Samsung Galaxy Beam – představuje telefon s projektorem jeden z dalších budoucích trendů?

Dnešní mobilní telefony zvládají prohlížet internet, přehrávat hudbu a filmy, posílat elektronickou poštu, jsou schopny nahradit digitální fotoaparát, umějí skvěle navigovat, poslouží jako herní konzole. Ale mobilní telefon s vestavěným projektorem, to se jen tak nevidí!

Dnešní mobilní telefon toho bezesporu zvládají mnoho a dokáží nahradit celou řadu jednoúčelových (a často i víceúčelových) zařízení. Telefonů s vestavěným datovým projektorem je však pomálu, jeden z prvních se však již brzy začne prodávat i v České republice, a proto neuškodí, pokud si jej trochu přiblížíme.

A pojďme to vzít hned od toho nejdůležitějšího – tedy od projektoru. Ten je vestavěn do těla přístroje a jeho optika našla své útočiště v horní hraně telefonu. Světelný výkon projektoru činí 15 lumenů (1W) a jeho rozlišení je 640 x 360 bodů. Při porovnání s dnes běžně přenosnými kapesními projektory se sice jedná o znatelně horší parametry (zejména v případě svítivosti), stále však musíme brát v potaz, že se jedná o malý mobilní telefon, a že se postupem času i takovéto projektory určitě budou dále zlepšovat. V současné době tedy bude toto řešení ideální spíše do místností s přítmím, jinak bude nutné počítat s horší viditelností. Pro rychlé zhlédnutí pořízených fotografií, videí či kratších prezentací apod. se však i tak bude určitě jednat o praktického pomocníka. Skvělá je také skutečnost, že projektor nijak výrazně nerozšiřuje tělo telefonu (je pravda, že to však není zrovna tenké, více než 12 mm je na dnešní poměry již docela hodně).

V dalších ohledech se pak již jedná o spíše standardně vybavený telefon vyšší třídy. Jako nevýhodu lze brát použití staršího operačního systému Android 2.3 Gingerbread (výrobce ale přislíbil aktualizaci na Ice Cream Sandwich) či pouze 8 GB uživatelské paměti (avšak s možností jejího rozšíření paměťovými kartami microSDHC). Zcela dostatečný je pak dvoujádrový procesor s taktem 1000 MHz.

Interakci s uživatelem zajišťuje AMOLED displej s úhlopříčkou 4 palce při rozlišení 800 x 480 bodů. Mezi další zajímavější vlastnosti patří digitální fotoaparát s rozlišení pět megapixelů (automatické ostření i blesk jsou samozřejmostí) s podporou záznamu HD videa (720p).

Konektivita je zajištěna vedle mobilních dat (GPRS, EDGE, UMTS, HSPA) také díky Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0 + HS, USB 2.0 a 3,5 mm jacku. Samozřejmostí je také přítomnost GPS navigace.

Rozměry přístroje jsou i přes přítomnost projektoru celkem přijatelné, činí 124 x 64,2 x 12,5 mm, totéž se dá prohlásit i o hmotnosti 145 g, která není příliš větší, než u ostatních moderních smartphonů této třídy. Napájení tohoto telefonu, jehož spotřeba nebude nejnižší (obzvláště pak při používání projektoru) zajišťuje akumulátor s nadstandardní kapacitou 2000 mAh (výrobce udává, že projektor by mělo být možné na jedno nabití používat zhruba tři hodiny).

Telefon je nově sehnání také v České republice za cenu kolem 12 000 Kč vč. DPH.

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *