Hry z archivu, díl 3. – Open TTD

Představme si na své časy téměř dokonalý dopravní simulátor, který si získal srdce mnoha stratégů bez ohledu na věkovou hranici. Pokud bychom měli vyzdvihnout jedinou hru, která si získala naše srdce a u které jsme strávili velké množství času, tak za mne by to Open TTD určitě byl. Pamatuji se, jak jsem celý režim spouštěl neustále od začátku, jelikož se mi něco nepovedlo tak, jak bych si skutečně přál. Konkurence byla neoblomná a během několika herních týdnů se vměstnala do mé bezprostřední blízkosti a začala mě okrádat o zákazníky, přičemž se nestyděla využívat mnou vytvořených silnic. Vraťme se ale ke hře. Určitě se mezi vámi najdou tací, kterým se tento dopravní simulátor dostal do ruky teprve nedávno nebo až s naší recenzí. Hledáme pro vás archivní kousky her, o kterých se jinde moc nepíše.  A v tom jsme jiní. Open TTD se s ničím nemazlí. Nastavíte si velikost mapy, obtížnost, počáteční sumu peněz a hurá do boje. Na mapě se nacházejí menší i větší města, která se postupem času příjemně rozrůstají.

Čím více ulic a lidí, tím větší poptávka po kvalitnějším dopravním systému. Vaším úkolem je tuto poptávku ukojit. Postupem času se otevírají nová vozidla a vlaky. Záleží pouze na vás, jestli se zaměříte spíše na autobusovou dopravu a propojíte města mezi sebou nákladně zbudovanou silnicí. Pokud se vám podaří spojit 5 měst, která vedle sebe sousedí, a umístíte své zastávky do frekventovaných ulic, výdělek vás nemine. Stejně tak můžete udělat zastávky pro sběr pošty. Nejvíce výdělečným prvkem je železniční dráha. Ta vám může převážet poštu, cestující i náklad z továren. Fantazii se meze nekladou. Prokombinujte vlakovou soupravu tak, aby při jedné jízdě naložila a odvezla co nejvíce položek. Podrobné statistiky a možnost pozměnit názvy linek vám ihned prozradí, jak si na tom vaše strategie stojí. Buďte obezřetní, dostat se do finanční tísně je velmi snadné.

Navíc musíte mít peníze na obnovu automobilů a vlakových souprav. I ty mají svou životnost. Nakonec vás čeká i letiště a vše s ním spojené. Zvolte si to nejlepší místo pro svůj byznys a pokuste se ovládnout předem nastavenou oblast. Open TTD nabízí hodiny skvělé zábavy. Pokud omluvíte poněkud starší vizuální zpracování, čeká vás příjemný zážitek. Hra má za sebou už patnáct let od svého zrodu a dodnes ji hrají na tisíce spokojených hráčů, možná i proto, že se od těch dob nepodařilo udělat lepší nebo alespoň stejně kvalitní hru. Hra byla před několika lety uvolněna i pro Android zařízení, jen to má jeden malý háček. Vizuální zpracování hry nepočítá s tak malým displejem. Z toho důvodu jsou některé ikony přímo nečitelné. Nemůžeme jinak než hraní této hry doporučit jen pro tablety a telefony s větším displejem. Hra se na Google Play povaluje zcela zdarma a my pevně doufáme, že se stane vaší oblíbenou herní aplikací pro dlouhé chvíle.

[app]org.openttd.sdl[/app]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *