Technologie zmačkaného křemíku by mohla dostat z Li-Ion baterií až trojnásobek

Nedostatek kapacity baterie je každodenní problém většiny z nás, uživatelů chytrých telefonů s krásnými velkými displeji a masivním výkonem. Naše malinké telefony sice zvládnou výpočetní výkon a spouštění her, na něž by si nedávno netroufl ani dražší stolní počítač, ale vydržíme si takto hrát pouze pár hodin, než dojde kapacita baterie.

Za dlouhou dobu se v oblasti baterií nic nedělo, protože poslední představenou technologií byly lithium polymerové články, které dokázaly se stejnými rozměry a za vyšší cenu dosáhnout vyšší kapacity a ještě více snížily paměťový efekt. Tato technologie začala být implementovaná do spotřební elektroniky kolem roku 1995, což je pěkných 17 let. Od té doby se nic moc nestalo a když si vezmete jakého pokroku se dočkaly mobilní telefony v sekcích procesorů, grafických karet a displejů, baterie používáme stále ze starých ‚šedesát-dva-desítek‘.

Nevím zda jsem použil dobrý překlad této technologie, která se v originále jmenuje Crushed Silicon Technique, ale to není až tolik podstatné. Podstatné je co se inženýrům a vývojářům povedlo. Nejsem sice žádný bateriový či elektroexpert, ale pokusím se napsat o co v této technologii jde.

Standardně se používá konstrukce anody založená na grafitu, místo toho vědci použili vylepšenou křemíkovou metodu. Křemík je podle všeho perfektní alternativa, protože dokáže udržet až desetkrát více lithiových iontů než grafit. Nicméně je tu pár drobností, které zabraňovaly využití tohoto materiálu. Za určitých podmínek se totiž plocha povrchu zvětšuje a předchozí křemíkové anody neměly dostatek prostoru, aby mohly spolehlivě zajistit životnost baterie. Inženýr Sibani Lisa Biswal a vědecký pracovník Madhuri Thakur přišli na to, že při použití křemíkových hub a jejich následného zmačkání, pro získání více prostoru bez zvětšení velikosti, dokážou vytvořit funkční baterie s kapacitou až třikrát vyšší než je nynější možné maximum. Stávající grafitové anody dokážou pojmout kolem 350mAh na gram, kdežto tato nová technologie zvládne nést až 1000mAh na gram.

Zatím je vše ve fázi testování a tým stále pracuje na vyhledávání perfektních materiálů, ale toto by mohlo být po mnoha a mnoha letech zase určité vylepšení, které dodá našim hračkám nějakou tu šťávu navíc. Bylo by opravdu perfektní, kdyby mi telefon vydržel na jedno nabití třeba den a půl při standardním používání. Nezbývá než vědcům a inženýrům pogratulovat a držet palce, aby vše co nejdříve ‚vytunili‘ a my bychom se tak mohli začít těšit na nové, jistě drahé, ale lepší baterie, které vydrží déle než ty co máme teď.

Zdroj: Android Community

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *