HTC One – vítejte na tchajwanské vlajkové lodi

Dnes v šestnáct hodin rozjela firma HTC předváděčku svého hlavního prodejního artiklu s názvem One. Jednoduché, úderné. Pojďme se podívat, které fámy se potvrdily a které ne…

HTC One má rozumnou velikost displeje 4.7 palců s technologií Super LCD3 a rozlišením 1080p, protože jinak by to v této době ani nešlo. Aby byl výčet kompletní, tak vězte, že jemnost dosahuje na úctyhodných 469 ppi. Přístroj bude pohánět procesor Qualcomm Snapdragon 600 se čtyřmi jádry Krait 300, taktovanými na 1.7 GHz. Sekundovat mu bude grafický procesor Adreno 320 a operační paměť RAM o velikosti 2GB…protože jinak by to v této době ani nešlo.

Vnitřní paměť bude dosahovat buď na 32GB nebo na mnohem příjemnějších 64GB. Zdá se, že doba 64GB konečně začíná nastávat, protože se objevují i modely s podporou microSD karet v této velikosti. HTC One bude udržovat při životě baterie s kapacitou 2.300mAh, což aspoň na den používání snad vystačí. Jako bonus získal tento přístroj v horní části dvě diody IR, čímž se z HTC One stane velmi drahé dálkové ovládání televizí a ostatních přístrojů fungujících na tomto způsobu ovládání.

Čelní straně dominuje, kromě samotného displeje, také dvojice reproduktorů, které vám přinesou konečně ten správný stereo požitek. Hlasitost těchto reproduktorů je překvapivě vysoká a dosahuje až 93dB. Celý přístroj je vyroben z hliníku, což je velmi zajímavá volba a rozhodně je to mezi podobnými přístroji unikát. Nabízí se ovšem otázka, jak je vyřešena funkce antény GSM a Wi-Fi, ale jistě si konstruktéři poradili a vše bude fungovat na jedničku.

Co se týče systému, je zde zahrnutý nejnovější HTC Sense, který se dočkal mnoha změn oproti původním verzím. Domácí obrazovka nyní nejvíce připomíná Windows Phone a jeho čtečku „Feedů“ s vertikálním posouváním obrazovky namísto horizontálního. Celé prostředí je laděno do modra, místo původní zelené, tedy až na baterii, která se zelené odmítla vzdát. HTC Sense ani jiné nadstavby nebyly nikdy mnou oblíbené a Sense 5 na tom naprosto nic nezměnilo.

Největší novinku ovšem nabízí HTC One na zádech přístroje a sice jeho foťák. Objektiv se zářivě úžasnou světelností f/2.0 skrývá senzor s rozlišením pouhých 4MP, ovšem s Ultrapixely, díky kterým by fotografie měla vypadat mnohem lépe. Hlavně díky množství světla, které ultrapixely pojmou, bude focení i při nízké intenzitě světla mnohem zajímavější a výsledky mnohem hezčí…i když v menším rozlišení. Je to rozhodně zajímavé řešení a sám jsem zvědavý jaké fotky z tohoto fotoaparátu polezou.

Co se ovšem firmě HTC příliš nepovedlo je rozmístění tlačítek. Na liště pod displejem vidíte dvě tlačítka a nápis HTC, který, jak byste možná nehádali, nic nedělá. Ano, je to skutečně tak. Máte k dispozici pouze dvě tlačítka s tím, že domácí tlačítko, které je všude jinde uprostřed, je najednou vpravo. A jestli chcete vědět jak se dostanete k naposledy spuštěným aplikacím, tak je to dvojitým poklepáním na tlačítko Domů. Dlouhým podržením tohoto tlačítka se otevře vyhledávání Google, ale ne Google Now, pouze vyhledávání.

Jestli to do této chvíle vypadalo na téměř dokonalý přístroj, tato ‚drobnost‘, se kterou budete bojovat každý den mnohokrát, ho pro mě naprosto zabila…teda tato maličkost a HTC Sense, což je zlo přímo z pekel. Nápad zprznit hlavní ovládací prvky musel přijít asi z nejvyšších míst, protože si nedokážu představit jak by člověk, který Android používá každý den, mohl přijít s takovou šílenou inovací.

Co říci závěrem. HTC se rozhodně s modelem One vydalo správným směrem a to jak rozměrem displeje, názvem i hliníkovým tělem se stereo reproduktory na čelní straně. Zabilo to ovšem ovládání, které nemohl vymyslet někdo s citem pro uživatelskou přívětivost.

Dostupný by HTC One měl být na konci března s prozatím neznámou cenou. Ta se nicméně, podle mě, nedostane pod 14 tisíc korun.

[iframe width=“614″ height=“345″ src=“http://www.youtube.com/embed/N9A8NnBbW_A“ frameborder=“0″ style=“margin: 5px 0″ allowfullscreen]

Zdroj: GSM Arena, Android Police (1,2)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *