Dohromady uniklo 5 milionů hesel na Gmail, raději si zkontrolujte to své

Jedna z nejznámějších virtuálních služeb Gmail a Google+ utrpěla vážný šrám před zraky svých uživatelů. Podle nejnovějších odhadů uniklo na 5 milionů hesel, a to prostřednictvím ruského bitcoinového fóra btsec.com. Všichni uživatelé služby Gmail by se měli ubezpečit a zkontrolovat, jestli neunikly údaje i o jejich účtu.

Podle tvrzení společnosti Google se za žádných okolností nejedná o plánovaný nebo jakkoliv cílený útok neznámé skupiny hackerů. Jednotlivá data byla podle domněnky posbírána za delší časové období, a to z různých zdrojů. Společnost Google nadále uvádí, že tento únik je jen výsledkem dlouhodobého až několikaletého phishingu a individuálních hackerských útoků. Drtivá většina hesel již není aktuálních, stejně tak jako mnohé účty už dávno nejsou ani aktivní. I přes to se nedá vyloučit, že by se někdo nemohl stát obětí virtuálního útoku.

stažený soubor (1)

 

Tyto spekulace potvrzuje i zpráva od uživatele tvskit, který celou databázi na ruském fóru zveřejnil. Podle jeho slov je 60 % hesel a účtů stále aktivních, takže je snadné se do takových účtů bez problémů dostat a získat tak citlivé informace. Na fóru byla zveřejněna i celá databáze poškozených či napadených účtů. Podle všeho se česká a slovenská komunita nemusí ničeho obávat, jelikož hrozba se týká jen anglického, ruského a španělského jazyka.

Pro svůj klid můžete využít jednoduché aplikace pro ověření, jestli se zrovna váš účet nenachází mezi napadenými. Stačí jen zadat svou emailovou adresu a ihned se dozvíte, jestli jste v databázi.

Aplikace je na tomto odkazu

Pokud neradi zadáváte svou emailovou adresu ze strachu zneužití nebo spamu, můžete maximálně tři libovolná písmena či číslice nahradit hvězdičkou. Pokud se váš email v databázi nenachází, objeví se vám tato zpráva

Kontrola-uniknutých-Gmailov

Z pochopitelných důvodů je služba po většinu dne přetížená. V případě, že se vám ověření nepovede, stačí celý pokus několikrát zopakovat. Pokud chcete mít jistotu, raději si své heslo změňte a nemusíte nic kontrolovat.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *