[Recenze] Yarvik Xenta 10" – dvě jádra, Android 4.1.1, podpora SDXC a IPS za velmi slušnou cenu

Pokud stále šilháte po nějakém tabletu a nechcete nebo nemůžete do něj vrážet příliš mnoho peněz, ale zároveň nechcete, aby to byla šunka nejšunkovatějšího typu, možná byste měli zpozornět. Desetipalcový Yarvik Xenta s krycím názvem TAB10-201 se dá na českém trhu sehnat pod pět tisíc, a jelikož jsem měl možnost pár dní tento model dusit, předhodím vám nyní své postřehy.

V prvé řadě bych chtěl uvést, že tato recenze je tak trošku ‚mini‘, i když délkou dosahuje standardních rozměrů, protože těch pár dní, po které jsem mohl Yarvik Xenta testovat, bylo doslova jen pár, tedy dva. Ač jsem se snažil dát mu co proto, jistě zde neobsáhnu úplně vše.

Design

Design se u tohoto přístroje poměrně značně odchyluje od zavedených zvyklostí á la Nexus 7 na sto způsobů a přichází s poměrně originálním designem. Všechny ty variace na Nexus 7 vypadají velmi dobře, ani zde není design zvolen špatně. Zadní část se zužuje na krajích delší strany, kdežto na straně přední jsou to právě dlouhé strany, které se kosí a tvoří oblouk. Na každé straně tabletu tak máte dvě ostré hrany a dvě obloukovitě zkosené strany.

Horní strana je jako jediná posetá nejrůznějšími konektory, otvory a jedním tlačítkem. Úplně na kraji najdete tlačítko zapnutí/vypnutí, vedle se nachází miniHDMI konektor, dále pak otvor na microSD kartu s podporou SDXC, a tedy možností rozšíření o dalších až 64 GB. Následuje neobvyklý otvor pro dobíjení baterie, konektor miniUSB a nakonec standardní 3.5mm jack. Jestli jste si již stihli najít oficiální konfiguraci na stránkách Yarvik.com, možná se mnou nebudete souhlasit ohledně konektoru USB, musím vás ovšem zklamat. Skutečně je zde otvor na miniUSB, nikoliv microUSB, ač se nás Yarvik snaží přesvědčit o opaku, a to dokonce i na krabici.

Okraje rámečku jsou nezvykle úzké, a i když jsem se obával, že to bude na škodu, vůbec tomu tak není. Tablet díky tomu vypadá menší (protože skutečně je menší, samozřejmě) a ve veřejných dopravních prostředcích si nepřipadáte, že máte superobří placku. Na přední straně je kromě displeje už jen kolečko kamerky pro videohovory, která má velmi chudých 0.3 MP. Zadní strana je oproti tomu celá popsaná a plná informací. Kromě názvu firmy, která tento tablet vyrobila, je zde pěkně popsáno, který konektor k čemu slouží. Nemůže se proto stát, že budete strkat sluchátka do zdířky pro nabíjení, pokud se budete řídit popisky a značkami.

Dále na zadní straně Yarvik Xenta 10″ Tabletu najdete fotoaparát s (také) velmi nízkým rozlišením, konkrétně 2 MP. Vedle něj se nachází dvě dírky pro kancelářskou sponku. Jedna je jasná, RESET restartuje zařízení, pokud vytuhne nebo nastane jiný problém. Dírka FFM je tlačítko, pomocí kterého nainstalujete ovladače do Windows, abyste mohli přehrát firmware, pokud Yarvik nějaký nový vydá. No a na pravé straně jsou dvě podlouhlé mřížky reproduktoru, které příliš rámusu nenadělají.

Obsah balení

V krabici, ve které si tablet donesete domů, najdete standardní kousky příslušenství, plus jeden bonusový. Je zde samotný tablet, nabíječka s evropskou a britskou koncovkou, kabel na propojení tabletu s počítačem, manuály a kabel OTG, díky kterému můžete k tabletu připojit klávesnici, myš či třeba flash disk nebo pevný disk. Klávesnici jsem zkusil připojit bezdrátovou a funguje naprosto bez problémů, jen se mi nepovedlo přehodit Z a Y. České znaky ale fungují perfektně, a to dokonce i takové jako je ď a ť. Vy, kterým to připadá jako něco normálního, vězte, že velmi často ď nebo ť nenapíšete, protože když napíšete háček a chcete ‚pod něj natlačit‘ písmeno, docílíte pouze toho, že napíšete háček a písmeno vedle něj.

Obsah tabletu

Když už jsme si představili, co najdete v krabici, je potřeba také zmínit, co najdete v té krabičce, kterou s sebou budete vláčet. Yarvik Xenta běží na dvoujádrovém procesoru Rockchip RK30xx (zřejmě RK3066), který je tvořen dvěma jádry Cortex-A9 taktovanými na 1.6 MHz a čtyřmi jádry GPU Mali 400 taktovanými na 400 MHz. Tomu sekunduje paměť RAM o velikosti 1 GB. Vnitřní paměť je sice udávána jako 16GB, nicméně je rozdělena na 2 GB prostoru pro aplikace a něco málo přes 12 GB pro ostatní obsah. Řekl bych, že 2 GB pro aplikace je dost, ale stejně nechápu, proč toto výrobci dělají. Jak již bylo řečeno, k tomuto místu můžete přidat také až 64 GB pomocí microSD karet.

Multidotykový IPS displej má rozlišení 1280 x 800 px, což při této velikosti činí jemnost 150 ppi a dokáže zachytit až 5 dotyků naráz. Přední plocha by měla být chráněna sklem s ochranou proti poškrábání, nicméně i při velmi opatrném zacházení se mi nějakou záhadou povedlo na jednom místě vytvořit jemný škrábanec, takže s tou tvrdostí to asi nebude zas tak horké. Yarvik Xenta 10″ pohání baterie s kapacitou 6.000 mAh a všechno to ‚valí‘ na Androidu 4.1.1 Jelly Bean.

Konektivitu zajišťuje Wi-Fi s podporou standardů IEEE 802.11b/g/n, tedy s teoretickou rychlostí až 150 Mbps. Dále je zde Bluetooth ve verzi 4.0 a jako třešnička na dortu G-Senzor. GPS nebo senzor okolního světla byste hledali marně.

Zapínáme

Prošli jsme si veškeré parametry a vlastnosti tabletu a můžeme se vrhnout na první zapnutí. Yarvik Xenta 10″ nabíhá na úvodní obrazovku při prvním spuštění až překvapivě rychle. Což je vlastnost, která se ještě několikrát ozve, a to třeba při spuštění a používání internetového prohlížeče. Displej má poměrně hrubý rastr a jednotlivé pixely od sebe velmi jednoduše dokážete rozpoznat. Je to daň za nízkou cenu, protože v kategorii do 10.000,- jen těžko najdete nějaký tablet s displejem přesahujícím průměrných 1280 x 800 px. Co se týče dotekové odezvy, zde se občas setkáte s nepřesnostmi, respektive s nezaznamenáním doteku. Největší problém je v levém horním rohu. Když máte otevřený prohlížeč a chcete zavřít lištu nebo naopak otevřít novou, často se vám stane, že je potřeba trošku snahy, abyste křížek či plusko trefili a provedlo se to, co se provést má. Problém je také pokud máte i poměrně mírně mastné prsty, v takovém případě je prakticky nemožné posunout ikony na ploše, které musíte chvíli podržet a táhnout.

Jakmile spustíte tablet, všimnete si (možná vás trklo již dříve, že na tabletu ještě něco chybí), že vedle tlačítek Zpět, Domů a Seznam naposledy spuštěných aplikací se nacházejí dvě další. Jedná se o ovládání hlasitosti, které se jinak než těmito tlačítky ovládat nedá, jelikož tablet nemá žádná hardwarová tlačítka kromě tlačítka k zapnutí. Je to velmi, velmi zvláštní úkaz, ale nakonec to není žádná velká hrůza. Dokonce i snímání obrazovky, které je od verze Android 4.0 standardně součástí systému a můžete ho provést stisknutím tlačítka pro snížení hlasitosti zároveň s tlačítkem pro zapnutí, je s pomocí tohoto softwarového tlačítka možné.

Rozdělení spodní systémové lišty je tradiční, původní již z Ice Cream Sandwich, tedy softwarová tlačítka nalevo, stavová lišta vpravo. Více se mi líbí ‚telefonní‘ rozdělení – tlačítka dole uprostřed, stavová lišta nahoře. Ovšem to je až od verze Android 4.2, takže na to bude potřeba si počkat, pokud někdy na tento model přijde nejnovější verze Android.

Stavová lišta má jakési dva módy. Prvním vytažením nebo pouhým stisknutím vpravo dole se vám otevře lišta s oznámeními (pokud zde nějaká jsou), časem, datem, kapacitou baterie, případně připojenou Wi-Fi či Bluetooth. Po kliknutí kamkoliv v horní části lišty se lišta ještě více vysune a nabídne vám možnost rychlého přesunu do nastavení Wi-Fi, možnost zapnutí či vypnutí automatického otočení obrazovky, nastavení jasu či zapnutí/vypnutí oznámení. Také se zde nachází tlačítko, které vás dostane do nastavení.

Když už jsme u nastavení, rovnou se zde trošku porozhlédneme. V horní části najdete pouze nastavení WiFi a Bluetooth s tím, že po kliknutí na Další… se vám ukáže pouze možnost nastavení Sítě VPN. Níže, pod položkou Zařízení, najdeme standardní nastavení displeje a zvuků, seznam aplikací a jejich možnost odinstalace, zjištění, co vám zabírá kolik místa, či kontrola baterie. Kromě toho je zde navíc nastavení HDMI. To můžete zapnout, můžete také nastavit rozlišení, jaké bude do televize streamováno, a zoom.

Ve službách určování polohy sice najdete možnost zaškrtnutí ‚Satelity GPS‘ (stejně jako v jasu displeje najdete možnost zvolit ‚Automatický‘), tato změna vám ovšem vaši přesnou polohu nezjistí.

Internet

Prohlížení internetu je jedna třetina hlavního využití tabletu. Yarvik Xenta 10″ rozhodně není výjimka, a pokud se zrovna nebudete dívat na svůj oblíbený seriál či hrát jednu z mnoha her, které jsou pro Android dostupné, bude to právě prohlížení internetu, které bude tablet vytěžovat.

Jakožto uživatel Asus Transformer Pad Infinity, jehož rychlost spuštění a provozování internetového prohlížeče je v základní verzi (bez zásahu do systému a změny ROM) přímo strašlivá, jsem rychlostí a odezvou internetového prohlížeče, a to jak nativního, tak nainstalovaného Chrome, velmi příjemně překvapen. Pokud je něco, na co by můj Infinity mohl žárlit a co já budu uživatelům tohoto tabletu závidět, je to svižnost tohoto tabletu při načítání stránek. Prakticky se neobjevují žádné záseky, kdy jezdíte prstem po displeji a nic se neděje, jako tomu je právě třeba u Infinity. Pravděpodobně je to ale také proto, že jemnost displeje je tak výrazně nižší, že renderování stránek procesoru nedělá takový problém.

Ostatní stránky, které používají internetové připojení, jako třeba Google+, YouTube a podobně, nemají s rychlostí stejně tak žádný problém. Pokud máte dostatečně rychlý internet, vše se vám bude objevovat v mžiku oka.

Multimédia

Ke sledování filmů a seriálů je tablet přímo předurčen a odepřít mu tuto část by byl téměř hřích. Jak si tedy poradí Yarvik Xenta 10″ se sledováním videa?

Jako všechny dostupné stroje, které mi prošly rukama, jsem i zde vyzkoušel přehrávání videa s vysokým tokem. Takových je na internetu mnoho, já vždy sahám po jednom demo snímku od Samsungu, které má datový tok 40 Mbps, s názvem Oceanic. Toto video vyzkouší, jak na tom je hardware konkrétního zařízení podle toho, jestli zvládne video bez problému přehrát, nebo ne.

Yarvik Xenta 10″ s tím měl problém jen malý. Při přehrávání v MX Playeru s hardwarovým kódováním jel snímek bez větších problémů, jen se sem tam zacukl. Problém byl až na konci videa, kdy hudba skončila asi deset vteřin před obrazem, což znamená, že i když video vypadalo, že teče plynule, neplynulo tak rychle a hladce jako zvuk. Řekl bych tedy, že tímto testem tablet neprošel, protože pokud byste se dívali na takto náročný film, dialogy by plynuly normální rychlostí, kdežto akce by se stále vzdalovala, až byste po dvou minutách měli zvuk z něčeho, co se stane až za dalších nejméně deset vteřin. Nicméně je pravděpodobnost, že byste se dostali k takto náročnému filmu, velmi mizivá, takže tento test není tolik důležitý v praktickém životě.

Větší problém než s přehráváním videa, je při zvukové reprodukci do zadních reproduktorů. Ty totiž mají příliš slabý výkon a budete tak potřebovat kolem sebe naprostý klid, jinak neuslyšíte téměř nic. Ještě před pár minutami jsem si myslel, že stejný problém mají také sluchátka, ta ovšem mají jiný problém. 3.5 mm otvor, do kterého sluchátka zapojíte, je příliš hluboký, a tak sluchátka při zapojení hrají buď velmi potichu, nebo vůbec. Jednoduchým řešením je sluchátka mírně povytáhnout, aby všechny kontakty dopadly tam, kam mají, a zvuk byl tak čistý a dostatečně hlasitý.

Když odhlédneme od problému se zvukem a nedokonalým přehráváním supernáročného videa, zvládne Yarvik Xenta 10″ vše. 720p i 1080p zvládne přehrát jak přímo na displeji, tak při posílání přes HDMI do televize. Přehrávat video můžete také přímo z flash disku nebo z pevného disku (při připojení externího zdroje napájení), a to pomocí kabelu OTG, který je přibalen. Není problém připojit 1TB pevný 3.5″ externí disk, pomocí jakéhokoliv souborového manažera přejít do adresáře ‚mnt‘ a odtud přímo spouštět filmy a seriály, které poběží i s případnými titulky. Můžete tak z tabletu bez problémů udělat domácí kino.

Hry

Desetipalcový tablet je ke hrám velice vstřícný, protože máte spoustu místa na prsty a na ruce a všechno vidíte krásně velké. Yarvik Xenta s hrami nemá také nejmenší problém. Z několika her, které jsem na tomto přístroji vyzkoušel, musím vypíchnout nejnovější dojičku peněženek od EA Games – Real Racing 3, který běžel naprosto bez problémů. Jediné, co by se dalo vytknout, tak bylo občasné cukání mimo samotné závody, ale tento problém jsem pociťoval také u svého Infinity a popisuji ho v článku o této hře. Dále jsem zkoušel Shadowgun: DeadZone, která jela na vysoké detaily bez jediného škubnutí. Zde mám ovšem pocit, že někdy reakce displeje na doteky prstů nebyly tak bleskové, jak bych chtěl… možná to ale byla jen má nešikovnost a neustálé umírání.

Čeho jsem si ovšem všiml u třetí hry, je potřeba zmínit. Vector je 2D běhačka, kde je hodně pohybu a hodně kontrastních barev. Když můj hrdina utíkal po oranžovém pozadí, zatímco on sám je jen černou siluetou, byli za ním vidět ‚duchové‘. Byl jakoby rozmazaný, ale nijak výrazně. Nikde jinde jsem toto nezaznamenal, takže tento problém bude nejspíš patrný u extrémně kontrastních barev. Ovšem ani u zmíněného Vectoru to nebylo nijak rušivé, jen jsem si toho všiml a hra plynula dál bez problémů.

Verdikt

Abych řekl pravdu, jsem z tabletu Yarvik Xenta 10″ velmi příjemně překvapený. Když přihlédnu k ceně, která je za velký tablet až směšně nízká, musím říct, že za ty peníze dostanete zajímavý kousek hardwaru. Moje původní skepse nad neznámou nizozemskou značkou vzala po několika hodinách zkoumání za své, a když nebudu počítat hrubé zrno displeje a občasné problémy s reakcí na dotek, je to velmi solidní koupě.

Chybí tomu samozřejmě spousta věcí, jako třeba GPS či senzor okolního světla, na druhou stranu to má podstatnější věci, jako je Bluetooth 4.0 či podporu OTG s již přiloženým kabelem. Je pravda, že co se týče ceny, tato položka se hravě dostane pod sto korun, ale jde o to, že pro to nikam nemusíte a můžete to okamžitě začít používat.

Ještě jsem se chtěl vyjádřit k výdrži baterie. Ta po celonočním nabíjení (první cyklus) vydržela celý den mého testování se zapnutou WiFi, za občasného hraní her, brouzdání po internetu a jen velmi řídkého koukání na videa. Večer jsem ho na nabíječku dával s 25 % baterie. Myslím, že výdrž není špatná, ale nemám z ní pocit, že by to byl kdovíjak senzační výsledek. Jelikož jsem ovšem nedělal vyloženě zátěžové testy, nedokážu posoudit, jak moc dobrý či průměrný tento výsledek je. Několik hodin brouzdání a hraní her vám ovšem určitě tablet zajistí.

Otázkou je, jaké chyby či neduhy se vyrojí po několikadenním či týdenním používání, ale bohužel jsem neměl možnost používat ho déle a nevěřím, že by se mohlo vyskytnout něco tak závažného, aby to zkazilo celkový dojem z tohoto přístroje.

Zdroj některých obrázků: Yarvik

3 komentáře: „[Recenze] Yarvik Xenta 10" – dvě jádra, Android 4.1.1, podpora SDXC a IPS za velmi slušnou cenu“

  1. Koupil jsem si tento tablet v prosinci 2012. První tablet po delší době nečinnosti – typicky ráno – nešel probudit a jediné řešení byl reset. Tablet jsem tedy reklamoval. Druhý tablet občas podivně ztratil až 30% kapacity baterie, aby je bezprostředně po připojení nabíječky získal zpět. To bych přežil, ale do zvuku snímaného mikrofonem se dostávalo „cvrlikání“ procesoru tak silně, že nahrávaný zvuk byl nesrozumitelný. Pokud chcete tablet používat pro Skype, tak je to docela problém. Tedy znovu reklamace. Třetí tablet měl opět cvrlikání ve zvuku snímaném mikrofonem a navíc nefungoval senzor náklonu, tj. jakékoli hry ovládané pohybem tabletu nešly ovládat. Nyní čekám na „vrácení“ tabletu ze servisu. Výsledek – tablet je hezký a když zrovna funguje, tak je to za danou cenu zajímavá koupě. Kvalita je ovšem mizerná – pro mě zatím tři ze tří měly vážnou vadu.

  2. Tablet vlastním a jsem s ním za ty peníze spokojen. Pokud pominu trošku horší citlivost Wifi a pomalejší odezvu na dotyk, tak nic dalšího mě neomezuje. Doporučuji

  3. po pul roce sel tablet na reklamaci. Napajeci konektor u tabletu v haji. Reklamace uznana vimena za novy. Po trec mesicich stejna zavada plus konektor USB prestal fungovat, spatny dotek a pri 25 procentech baterie a nizsi se samo zapinaly aplikace. Reklamace neuznana ze pry je chyba na strane uzivatele. Ze jsem si to zpusobil sam. Tablet po vyzkouseni funguje bez problemu. Evidentne je tablet novy vse jede jak ma, jen mi znemoznili tim padem treti reklamaci stejne vady a vraceni penez, protoze ten konektor napajeni se posere znovu!…nebrat je to sunt…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *