Společnosti Samsung a Microsoft stanou před soudem

Licenční poplatky dostaly společnost Samsung a Microsoft před ostře sledované soudní přelíčení. I přes to, že se v posledních týdnech o tomto sporu moc nepíše, neznamená to, že by se snad dva giganti moderní technologické doby usmířili. Microsoft se totiž obrací k soudu, aby rozhodl, zda se může Samsung oprostit od placení licenčních poplatků. Vše se samozřejmě točí kolem akvizice společnosti Nokia, která se stala nedílnou součástí Microsoftu.

Microsoft je jako novodobý technologický výběrčí daní. Jihokorejská společnost Samsung platila poplatky za každé své prodané zařízení, ovšem nebyla v tom sama. Microsoftu platily i společnosti jako je Acer, LG nebo HTC. Právě díky těmto poplatkům si Microsoft přišel v roce 2011 na velmi zajímavou částku, která drtivým podílem převýšila výnosnost operačního systému Windows Phone.

samsungmicrosoft

Spory týkající se plateb poplatků se poprvé objevily na konci minulého roku ve chvíli, kdy společnost Microsoft oznámila plány na převzetí společnosti Nokia. Samsung se ihned ohradil, že právě tato akvizice porušila podmínky, které mezi sebou Samsung a Microsoft uzavřely, a vedení společnosti přestalo platit. Microsoft se totiž od té chvíle stal i výrobcem mobilních zařízení a právě tento bod nebyl ve smlouvě zahrnut.

Samsung nejdříve úplně odstoupil od plateb poplatků v jakékoliv výši, následně poplatek doplatil, ovšem úroky za zmeškání data plateb doplatit neplánuje. Představitelé obou společností se snažili spor urovnat mimosoudní cestou, to však po několika schůzkách skončilo neúspěchem. Viceprezident Microsoftu David Howard vypověděl, že si obě společnosti vykládají smlouvu po svém, takže není žádné jiné řešení, než rozhodnutí ponechat na soudních orgánech. Podle jeho slov je velmi zvláštní, že se společnost Samsung neobrátila na soud, když se jim smlouva zdála být akvizicí Nokie neplatná. Nakonec předal podnět k soudu Microsoft. O výsledku přelíčení vás budeme informovat.

Zdroj: theverge.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *