O2 a její slavná LTE síť

Společnost O2 jako první v České republice spustila komerční provoz LTE sítě. Telefónica síť spustila s velkou slávou, ale novou službu může prozatím využívat pouze okolo jedenácti tisíc potenciálních zákazníků. Z jiného pohledu tak jde o vypočítaný reklamní tah, tedy alespoň, než dojde k celoplošnému rozšíření. A vězme, že to ještě bude nějakou chvíli trvat.

LTE (Long Term Evolution) technologie je nástupcem 3G, jedná se o bezdrátovou vysokorychlostní síť. Výhodou nové sítě je především rychlost, která je několikanásobně vyšší a bezesporu je pro uživatele prioritou číslo jedna. V tomto případě O2 deklaruje až 60 Mb/s při stahování dat a 20 Mb/s při nahrávání. Dalším, neméně důležitým parametrem je odezva. V případě O2 LTE sítě se pohybuje v rozmezí 15-25 ms, což je zhruba o polovinu méně, avšak při dobrých podmínkách tomu může být až o tři čtvrtiny méně, než u 3G technologie. LTE je také mnohem stabilnější v okolí zdroje.

Telefónica v této chvíli nabízí pokrytí v obci Jesenice u Prahy, ta má okolo deseti tisíc obyvatel. Dalším místem je samozřejmě nejmodernější česká prodejna O2 Experience Centre v obchodním centru Chodov. To je prozatím vše, rozšíření se dočkáme snad po ukončení testovacího provozu a hlavně po úspěšné aukci frekvencí.

LTE síť pro O2 bude stavět čínská velmi prosperující společnost Huawei. Ta v minulosti budovala 3G síť pro Vodafone a také se aktivně zabývá vývojem nových technologií v této oblasti. Před nedávnem oznámila, že disponuje novým řešením přenosu dat, její koncept by měl dosahovat rychlosti až 30 Gb/s. Technologii nazvala „Beyond LTE“. Pro představu, Beyond LTE bude dvacetkrát rychlejší než stávající LTE a šestkrát rychlejší LTE Avdanced – 4G síť.

Pokud máte to štěstí a žijete v oblasti pokrytí O2 LTE sítě, pro úspěšné připojení budete potřebovat zařízení podporující LTE technologii a novou kartu SIM. Zařízení lze koupit oficiálně u O2 nebo můžete využít i mobilní telefon koupený v zahraničí – musí však podporovat frekvenci 1800 MHz, na niž běží testovací provoz.

Tarify jsou uspokojivé, avšak jsem toho názoru, že by se daly „poskládat“ lépe. A hlavně, pořád nás bude „strašit“ FUP limit. Ceny v zahraničí raději srovnávat nebudeme.

  • Mobilní internet L nabízí za cenu 333 korun rychlost 4 Mb/s a FUP limit směšné 2 GB.
  • Mobilní internet XL je na tom o něco lépe, za příznivou cenu 500 korun nabízí rychlost 10 Mb/s a FUP uspokojivých 10 GB.
  • Mobilní internet XXL je posledním tarifem, nabízí rychlost až 60 Mb/s a FUP 40 GB, za tuto službu zaplatíte 800 korun.

I přes nějaké nedostatky je však chvalitebné, že se O2 snaží nabídnout nové technologie a zavádí nové služby pro své zákazníky. Ozvala se také společnost T-Mobile, která plánuje červencovou prezentaci závěrečné fáze pilotního provozu LTE sítě v Praze. Uvidíme, jak bude postupovat vývoj poté, co budou „rozdány“ frekvence.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *