552 Kč za měsíc při podepsání smlouvy na dobu určitou. Obé máte s voláním a SMS do vlastní sítě zdarma. Vodafone nabízí 1,5 GB s neomezeným voláním a SMS do všech sítí za cenu 699 Kč za měsíc, pokud se upíšete. Při neuvázání se na dva roky budete muset připlatit dalších 175 Kč za měsíc a zaplatíte tedy 874 Kč měsíčně.

Tarify O2

Za sebe můžu říct, že ač jsem tomu ještě před pár měsíci nevěřil, mám teď tarif, který bych už nesehnal. A nejedná se o nic podpultovního, ani nějakou omezenou nabídku. Jedná se o tarif Na míru, kde jste si mohli vybrat, jaké množství volných jednotek za jak vysokou cenu je pro vás to pravé. Já si vybral nula minut a nula SMS zpráv, protože volat i psát můžu přes internet za 1,-/minutu/SMS místo 6.50,-/minutu či 1.50,-/SMS. Vodafone nejspíš usoudil, že tyto tarify dávají zákazníkovi příliš velkou volnost, a tak přistoupil k něčemu, co je ‚jednodušší pro zákazníky‘. Ano, jistě, jednodušší, ale co máme dělat my, kteří jsme mimo tabulky a chceme pouze internet? Máme smůlu a musíme buď brzdit naše internetové vášně, nebo si solidně připlatit.

Nicméně tento článek se měl jen okrajově dotknout nabídky, kterou nyní můžeme na pultech našich operátorů sehnat. To hlavní, o co mi zde půjde, bude, kolik tak zabere dat, když si chcete užívat internet na cestách ‚bez omezení‘?

Statistika není zas taková nuda…

Jelikož přes telefon nic extrémně velkého nestahuji, pouze občas nějakou menší appku z obchodu nebo nějakou jinou drobnost, nemůžu se považovat za stahovače. A přesto mám 4GB internet, který každý měsíc vyčerpám minimálně ze tří čtvrtin. Nic na tom nezměnila ani slova jednoho obchodníka z T-Mobilu, který nechápal, že mám tak velký internet, když on má 1.5 GB dat a bohatě mu to stačí na vše… na Facebook, Mapy a tak (jeho slova!). Chápu, že v tom případě mu 1.5 GB skutečně bude stačit, protože naládování a prohlédnutí asi třiceti statusů a zhlédnutí nějakých deseti fotek v mobilní verzi Facebooku zabere kolem 3 MB.

Hlavním drtičem FUPů dnešních dnů jsou rozhodně multimedia. Udělal jsem proto několik testů, abych viděl konkrétní čísla, se kterými se nyní s vámi podělím.

YouTube

YouTube je největším videoskladištěm na internetu a kvalita videí dosahuje až do rozlišení 1080p. Pokud přehráváte videa v Android zařízení v nativní aplikaci, máte na výběr HD a ‚ne-HD‘. Pokud je k dispozici HD, předpokládám, že je přehráváno v 720p, i když je k dispozici rozlišení vyšší… jistě to ovšem nevím. Přehrával jsem trailer ke hře Shadowgun: DeadZone, který trvá přesně minutu a vteřinu. Tomuto jsem přizpůsobil i ostatní testy a vše měřil na délku 1:01.

Přehrávání v SD režimu sebralo z mého datového plánu celkem ucházejících 11.3 MB. Při přepnutí na kvalitu videa HD bude z vašeho FUP účtu strhnuto rovnou 46.3 MB.

Režim SDRežim HD

iVysílání

Nedávné mistrovství světa v hokeji mě přinutilo zahrnout živé vysílání České televize do tohoto seznamu.

V aplikaci ČT4 jsem za 1:01 zvládl na střední kvalitu prošustrovat 14.7 MB a na kvalitu vysokou rovnou 47.3 MB. Rozdíl oproti YouTube je zanedbatelný a na obou platformách ztratíte podobné množství dat.

Režim SDRežim HD

Kromě samotné aplikace jsem zkoušel také přehrávání v mobilním prohlížeči, protože zde máte větší variabilitu. Česká televize na stránkách udělala určité změny, a tak když vstoupíte na jejich stránky přes prohlížeč bez jakékoliv změny, přehrávač pozná, že jste v mobilním zařízení a nabídne vám mobilní nativní přehrávač, díky kterému získáte otřesné rozlišení. V tomto případě je řešení jednoduché, stačí přepnout prohlížeč, aby se tvářil jako počítač (verze webu pro PC).

V tomto případě již získáte mnohem více možností kvality videa. Nejhorší je rozlišení 288p, při jehož přehrávání bylo spotřebováno 12 MB za čas 1:01. Rozlišení 404p vyčerpalo 20 MB, rozlišení 576p 37 MB a konečně nejvyšší rozlišení, 720p ukouslo celých 55 MB z mojí FUP kvóty.

Nativní Android přehrávačRežim 720p po zapnutí ‚verze webu pro PC‘

Jelikož je každé mega hrozně vzácné, musíte sami zvážit, zda ten který pořad stojí za to vidět v kvalitnějším rozlišení. Když to přepočítáte na skutečný čas, jeden hodinu a půl dlouhý zápas na rozumné rozlišení 404p vám sebere něco málo přes giga dat! A to může být i téměř celé vaše měsíční množství.

iPrima

Přehrávání videí z katalogu iPrima nedovoluje jakékoliv solidnější nastavení v nativní aplikaci. Ať už nastavíte jakkoliv vysokou hodnotu, video stejně vypadá hnusně a zvuk je jak z tunelu a protáhlý nějakým ‚prasofiltrem‘.

Proto jsem videa testoval v XBMC s iPrima pluginem. Zde je rozdíl mezi SD a HD velmi malý, a to jak v kvalitě videa, tak ve spotřebovaných megabajtech. SD verze minutového záznamu mě stála 14.2 MB, zatímco verze HD uloupla pouze 19.8 MB. Když se podíváte na rozdíly v kvalitě videa jednotlivých verzí, pochopíte, proč tomu tak je.

Režim SDRežim HD

Hudba Play

Google Music nebo též Hudba Play, jak je známa v našich končinách, je od nového designu kapitolou samou pro sebe. Tato aplikace při streamovaném přehrávání spotřebovává ohromné množství dat a naprosto nevím proč. Nabízí se možnost, že pokud pustíte první písničku z alba, načte vám to kromě oné jedné písničky také pár dalších. Protože přehrání tří písniček z jednoho alba mě stálo neuvěřitelných 62 MB! Při spuštění první písničky mi to sebralo 23 MB, při puštění třetí od konce dalších 20 MB a při vybrání songu uprostřed alba jsem zchudnul o dalších 19 MB. Pokud jsem ovšem pustil druhou písničku, většinou už mi to nic navíc nesebralo. Je tedy možné, že skutečně aplikace stahuje písničky dopředu a nebere ohled na váš datový plán.

Na tabletu, který byl připojen k Wi-Fi, mi to dokonce u dvou písniček z jednoho alba sebralo 220 MB! Jelikož si aplikace možná při použití Wi-Fi nebere servítky, dělal jsem výše zmíněný test na datový plán operátora.

Stream

Český ekvivalent YouTube s názvem Stream.cz se také těší ohromné popularitě. Je tomu tak také díky pořadům jako je ‚Peklo na talíři‘ nebo ‚A dost!‘ Tato služba vám umožní při prohlížení stránek v mobilním prostředí spustit video ve své nainstalované aplikaci, což je, podle mě, geniální řešení.

Ačkoliv je kvalitativní rozdíl mezi verzí SD a HD obrovský, rozdíl datový tak velký není. SD verze mi za minutu a sekundu sebrala 7 MB, kdežto verze HD jen o 3,3 MB více.

Režim SDRežim HD

Shadowgun: DeadZone

Hraní online her se na tabletech a telefonech stále rozšiřuje, a ač většina lidí si takovéto kratochvíle nechá spíš na doma, možnost použít tablet na cestách a zahrát si svou oblíbenou online hru kdekoliv je jistě lákavá.

Odhlédneme nyní od vysoké latence, která někdy může být problémová, a zaměříme se jen na spotřebovávání dat. Oblíbená hra Shadowgun: DeadZone mi z mého FUP plánu odebrala 7 MB za 4 minuty aktivního hraní. Není to tolik, kolik jsem si myslel, že to bude, ale když to opět převedeme na nějaký rozumný interval, například hodinu, která vůbec není nereálná, dostaneme se na hodnotu asi 400 MB. Můžete to udělat tak dvakrát, možná třikrát za měsíc, ale pokud nebudete mít dostatečně nabito, nic moc jiného si neužijete.

Locus

Posledním adeptem na spotřebovávání vašeho datového plánu je obyčejné využití datových podkladů z internetu. Locus mi nabízí, kromě map samotných, také možnost přilepit na mapy i vrstvu WMS. Vyzkoušel jsem satelitní zobrazení s připojenou katastrální mapou v měřítku asi 1:3500 na tabletu s rozlišením 1920 x 1200 (viz všechny obrázky kolem), zazoomoval jsem do rozlišení asi 1:430 a načetl několik obrazovek kolem mého středu zájmu. Vše trvalo asi dvacet vteřin a sebralo mi to 10 MB. Z toho je vidět, že ani prohlížení mapových podkladů není tak úplně datově nenáročné.

Měřítko 1:3500Měřítko 1:430

Závěrem

Rozhodně ano! Tak zní odpověď na otázku položenou v nadpisu. Potřebujeme, aby operátoři začali nabízet více dat za méně peněz, protože bez toho budou naše telefony stále velmi omezené v tom co dokážou. Reakce některých, že Wi-Fi je nyní na každém rohu, je, dle mého názoru, přehnaná, protože to rozhodně není pravda. Ano, pokud jdete do města, kavárny nebo do nákupního centra, jistě zde najdete nějakou osamocenou Wi-Fi, která není zaheslovaná. Většina z nich ale nenabídne dostatečnou rychlost, abyste si surfování užili, kdežto rychlé HSPA sítě (které jsou, pravda, značně omezené) většinou nabídnou dostatečnou rychlost, abyste se nemuseli omezovat.

Jelikož je trend poslední doby zdražování schovávané za zlevňování, respektive rozšíření služeb, nedá se předpokládat, že by v blízké době někdo přesvědčil (rozuměj nakázal) operátory, aby s tím něco udělali. A tak nám nezbývá nic jiného než buď mohutně platit nebo se mohutně uskromnit.

Kolik kde stáhnete

Na stránkách T-Mobilu mají u 1GB verze internetu napsáno, že pokud nebudete trávit hodiny na YouTube, tak tento balíček nevyčerpáte. Já jen mohu říci, že pokud s tímto balíčkem strávíte na YouTube hodinu a půl na nízkém rozlišení, tak ho vyčerpáte! Pokud přepnete na rozlišení HD, vydržíte na YT slabých 22 minut a pár vteřin, než vás odříznou (rozuměj sníží rychlost… jako by vás odřízli).

V tabulce níže se můžete podívat, jak dlouho vydržíte sledovat některou z online služeb na tom kterém datovém tarifu. Není to nic moc, co říkáte?

1:01 min. [MB] 1 GB [hod.] 1.5 GB [hod.] 3 GB [hod.]
YouTube SD / HD 11.3 / 46.3 1:32 / 0:23 2:18 / 0:34 4:37 / 1:07
ČT4 Sport app SD / HD 14.7 / 47.3 1:11 / 0:22 1:46 / 0:33 3:33 / 1:06
ČT4 Sport web 288p / 404p 12 / 20 1:27 / 0:52 2:10 / 1:18 4:20 / 2:36
ČT4 Sport web 576p / 720p 37 / 55 0:28 / 0:19 0:42 / 0:28 1:24 / 0:57
iPrima via XBMC SD / HD 14.2 / 19.8 1:13 / 0:53 1:50 / 1:19 3:39 / 2:38
Stream SD / HD 6.9 / 10.3 2:29 / 1:41 3:43 / 2:32 7:26 / 5:03

Data byla měřena nativním počítadlem dat v Androidu 4.2.2

Zdroj: Vodafone, T-Mobile, O2

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *