Spekulace, část 2. Android 4.2 přinese Project Roadrunner, nový Play Store a Customization Center

Server Android and Me, který má ‚svého člověka‘ v zákulisí Google, neustále informuje svět o tom co nás v nejbližších týdnech čeká. Včera světlo světa spatřila informace o tom, co nového přinese Android ve verzi 4.2 a my vás s ní nyní seznámíme.

Nexus

Ještě než začneme o verzi 4.2, vrátíme se k našemu staršímu článku, kde jsem povídal o nejnovějším Nexusu. Jak to tak vypadá, skutečně to bude tak, jak bylo napsáno a každý výrobce si bude moci zvolit nový nebo i starší model, který označí nálepkou Nexus. Dokonce se tento model nebude muset takto ani jmenovat, Nexus bude něco jako certifikace, jako je třeba ‚HD Ready‘. Každopádně updaty by měl mít na starost Google, takže v tomto by mohli nejvíc vyhrát zákazníci.

Telefony s označením Nexus budou muset splňovat určité požadavky. Musejí být do světa vypuštěny se syrovým Androidem, musí splňovat hardwarové požadavky na spuštění všech ‚Nexus her‘ a musí podporovat Google Wallet, tedy musí být osazeny čipem NFC. Jsou tu ovšem dva taháky, díky kterým se z nálepky Nexus možná stane prodejní trhák. Tou první je, že Google Play se ještě více rozšíří do sféry streamovaného videa a bude používat zabezpečenou paměť pro komplikovanější pirátění. Druhou věcí je, že se budou vydávat hry, které budou výhradně pro Nexus. Stejně jako má teď Sony některé hry pouze pro svůj telefon Play, bude mít i Google některé hry výhradně pro Nexus zařízení.

Customization Center

V novém ‚kustomizačním centru‘ si budete moci změnit zvuky, jazyky, pozadí, launchery a podobně. V tom nebude nic nového. Kromě tohoto se zde ovšem bude moci předělat kompletně celé uživatelské prostředí a také změnit dynamické ikony (ty budou nově představeny). Výrobci díky tomuto prostředí mohou přinést uživatelům svoje nadstavby jako je TouchWiz nebo Sense a přitom neochudit ostatní od syrového Androida…všichni vyhrají.

Project Roadrunner

Jako byl v Androidu 4.1 představen Project Butter, který zlepšoval plynulost animací, v Androidu 4.2 by měl být Project Roadrunner (česky možno přeložit jako ‚projekt kukačka‘), který bude zlepšovat výdrž baterie.

Google Play

Google Play by měl být vybaven novými prvky, jako je personalizované vyhledávání, volitelné propagační kampaně s integrací oznámení, více možností plateb a jednodušší mikrotransakce přímo ve hře.

Google Now

Google Now by nově měla umět zodpovědět základní systémové otázky, jako ‚Kde můžu zapnout Bluetooth‘, ‚Jak snížím jas displeje‘ a podobně. Toto by mohlo ulehčit trápení začátečníkům.

Přehrávač videa

Přehrávač videa by měl dostat některé zásadní vylepšení a nabídnout nové API (aplikační prostředí) pro svázání s jinými videoslužbami.

Závěr

Veškeré zde napsané informace jsou pouze spekulace, ač jsou to spekulace od zdroje, který již několikrát prokázal svou dobrou informovanost. Některé aktualizace se zdají byt poměrně zásadní a tak není jisté, jestli se dostanou už do verze Android 4.2, nebo jestli se neobjeví až v čísle 5.0. Jak to ale vypadá, někteří zaměstnanci již vyfasovali Android 4.2, protože právě na serveru Adnroid and Me již zaznamenali přístup z tohoto operačního systému.

Ještě poslední věc – Dan Morril, jeden z členů Androidího vývojového týmu, na svém G+ účtu napsal: „Pročítám stránky se spekulacemi…. LOL“. Otazka zní, co Danovi přijde tak směšné a jestli nejsme náhodou úplně vedle. Ale tak za pár týdnů se to dozvíme. Do té doby nechme představivosti volný průchod…

Zdroj: Android and Me

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *