Oracle si chce spravit pověst – žaluje patentového trolla Lodsys

Oracle nedávno prohrál žalobu, kterou podal na Google, za jejich údajné kopírování Java API (rozhraní pro programování aplikací) a chce si teď nejspíš napravit reputaci. Toho se snaží docílit tím, že žaluje patentového trolla Lodsys a to o zneplatnění jejich (všech) čtyř patentů. Pokud, stejně jako já ještě nedávno, nevíte, kdo nebo co je patentový troll, pokusím se vám to nastínit právě v tomto článku.

Začnu tedy od toho, cože to ten patentový troll vlastně je. Patentový troll je firma, která se určitým způsobem dostane k nějakým patentům. Tyto patenty nemá v plánu použít jinak, než že bude žalovat firmy, které by je mohly porušovat, či je skutečně porušují. Často nabídne částku k vyrovnání, která je dostatečně nízká na to, aby napadená firma nechtěla spor nechat dojít až k soudu a vyrovná se s tímto patentovým trollem mimosoudní cestou.

Nyní se podíváme na historii této trollí firmy. Firma Lodsys již více než rok, přibližně od začátku roku 2011, různě obtěžuje všemožné vývojáře a to patenty číslo 7,222,078 (známé též jako „078“) a 7,620,565 („565“). Jejich patenty sloužily k vyhrožování různým firmám, v čele například s firmou Rovio, stojící za slavnými Angry Birds, dále firmám Electronic Arts (EA), Atari, Square Enix, a Take-Two Interactive…a mnoha dalším (celkem je jich 37). Jak již bylo naznačeno v popisu trolla, firma Lodsys doufala v rychlé vyrovnání, spíš než v dlouhé spory. Přesně tak to, bohužel, ve většině případů také bylo a Lodsys si přišla na nemalé prostředky tím, že firmy radši přistoupily na mimosoudní vyrovnání, než aby se obávaly případných soudních výloh.

V srpnu roku 2011 vyslyšel nářky vydavatelů Google a podal zprávu o přešetření, kde se snaží zbavit platnosti dva patenty – číslo 078 a 565. Nicméně toto prošetření může trvat opravdu dlouhou dobu a spousta firem by už nemusela mít prostředky na to, aby takové tahanice přežila. Obrana to tak byla velmi sporadická a v podstatě neefektivní.

Teď ale zpátky k firmě Oracle, která se hodlá bít za vývojáře svým zázemím a špičkovými právníky. Je samozřejmé, že i v tomto případě jde o peníze až na prvním místě, ale rozhodně si Oracle udělal dobré jméno už jen tím, že se snaží s firmou Lodsys vytřít podlahu a to nejen proto, že Lodsys jde po pár zákaznících firmy Oracle. Oracle se proto rozhodl podat na Lodsys žalobu o zneplatnění všech jejich patentů.

Rozdíly oproti jednání Googlu a jeho žádosti o přezkoumání a Oraclu a jeho žádosti o zneplatnění jsou dva hlavní. Oracle chce dosáhnout zrušení všech čtyř patentů, které firma Lodsys vlastní a tentokrát se jedná o soudní proces a ne o patentové přezkoumání, což znamená, že Lodsys může být zodpovědný za veškeré škody, soudní poplatky a jiné náklady, které Oracle bude vyžadovat.

Na webu Groklaw, což je komunita zajímající se o právní zprávy v zájmu svobodného a open source softwaru, se objevila pěkná glosa:

 Vypadá to, že Lodsys jde po zákaznících Oraclu. A ti chtějí zase po Oraclu, aby je odškodnil. Lodsys, podle mě, udělal chybu. Nemůžete jít po penězích Oraclu. Ne. Ne. To nikdy není dobrý nápad. Předpokládám, že Oracle půjde po náhradě škody. Trojnásobné. A všechny výdaje, soudní poplatky a jiné až toto skončí. Dlouhý seznam toho, co se již událo, jasně naznačuje…tohle je válka. A také to, že jsou v tomto případu zapleteni DLA Piper US, je jen další signál toho, že Oracle hodlá zvítězit, všechno ostatní to jen potvrzuje. Pokud totiž přidáte slovíčko US za jméno právnické firmy, znamená to, že firma pracuje celosvětově.

Takže pro Lodsys není kam se schovat, změnit si jméno, nasadit si klobouk a falešný knírek, nikde na Zemi neuniknou DLA Piper.

Jak to tak vypadá, Oracle to s touto žalobou myslí vážně a možná se pokusí udělat nějaký průlom v zacházení s patentovými trolly. Právnická firma DLA Piper US je globální firma se 77 ústředími ve 31 zemích a s více než 4200 právníky. Je tedy velmi pravděpodobné, že Lodsys se opravdu nebude mít kam schovat a bude muset této žalobě čelit. Otázka ovšem je, jak celý tento proces dopadne.

V případě Lodsys a jiných patentových trollů není vůbec na škodu, aby tato žaloba vyšla, a aby musel Lodsys odškodnit vše co napáchal. Jediné co totiž patentoví trollové dělají, je parazitování na něčí tvrdé práci, což by se nemělo vyplácet. Naopak, Oracle by s nimi měl zamést tak, že si to další dvakrát rozmyslí, než se do něčeho podobného pustí…ale to už jsem zabrousil na území pohádek, sci-fi a fantazie, kde zlo je vždy potrestáno a pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *