Nebezpečí viru je zde – bacha na své zprávy

Tak dámy a pánové. Nedávnem proletěla tiskem velmi zajímavá zpráva, že i operační systém android je v nebezpečí. Jak už to bývá, tak všechny technologické vymoženosti od počítačů až přes platební karty mají velkou skulinu v bezpečnosti, a tím jsou záměrně vytvořené viry.

Podle ruské antivirové společnosti DR.Web je na světě celkem reálná hrozba v podobě užívání operačního systému android. Na scéně se objevil úplně nový trojský kůň, který dostal označení Android.Pincer.2.origin. Pojďme se podívat, co tento malý zmetek dokáže?

Nic moc velkého, váš telefonní přístroj neshoří, ani nepřestane fungovat. Dokonce vám neubere žádný kredit nebo nenavýší u společnosti provolané minuty) tedy za předpokladu, že pachatel nebude přímo chtít J), jen roztáhne neproniknutelnou síť, do které začne zachytávat všechny příchozí sms zprávy a ty následně předloží pachateli na druhém konci. Jde tedy o maximální možné narušení svobody uživatelů operačního systému android.

Odcizené zprávy mohou obsahovat velice choulostivé informace. Vezměte v úvahu, že jste zapomněli pin své karty a manžel vám pošle zprávu. Takových obdobně nebezpečných příležitostí k zneužití nalezneme během chvíle několik.

Trojský kůň byl objevený teprve před několika dny a jde už o druhou intervenci ze strany malware rodinky s názvem Android.Pincer. Nemusíte se však obávat, že by se k vám do telefonu dostal povětrnostním vlivem. Vir je nutné si do zařízení nainstalovat. Je natolik agresivní, že se svým obětím jeví jako důležitá součást softwaru a žádá o instalaci. Jakmile tak učiníte, upadnete do pasti. Takovým uživatelům se objeví hláška o úspěšné instalaci certifikátu a na několik chvilbudete mít klid. Následně vás program vyzve k další instalaci. Tentokrát to bude CheckCommandServices, který zajistí, že bude vir funkční i po restartu přístroje.

V tomto momentě odešle škodlivý software informace na vzdálený server útočníka. Zjistí tak úplně vše o vašem zařízení. Hlavní hrozbou je odchytávání sms zpráv a to bez vašeho vědomí. Rovněž je zde možnost posílání placených zpráv do nejrůznějších služeb. Budeme tento vir sledovat, a jakmile se dozvíme ze zahraničních webů další informace, ihned vás o tom informujeme.

Zdroj: drweb

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *