Chytré telefony zachraňují životy

Nástup chytrých telefonů do naší společnosti měl velké ambice. Jejich výrobci s jistotou věděli, že půjde o revoluční elektronická zařízení, jež během několika málo měsíců doslova ovládnou svět. Přesně takový scénář dokonce nastal, ale že za několik let od svého prvotního uvedení budou zachraňovat lidské životy, tak to nepředpokládal nikdo. Představy se potkaly se skutečností a rok 2012 se stal jedním z nejlepších pro horské služby po celé České republice. Tento fenomén je celosvětový, ale proč hledět za hranice našeho státu, když máme své vlastní hory, nebezpečné situace a momenty, které si žádají odborný a především kvalifikovaný zásah ze stran našich záchranářů. Není nic neobvyklého, že turisté vyrazí na výlet a zabloudí. Riziko umrznutí a smrti je zde poté značně vysoká. Minulé generace byly odkázané na štěstí a možná i trochu náhody. Hledání ztraceného člověka v horách je velmi náročné.

Ovšem moderní doba nám předkládá skvělé technologické vymoženosti a díky nim je zachraňování lidí o to jednodušší. Snižuje se počet výjezdů a s tím i klesají nároky na provoz záchranářské stanice. Ušetřené peníze mohou putovat do modernizace vybavení. Chytré telefony a jejich možnost stisknutí tlačítka SOS je skvělou funkcí, která zachraňuje životy. Stačí jedno zmáčknutí a aplikace SOS vyšle signál s přesnou polohou vašeho přístroje. V případě, že si na odlehlém místě zlomíte nohu, tak jde o nepostradatelného pomocníka. Aplikace rovnou zasílá základní údaje o pacientovi. Záchranáři se ihned dozvědí, jakou má člověk krevní skupinu nebo jestli je alergický na nějaké léky.

Pokud by byl pacient v bezvědomí, jednalo by se o velmi cenné informace. Záchranáři se tak mohou vydat bez zbytečného hledání a průtahů na označené místo s přesností na několik metrů. V některých případech ztracení se postačí dotyčného navést správným směrem, aniž by musela záchranářská služba někam vyjíždět. Naše redakce přeje všem horským službám daleko více takových užitečných nástrojů.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *