Ice Cream Sandwich konečně vypuštěn do světa

Minulý týden proběhla velká událost všech fanoušků Androidu – velká keynote, kterou pořádal Google společně se Samsungem v Hong Kongu. Co přinesli nového?  Obě společnosti předvedly své nejočekávanější novinky, které spolu velmi úzce souvisejí. Google přináší novou verzi svého operačního systému Android, již čtvrtou v pořadí, Samsung potom první telefon využívající tuto novou verzi systému. To vše se vědělo dopředu, co tedy tyto novinky znamenají?

Android 4.0 – Ice Cream Sandwich
Google Android dosud disponoval dvěma současně žijícími verzemi. Android 1.x můžeme spolehlivě prohlásit za mrtvý, převážná většina telefonů s Androidem nyní běží na verzi 2.x, ideálně 2.3 Gingerbread. Androidí tablety, až na pár nepodstatných výjimek, jsou ale dosud vybaveny zcela odlišnou verzí, a to 3.x – Honeycomb.

Telefony jsou tedy v současnosti s tablety ve verzích systému velmi nekompaktní, takže si můžete nechat zdát o tom, že vám budou fungovat stejné aplikace na telefonu i tabletu zárověň, aniž by vývojář aplikace přinesl dvě speciálně rozlišené verze. Toto a hlavně toto má řešit nová verze Ice Cream Sandwich – Android 4.0 sjednocující tablety a telefony pod jednu stříšku.

Ukázka rozložení GUI pro telefon i tablet v jedné aplikaci dle vzoru od Google. Všimněte si, že je zde GUI demonstrováno na Google Nexus One, že by se přecijen dočkal updatu na Android 4.0?

Co si od zmrzlinového updatu můžeme slibovat? Kromě kosmetických změn grafického rozhraní a několika málo nových funkcí oproti Gingerbreadu nebo Honeycombu se můžeme těšit především na větší množství aplikací pro tablety, kterých dosud bylo po málu. O nových funkcích zanedlouho přineseme samostatný článek. Těšit se můžete například na věci, jako velmi funkčně vyhlížející kontrolu nad vyčerpanými daty, což se bude hodit v našich krajích s FUP omezeními velmi a velice.

Většinu z nás potěší, že by se Ice Cream Sandwich měl oběvit i ve stávajících zařízeních. Kromě Galaxy Nexus je slíben update i pro Google Nexus S, padly informace, že se updatu dočkají tablety Asus řady EEE. Dá ce očekávat, že bude aktualizováno poměrně velké množství zařízení, předevšim tabletů. Teď již bude záviset na výrobcích, jak dlouho jim bude vše trvat, ze zkušeností bohužel známa, že zejména některým updatování poněkud trvá. Někdy až nevhodně dlouho. Google Nexus One a podobně staří zástupci droidů se však asi oficiálního updatu nedočkají, uvidíme, zda se někdo na XDA pochlapí se stabilní a svižnou ROM.

Samsung (Google) Galaxy Nexus

Demonstrace velikosti displeje. Galaxy Nexus je nakonec přecijen o něco větší, než Nexus S.


Nový telefon od Googlu / Samsungu, chlubící se nálepkou vzorový telefon s novým Androidem 4.0 se představuje v tom nejlepším světle. Nemálo telefonistů zaskočí velikost displeje tohoto telefonu 4.65″, což se může zdát mnoho, ale díky absenci jakýchkoliv tlačítek na přední straně se tento rozměr zas až tolik do rozměrů telefonu nepromítl. Displej Galaxy Nexusu je asi nejblištivější záležitostí, chlubí se totiž navíc rozlišením 1280 x 800 px. Detaily o novém přírůstku do rodiny Google phonů přineseme rovněž v samostatném článku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *