[Google I/O] Zahajovací Google keynote ukázal novinky na poli Obchodu, Hudby, Her, G+ ale také třeba slibované Hangouts

Hlavní keynote Google si odbyla svoji premiéru hned jako první na Google I/O. Samotný Google zde předvedl hromadu novinek a vylepšení ve svých službách a většina z nich je dostupná již nyní.

Google Play Games

O Play Games jsme se zmiňovali již před pár dny, kdy vyšla na povrch aplikace, kterou redaktoři z Android Police rozebrali do mrtě a mohli jsme si tak udělat obrázek o tom, co nás s příchodem této služby čeká. Pravdu měli prakticky ve všem. Můžeme se těšit na ukládání postupu ve hře v cloudu, tedy možnost měnit zařízení a na svůj postup kdykoliv a kdekoliv vesele navázat. Dále nás čekají žebříčky a úspěchy, multiplayer s a nebo proti přátelům a jiné radosti. Tato služba je multiplatformní a pokud ukončíte nějaký level na Androidu, můžete v dalším levelu pokračovat třeba na webu nebo iOS. Google Play Games je taková kompletní služba, která, pokud ji budou vývojáři využívat, má podle mě velkou budoucnost.

V tuto chvíli jsou již některé hry, které Google Play Games podporují. Tento seznam se bude jistě rychle rozšiřovat, ale pro tuto chvíli si musíme vystačit s těmito hrami:

(Zdroj: Android Police)

Obchod Play

Google Play Store se dočkal několika vylepšení pro vývojáře a to lepší distribuční systém a také vylepšené API, které by mělo být mnohem přívětivější, jednodušší na editaci a na následné zkoušení samotné aplikace.

Google také hodlá přizpůsobit obchod na webu tomu v telefonech a tabletech. Měl by tak vypadat hodně podobně jako jste zvyklí ze svých zařízení.

Během podzimu můžeme očekávat jakýsi vyučovací systém pro školní a předškolní děti, který nám nabídne učící obsah rozdělený pěkně podle toho, pro jak staré děti je určen. K dispozici bude rozdělení pro předškolní děti a dále podle jednotlivých tříd. Nevím zda toto bude dostupné i u nás, ale teoreticky není důvod proč by tomu tak nemělo být. Jen je pravděpodobné, že se dočkáme hlavně anglických aplikací.

Aplikace určené hlavně pro tablety se nyní dočkaly vlastní nabídky nazvané Navrženo pro tablety. Najdete ji vždy pod nějakou hlavní nabídkou (například Nejpopulárnější placené, Nejprodávanější, …) po přepnutí z Všechny aplikace. Můžete tak brouzdat aplikacemi, které jsou situovány přímo pro tablety. Nicméně ne vždy se podařilo dobře určit tuto aplikaci a sem tam se vyskytne nějaká, která není vyloženě pro tablety.

Google+

Google+ se dočkal vylepšení hlavně na poli prohlížeče, spíš než přímo v aplikaci pro telefony. V prohlížečích na počítači se nyní dočkáte kompletně předělaného vzhledu, který koresponduje se vzhledem, který můžete již delší dobu najít na tabletech v nativní aplikaci.

Designově je to rozhodně krok kupředu a vypadá to i funkčně. Google sám vyhodnocuje o co se ve vašem příspěvku jedná a automaticky přidává tzv. hashtagy. Po kliknutí na ně se příspěvek otočí horizontálně a zobrazí se vám další takto ‚pohashované‘ příspěvky.

Novinka je také na poli editace fotografií, které nyní můžete editovat několika automatickými superfiltry. Ty z vaší fotky vytáhnou vše podstatné a zakryjí to nepodstatné. Jedná se tedy o jakési mrvítko, používající pouze filtry obrázek vylepšující nikoliv mrvící.

Hangouts

Služba, o které jsme vás také již informovali (v té době pod názvem Babel) se dostala mezi uživatele a můžete ji nainstalovat a spustit již nyní. Spousta z vás jistě bude mít problém, že, i přes novou ikonu v Obchodě Play, se vám stále bude spouštět GTalk. Tento problém je znám a během několika dnů by mělo být vše v pořádku a měli byste mít možnost spustit skutečný Hangouts.

Aplikace Hangouts sdružuje dohromady původní GTalk, Pokec z G+ a také hovory. Můžete odesílat fotky, odesílat hromadné zprávy, provádět hovory nebo videohovory. Máte k dispozici nepřeberné množství smajlíků a vybírat můžete všechny kontakty, které máte v telefonu. Pokud aplikace nazná, že kontakt, který jste vybrali, ještě nepoužívá Hangouts, můžete ho informovat o této službě pomocí SMS.

Trošku zvláštní je vyobrazení online stavu, který je, dle mého názoru, vyobrazen pouze trošku zašedlejší fotkou u kontaktu, který je offline. Na webové verzi, kterou najdete u Google+ je stav online vyobrazen tenkou vodorovnou linkou pod fotkou kontaktu. To také není příliš viditelné, ale poznat to je.

Za sebe musím říct, že se mi Hangouts líbí a mám konečně možnost opustit WhatsApp, kde mi vyhovovalo množství smajlíků a možnost posílat obrázky a fotky. Vytáčela mě ale nemožnost používat počítač, což je s novou verzí Hangouts vyřešeno a WhatsApp půjde velmi brzy pryč.

Hudba Google

Hudba Google je něco, co mě při představení velmi příjemně potěšilo. Aplikace dostala nový háv, a to jak pro mobily, tak pro prohlížeče. Získala také nějaké nové služby, z toho některé placené. Jak jste možná uhodli, placené služby si zde neužijeme. Nene, Hudba Google nám nadále zůstává uzavřená a za cenu $9.99/měsíc ($7.99/měsíc při předplacení do konce června) si nemůžeme užívat přehrávání jakékoliv hudby, tak jak to nabízí třeba Last.fm nebo Grooveshark. Je zde také možnost vytváření rádií podle určitého žánru nebo jen podle jedné skladby. Bohužel, budeme muset počkat, až Google Czech představí něco víc než je YouTube Fest!

Když odhlédneme od toho, co si zde nemůžeme užívat, zbude nám v podstatě akorát vylepšení designové. To je ovšem opravdu luxusní. Je přehledné, příjemné, jednoduché a funkční. Konečně se můžete dostat do seznamu alb interpreta, kterého přehráváte, stisknutím jediného tlačítka. Vyhazování z fronty posunem do stran, jak jsme na to zvyklí všude jinde, je taky bez problému. Aplikace Hudba Google prostě získala super nový kabátek, kterému k dokonalosti chybí opravdu jen ty vymoženosti, které jsou nám Čechům prozatím zapovězeny.

Chrome

Google Chrome je vylepšován s každou novou verzí. Pro Androidy je možnost instalace verze Beta, která přináší ty nejnovější vychytávky mnohem dříve, než se jich dočkají uživatelé s finální verzí Chrome. Poslední verze jede na jádru WebKit, která dovoluje vykreslovat složitou grafiku, hrát všelisjaké hry a vůbec využívat svůj telefon a vestavěný Chrome prohlížeč zase o něco lépe a zajímavěji. Na Keynote nám bylo představeno několik možností využití prohlížeče Chrome a to jak v mobilní verzi, tak ve verzi desktopové.

Níže můžete vidět jednu z mnoha možností využití a to je hraní na několika zařízeních, která fungují jako jeden celek, ale ovládání probíhá nezávisle na každém přístroji zvlášť.

Část Keynote, která se věnuje právě několika spojeným zařízením (nejen Android):

Hardware

V sekci hardware se objevila jen jedna položka. Tou je již dávno představený Samsung Galaxy S4, tentokrát ve verzi bez TouchWiz, ale s čistým syrovým Androidem. O této spekulaci jsme vás informovali včera a já nevěřil, že by se něco takového mohlo skutečně objevit. Pravdou ale je, že se tato spekulace stala skutečností a já mám tak teoretického nástupce pro svůj Galaxy Nexus. Samsung Galaxy S4 v syrovém stavu se bude prodávat v Americe v Google Play Obchodě za cenu $649 a to od 26.června.

Celý Keynote na videu

Pokud ovládáte anglický jazyk a Google Keynote vám unikl, můžete si ho prohlédnout zde. Má necelé čtyři hodiny a z valné části stojí za shlédnutí.

[iframe width=“614″ height=“345″ src=“http://www.youtube.com/embed/9pmPa_KxsAM“ frameborder=“0″ allowfullscreen style=“margin-bottom: 15px;“]

Zdroj: Google Keynote on YouTube

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *