Jelly Bean vévodí již čtvrtině přístrojů

V minulém článku o poměrech různých verzí na všech aktivních přístrojích s Androidem, jsme vám přinesli informaci o tom, že verze 4.0+ poprvé v historii porazila dosud vládnoucí Gingerbread. Podařilo se tak pomocí ‚cheatu‘, který spojil Ice Cream Sandwich a Jelly Bean, a společnými silami tak byl dosud úřadující král sesazen. Nyní je poměr přístrojů s Jelly Bean ještě větší, avšak Gingerbread stále dominuje.

Nárůst verze Jelly Bean skokově vzrostl z původních 16.5% na celých 25%, což znamená zvýšení poměru o 8.5%. To je hodně i na 1.5 milionu aktivovaných přístrojů denně. Tento skok je způsoben jinou metodikou měření. Původní metoda vyžadovala přihlášení do jakékoliv služby Google (tedy Gmail, Hudba, G+ apod.), nyní je potřeba přihlásit se do Google Play, tedy do Obchodu. Tato metoda je jistě více přívětivá právě k novým přístrojům, protože když někdo používá svůj telefon už dlouho, ale nepoužívá Obchod Play, nedostane se vůbec do statistik. Na druhou stranu to pro vývojáře má vyšší vypovídací hodnotu, protože jim jde o lidi, kteří na Google Play chodí a stahují nové aplikace.

Pojďme se podívat na další snížení či zvýšení poměrů. Gingerbread se od minulého měsíce, a také díky novému způsobu počítání, pohnul směrem dolů o 4.3 procentní body. Skončil tak na 39.8%. Ice Cream Sandwich nabral sedm desetin procenta a usadil tak svou pozici na 29.3%. Android Froyo, tedy verze 2.2, spadla o celých 3.6% a drží si tak pouhá čtyři procenta. Honeycomb se držel zuby nehty na 1.2%, ale díky novému způsobu počítání nyní drží pouhých 0.2%.

Co si myslet o novém způsobu počítání? Je to správně nebo špatně? Těžko říct. Každopádně to nyní bude vypadat lépe, že se novější verze systému Android více rozmáhají. Pro vývojáře je to také jistě plus, když uvidí skutečné zastoupení lidí, kteří Google Play používají. Pro konkrétní výsledek toho, jaké verze Androida mezi uživateli kolují, je ovšem přesnější zase původní systém počítání.

Zdroj: Developers

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *