Zisk u tabletu Nexus 7 je jen 15 dolarů, vyplatí se to?

Každý jistě slyšel o velmi levném tabletu od Googlu, který za cenu 199 dolarů nabízí velmi dobrý hardware, ale i operační systém. Tento čtyřjádrový tablet je naprosto bezkonkurenční v poměru cena/výkon. Ovšem vyplatí se pro Google vyrábět takový tablet, pokud má zisk jen 15 dolarů na každém kusu? Nebo tím sleduje něco jiného a zisk je až na druhém místě?

Podívejme se na výzkum společnosti UBM TechInsights, ta uvádí, že náklady na výrobu Nexusu 7 jsou 184 dolarů. A pokud se tablet prodává za 199 dolarů, každý si umí spočítat rozdíl. Na druhé straně, Amazon dokáže na každém Kindle Fire vydělat okolo 46 dolarů, což je třikrát více. A co teprve Apple? Ten na každém iPadu získá až 171 dolarů, tedy dokonce 11 krát více, než Google.

Je jasné, že Nexus 7 není na trhu pro zisk. Nabízí se více možností, jednou z nich je, že by byl Google tak velkorysý a chtěl udělat tablet, který bude dostupný pro každého. Ovšem spíše jde o něco, co bude ve výsledku stejné. Tablet Nexus 7 je na trhu hlavně, aby ukořistil co největší podíl a snížil tak zisky Amazonu a Applu. Google se celou svou strategií snaží dostat Android tablet do mysli spotřebitelů a hlavně ukázat, že je jednička.

Ze všeho nejdřív bude Nexus útočit na Amazon. Velkou předností Google tabletu je čtyřjádrový procesor a kamera. Tyto dvě věci Kindle Fire nemá. Navíc celkově je Nexus 7 mnohem lepší, avšak je třeba si uvědomit, že Kindle Fire je především čtečka. Ale proč kupovat čtečku, když můžete mít plnohodnotný tablet?

Co se obsahu týče, má Google co dohánět. Amazon má postavený jasný byznys plán – prodávat obsah na vlastní zařízení. Jejich nespočet e-knih a jiného multimediálního obsahu z nich v tomto oboru dělá naprostou jedničku. Nicméně Google se pomalu dotahuje. Pokud se v tomto směru podaří Googlu být úspěšnější než Amazon, teprve potom může přemýšlet o pokoření Applu. Avšak nebude to lehké, protože Apple vytváří zisk jak z iTunes tak ze samotného zařízení.

Zdroj: androidpit.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *