Amazon představil nové tablety – vylepšený Kindle Fire, Kindle Fire HD 7" a Kindle Fire HD 8.9"

V České Republice sice boom Amazoních tabletů nebyl tak brutální jako v Americe, hlavně kvůli kompatibilitě, ale na amerických trzích byl Kindle Fire doslova hitem. Sice má obrovsky zažrané vlastní uživatelské prostředí, nemá dostupný obchod Google Play Store, a stejně je doslova milovaný a to masami.

Důvod je prostý. Amazon má vlastní obchod s aplikacemi, vlastní obchod s knihami, filmy a seriály a jelikož se na tomto poli pohybuje mnohem déle než Google, má i větší možnosti a sortiment.

Původní Kindle Fire se začal prodávat asi před rokem a tak bylo pomalu načase vyměnit šatník. Včera večer, našeho času, představil Amazon několik tabletů, čtečku a spoustu softwarových vychytávek do svých tabletů. Začneme s oprášeným staříkem z loňského roku. Původní Kindle Fire dostal lepší procesor, dvakrát větší paměť, lepší baterku a byla mu snížena cena.

Kindle Fire HD nabídne IPS displej s rozpoznáním až 10 doteků a rozlišením 1280×800 px, Dolby audio, dvojtou anténu na Wi-Fi, díky čemuž získá rychlost stahování až 40% rychlosti navíc, dvoujádrový procesor o taktu jádra 1.2GHz, 16 nebo 32GB úložného prostoru, 11 hodin výdrž baterie a USB a Micro-HDMI vstupní porty. To vše je v šasi o velikosti 193x137x10.3 mm a celková hmotnost tabletu je 395g. Cena za tento model začíná na $199 pro 16GB verzi.

Kindle Fire HD 8.9″ nabízí opět možnost až 10 doteků naráz na displeji s rozlišením 1920×1200 px.Dolby audio je zde také a procesor má vyšší rychlost, konkrétně 1.5GHz na jádro. Dvě antény zůstaly, USB i Micro-HDMI také. Životnost baterie se neuvádí a velikost tabletu je 240x164x8.8 mm s váhou 567g. Verze Kindle Fire HD 8.9″ budou 16GB, 32GB a měla by být i 64GB, cena bude začínat na $299. K dispozici je také verze s integrovaným 3G LTE modulem, která ovšem začíná na $599.

Amazon představil také novou čtečku, která se jmenuje Kindle Paperwhite – tedy bílá jako papír; neplést si s Paperweight, což znamená lehká jako papír. Tato čtečka má v sobě zabudované světlo, můžete si tedy číst i za tmy. Paperwhite má o 62% větší počet pixelů, abyste si čtení a rozlišení písmenek náležitě užili. Čtečka má multi-dotykovou obrazovku, v tomto případě je ovšem pouze dvoudotyková. Baterie by měla vydržet až 8 týdnů, což není vůbec nemožné.

Amazon nabízí za ‚pár korun‘ docela solidní hardware, ale, jak sám říká, uživatelé chtějí hlavně služby. Služeb Amazon nabízí ohromné množství, ovšem převážně jen v Americe. V naší zemi budeme o spoustu služeb ochuzeni ať už kvůli ochraně autorských práv a složitému vyjednání možnosti prodávat/půjčovat filmy online, tak kvůli převážně anglickým titulům v kategorii knihy. Jelikož jsou tyto tablety prošpikované amazoním uživatelským prostředím skrz na skrz, což v našich luzích a hájích není úplně dobré, já osobně o Fire HD nebudu ani uvažovat. Nicméně věřím, že tato generace bude v Americe ještě populárnější než původní starší verze bez přídomku HD.

Zdroj: Amazon

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *