Motorola Atrix HD – americký švihák se představuje

Nová Motorola Atrix HD není jen tak ledajaký telefon. Svému majiteli totiž nabídne elegantní design, špičkově zpracované tělo z kevlaru, skvělý displej, výkonný hardware nebo Android 4.0.

Motorola Atrix HD patří jednoznačně mezi větší telefony, její rozměry činí 133,5 x 69,9 x 8,4 mm a hmotnost 140 g. Za to může zejména displej s úhlopříčkou 4,5 palce, na které nabídne špičkové rozlišení 1280 x 720 bodů. Displej je samozřejmě překryt ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glass a navíc se může pochlubit technologií ColorBoost pro výraznější zobrazení barev. Tak jako tak bude displej určitě patřit k současné špičce.

I přes tloušťku pouhých 8,4 mm slibuje Motorola u své novinky výbornou pevnost a odolnost, za kterou vděčí zejména použití kevlaru (v tomto případě hovoří o tzv. dupont kevlaru), což je látka, která se používá např. v neprůstřelných vestách nebo kosmických raketách. Velmi zajímavě působí také slibované použití tenké nano vrstvy s příslibem zajištění odolnosti proti vlhkosti.

Telefon podporuje všechny běžné GSM frekvence, a jako správnému smartphonu mu nemohou chybět ani rychlé datové přenosy, v tomto případě zastoupené technologiemi HSUPA a LTE. Po vzoru řady dalších novinek využívá přístroj SIM kartu formátu micro. Dnes je běžné, že telefony nabízejí dvojici mikrofonů, z nichž jeden slouží pro potlačené okolních šumů a zvýšení kvality zvuku ve sluchátku. Motorola se do toho však pořádně obula, a proto nabízí mikrofony hned tři. Inu, jaký to bude mít přínos, se dozvíme až v praxi.

Dále je možné komunikovat také prostřednictvím Wi-Fi a Bluetooth 4.0 LE + EDR. Pomocí kabelu je možné telefon propojit skrze USB micro konektor a HDMI micro konektor. Chybět nemůže ani aGPS a kompas. Internetové připojení je možné díky funkci hotspot sdílet do dalších blízkých zařízení.

O svižných chod operačního systému Android 4.0 se stará dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1,50 GHz doplněný o 1 GB RAM. Uživatel má pro svá data k dispozici pouhých 8 GB paměti (z nichž je navíc dostupných pouze 4,7 GB), naštěstí je možné paměť rozšířit kartami formátu microSD.

Vestavěný fotoaparát rozhodně neurazí, ačkoli je pravdou, že hodnoty jako rozlišení osm megapixelů, automatické ostření nebo LED blesk se stávají standardem, minimálně v této třídě zařízení. Totéž se dá prohlásit i o schopnosti zaznamenávat video ve FullHD rozlišení (1920 x 1080 bodů, 30 fps) a čelní kameře s rozlišením 1,3 mpx.

Mezi zajímavá softwarová vylepšení patří zejména integrace aplikace Smart Actions, ve které si uživatel může nadefinovat celou řadu činností a úkonů, o jejichž realizaci se následně bude telefon starat zcela automaticky. Díky tomu je možné ušetřit cestování po nabídkách, čas a třeba i baterii.

Samozřejmostí je pak integrace celé palety aplikací od Googlu včetně přístupu na Google Play, odkud je možné postahovat či nakoupit velké množství dalších aplikací i her. Ostatně díky výkonnému procesoru by neměl mít telefon problém ani s náročnějším softwarem.

Výdrž baterie by však nemusela být špatná, kapacita 1780 mAh patří dnes k lepšímu průměru. Telefon by s ní měl vydržet až 8,5 dne v pohotovostním režimu nebo až 9 hodin hovoru.

Motorola Atrix HD vypadá na první pohled velmi lákavě a je tak možná škoda, že se s ní na českém trhu velmi pravděpodobně nesetkáme. Přesto ale není nic ztraceno, protože se zde prodává alespoň velmi podobný model Motorola RAZR, který je v mnoha ohledech velmi podobný, ačkoli nabídne např. o něco menší displej nebo slabší procesor.

Podrobnější informace o tomto zajímavém modelu je možné získat na webových stránkách výrobce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *