Archos 97 – cenově dostupný tablet s kvalitní výbavou

Tablet Archos 97 Carbon sice patří do té nejnižší produktové řady výrobce, přesto ale nabídne Android 4.0 Ice Cream Sandwich, IPS displej s úhlopříčkou 9,7 palců, podporu FullHD videa, 1 GB RAM, 16 GB uživatelské paměti, 1 GHz procesor či HDMI výstup. Samozřejmostí je také přístup ke Google Play, který nebývá u levných tabletů pravidlem.

Řada Carbon tvoří v rámci nabídky tabletů společnosti Archos naprostý základ. To však neznamená, že by se nejednalo o zajímavé přístroje, právě naopak. I přes důraz na nízkou cenu nabídnou řadu zajímavých funkcí a vlastností, díky kterým budou tyto tablety běžným uživatelům schopny sloužit k jejich plné spokojenosti.

Archos 97 Carbon je příkladem dobře vybaveného tabletu s úhlopříčkou obrazovky 9,7 palců. Jeho displej se může pochlubit technologií IPS, která se může ve srovnání s běžnými LCD pochlubit výborným podáním barev, vyššími pozorovacími úhly a lepší čitelností na slunečním světle. Rozlišení panelu činí 1024 x 768 bodů, což je jeden z parametrů, kde tablet oproti současné špičce trochu pokulhává, na druhou stranu se však nejedná o nic zásadního.

Rozměry zařízení vycházejí z použitého displeje, zaujme však příjemná tloušťka 11,5 milimetru a hmotnost 620 g, která spadá do nižšího průměru.

Tablet je poháněn procesorem Cortex A8 s frekvencí 1 GHz. Ten má k dispozici 1 GB operační paměti a 16 GB uživatelské paměti rozšiřitelné paměťovými kartami microSDHC (až 32 GB). I přes použití staršího procesoru by  si měl tablet bez problémů poradit s přehráváním FullHD videa (1920 x 1080) s frekvencí 30 fps ve formátech H.264 a MPEG-4. Kromě těchto dvou formátů přístroj dále umožňuje také přehrávání videa ve formátech AVI, MP4, MKV, MOV a FLV.

Jako operační systém výrobce použil nový Android 4.0 Ice Cream Sandwich, což si zaslouží jednoznačnou pochvalu, protože uživatelé tak budou mít k dispozici všechny potřebné funkce a aplikace včetně kolekce aplikací od Googlu a přístupu k obchodu Google Play. Společnost Archos navíc nabídku tabletu obohatila o prohlížeč dokumentů OfficeSuite Viewer, demo hry World of Goo nebo zpravodajské aplikace Brief Me a News Pepublic.

Zajímavě působí také konektorová výbava, která čítá microUSB konektor pro připojení k počítači, klasický USB konektor pro připojení příslušenství, audo jack a dokonce také zmenšenou variantu HDMI konektoru pro připojení k televizoru či projektoru. Mezi další výbavu přístroje je možné zahrnout vestavěné reproduktory, mikrofon, G-senzor i dvojici fotoaparátů (kamer).

Napájení přístroje zajišťuje lithium-polymerový akumulátor s výdrží až osm hodin přehrávání videa nebo 20 hodin přehrávání hudby.

Cena tabletu byla stanovena na 230 USD, což je v přepočtu zhruba 6000 Kč. Zatím však bohužel není jasné, zdali se bude tento zajímavý model prodávat v ČR, některé jiné modely výrobce se zde však prodávají, takže tato možnost reálně existuje.

Zdroj: Webové stránky výrobce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *