Tajemná koule Nexus Q

Zřejmě každého při pohledu na podivnou černou kouli napadne myšlenka „Co to vlastně je?“ Ta zvláštní futuristická koule se jmenuje Nexus Q a jedná se o něco mezi cloudem a multimediálním zařízením. V hlavní roli je to však přímá konkurence Apple TV.

 

Model obsahuje několik multimediálních portů – optický audio výstup, micro USB, Ethernet Port, micro HDMI a samozřejmě také port na sluchátka. Umí se dokonce připojit i k WiFi, přes kterou je zařízení ovládáno.

  

Koule působí trochu futuristicky, což samozřejmě není vůbec na škodu – vypadá elegantně. Po obvodu pak najdeme různobarevné LED diody, které umí měnit barvu podle hudby nebo vytvářet další světelné efekty. Zkrátka koule má široké využití.

Multimediální obsah získává na cloudu služeb, které Google vlastní. Mluvit můžeme o Google Play Music, kde lze uložit až dvacet tisíc skladeb. Dalším zdrojem obsahu je Google Play Movie, zde si můžete půjčit film na dobu 24 hodin. (Ovšem u nás není tato služba prozatím dostupná). V neposlední řadě patří mezi zdroje i YouTube a je velmi pravděpodobné, že o další se ještě rozšíří.

Nexus Q se ovládá přes WiFi pomocí jakéhokoli zařízení s Androidem. Kouli nedělá problém, když ji ovládá více uživatelů – jeden uživatel může streamovat hudbu z Google Play a jiný klidně sledovat svůj oblíbený film. Třetí člověk dokonce může být na YouTube. Připojit se může čtvrtý, pátý, šestý člověk a zařadí svá videa do fronty. Neholdujete-li streamování, využít můžete pro svůj obsah prostor o velikosti 16 GB.

Podíváme se na nové zařízení od Google z trochu jiné stránky. Uvnitř najdeme procesor s označením OMAP 4460 – stejný byl použit u Galaxy Neuxusu. Operační paměť má velikost 1 GB. „Magická“ koule obsahuje i 25W zesilovač. Softwarem je samozřejmě Android.

Cena Nexusu Q začíná na 299 dolarech, v přepočtu asi šest tisíci korun. Pokud srovnáme Nexus Q a Apple TV, zjistíme, že zařízení od Applu stojí pouhé dva tisíce. Ptáte se, jak je to možné? Celý Nexus Q, každý jeho díl a šroubek vzniknul právě v USA. Jedná se tedy o zařízení, které nebylo a ani nebude vyrobeno levnou pracovní sílou v Asii. (Jedině pokud by vysoká cena byla velkou překážkou při prodeji.)

Zdroj: thevergeengadget.comarstechnica

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *