Jelly Bean již na 13.6% zařízení

Je to tak, další měsíc máme úspěšně za sebou a blížící se nadvláda verze Androida 4.x se nezadržitelně blíží. Google opět přinesl svoje přehledy poměru jednotlivých operačních systémů, vycházejících z návštěvnosti v obchodě Google Play. Tak se na to pojďme podívat a trošku si zasrovnávat…

Jak již bylo řečeno v nadpisu, Jelly Bean již zaujímá celkem 13.6% a z toho je 12.2% verze 4.1 a 1.4% ve verzi 4.2. Minulý měsíc to bylo 10.2%, nárůst tedy pokračuje stále stejně, protože nárůst z prosince na leden činil 3.3%, nyní to je 3.4%. Verze Ice Cream Sandwich úspěšně stagnuje a z původních 29.1%, které zahrnoval tento systém v loňském měsíci, se poměr změnil o pouhou jednu desetinku a to na kulatých 29%. Vymírající Honeycomb klesl z 1.5% na 1.3% a dále přenechává místo svému úspěšnějšímu želatinovému bratříčkovi.

Leader na trhu, Gingerbread, nadále ztrácí na své síle, ale stále šnečím tempem. Myslím, že než se podaří tohoto postaršího pána sesadit, bude mít 13% i Key Lime Pie. Ale k číslům. Za minulý měsíc navštívilo Google Play 45.6% zařízení, které v sobě drží verzi 2.3.x. To je pokles o přesně 2% oproti minulému měsíci. Pokud se ptáte odkud se vzaly ty více než tři procenta pro Jelly Bean, tak vězte, že kromě Gingerbread klesla také verze Froyo a to o 0.9%, z původních 9% na aktuálních 8.1%. Také Eclair klesl na 2.2% a to o 0.2% oproti minulému měsíci.

Jelly Bean sice neustále utěšeně roste, ale stále to není kdovíco. Můj osobní soukromý názor je ten, že nové telefony s Androidem si nyní pořizují i lidi, kteří nedokážou naplno využít potenciál, který tento systém nabízí a pakliže jsou vůbec přihlášeni na Google účet, pokud vůbec nějaký mají, tak na Google Play nechodí, a proto je tento nárůst tak pomalý i přes obrovské prodejní úspěchy ‚našeho‘ operačního systému. Není to z mé strany střílení od boku, protože mám kolem sebe několik postarších lidí, kteří mají nový telefon s Androidem minimálně ve verzi 4.0, ale nějaký Google Play je naprosto nezajímá, protože s telefonem stejně jen volají a občas sesmolí nějakou tu smsku.

Zdroj: Android Developers

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *