Meizu MX 4-Core: méně známý, ale velmi zajímavý smartphone

S produkty společnosti Meizu se na českém trhu příliš často nesetkáváme. Na druhou stranu je ale pravda, že některé si můžeme zakoupit i v ČR, a to včetně předchůdce dnešní novinky, která si pro nás připravila kromě designu nápadně podobného iPhonu  např. výkonný procesor a grafický čip, velkou vnitřní paměť, osmimegapixelový fotoaparát nebo povedený displej.

Společnost Meizu je typickým asijským výrobcem, který se nezaměřuje pouze na mobilní telefony, ale i na další druhy spotřební elektroniky – za zmínku stojí např. multimediální přehrávače. Meizu MX 4-Core není první telefon značky, již dříve společnost nabízela např. model Meizu M9, který je možné zakoupit i v ČR. Je proto určitá šance, že by se zde mohl objevit i jeho modernější následovník.

Meizu MX 4-Core nepřichází s žádným příliš extravagantním designem, naopak spadá spíše do průměru. A jistě se najde také mnoho uživatelů, kterým bude nápadně připomínat jednu z předchozích generací populárního amerického iPhonu. Tento problém měl výrobce již s předchozím modelem, takže to zřejmě již nebude náhoda. Na druhou stranu se ale jistě najde i řada uživatelů, kteří tento elegantní design s minimem rušivých prvků uvítá.

Ačkoli by se podle designu mohlo jednat o celkem nudnou záležitost, opak je pravdou, výrobce na výbavě rozhodně nešetřil. Základem všeho je zde totiž čtyřjádrový procesor Exynos Cortex A9 s frekvencí 1,4 GHz doplněný o grafický čip MALI-400MP. V kombinaci s 1 GB operační paměti se tak jedná o velmi výkonné zařízení, které si bez problémů poradí i s nejmodernějšími hrami a zcela bez problémů by mělo zvládat všechny činnosti včetně prohlížení náročných webových stránek nebo sledování FullHD filmů.

Telefon se prodává ve dvou verzích, které se liší kapacitou vnitřní paměti. Levnější varianta nabízí 32 GB, dražší pak 64 GB. (Na trhu je pak ještě další varianta přístroje – ještě levnější, ale vybavená pouze dvoujádrovým procesorem a 16 GB paměti). Paměť přístroje bohužel dále nelze rozšiřovat paměťovými kartami.

Spíše do průměru je možné zařadit displej s úhlopříčkou čtyři palce a rozlišením 960 x 640 bodů (292 PPI). Ne, že by se za takovouto obrazovku musel telefon stydět, to rozhodně ne, na druhou stranu ale již existují i podstatně lepší displeje.

Na Meixu MX 4-Core běží operační systém Android 4.0 s poměrně výraznou grafickou úpravou, takže se ve výsledku od čisté instalace Androidu poměrně hodně liší. Výrobce do telefonu dodal také celou řadu přídavných aplikací včetně vlastního obchodu s aplikacemi, aplikace pro vyhledání telefonu, aplikace pro rychlé zasílání zpráv, hlasového záznamníku, synchronizační aplikace, prohlížeče dokumentů či poznámek.

Zákazníky chce telefon dále nalákat také na dobrou podporu multimédií. Výchozím předpokladem je výkonný hardware, který si dobře poradí nejen s hrami, ale také s bezproblémovým přehráváním různých formátů audio i videa. Velmi dobře ve specifikacích působí také fotoaparát s rozlišením osm megapixelů. Ten využívá BSI senzoru, obsahuje automatické ostření a blesk, k dispozici má panoramatický režim, WDR režim, detektor úsměvu a podporuje např. i geotagging. Na čelní straně jej doplňuje druhý fotoaparát s rozlišením 0, mpx.

Z další výbavy je možné zmínit např. rychlé datové přenosy HSPA+, Bluetooth 2.1 + EDR, Wi-Fi 802.11 b/g/n,  duální mikrofon s podporou aktivní redukce okolního šumu během hovoru, GPS a kompas, gyroskop, senzor okolního osvětlení, polohový senzor nebo senzor přiblížení. Použitý USB konektor podporuje i rozhraní MHL, tudíž je skrze tento port možné telefon připojit např. i k televizoru. Samozřejmostí je také podpora sdílení multimédií prostřednictvím technologie DLNA.

 

Napájení přístroje zajišťuje lithium-polymerový akumulátor s kapacitou 1700 mAh, což je sice stále mírně nadprůměrná hodnota, určitě bychom si však vzhledem k výbavě dokázali představit i o něco více.

Závěr
Meizu MX 4-Core je zajímavý telefon, který by se určitě mohl prosadit i v konkurenci věhlasnějších značek typu Samsung, HTC, Motorola či třeba Huawei nebo ZTE. Svou výbavou by určitě stačil i zkušenějším a náročnějším uživatelům. Otázkou je, jak na tom bude s použitelností grafická uživatelská nadstavba nad samotným Androidem.

Z pohledu českého uživatele je však spíše podstatné, zda-li se telefon vůbec dostane na tuzemský trh a případně za jakou částku se začne prodávat.

Zdroj: Webové stránky výrobce

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *