Do pěti let Google integruje do čoček senzory na měření cukru v krvi

Ano, společnost Google se rozhodla pokročit i v lékařském oboru, když prohlásila, že do pěti let uvede na trh zařízení, které bude svým majitelům hlídat cukr v krvi. Právě tento týden uzavřel licenční smlouvu s obrovskou farmaceutickou společností Novartis. Podle oficiálního oznámení společnosti Google jde o smlouvu týkající se velkovýroby inteligentních čoček, které dokážou zachycovat hladinu cukru v krvi v aktuálním momentě.

Jde tedy o ideální přístroj pro diabetiky. Své prsty a snažení vkládá do projektu část instituce Novartis, jež má na starosti péči o oči a zrak. Cukrovkáři jsou rizikovou skupinou pro onemocnění šedého a zeleného zákalu z důvodu zvýšeného nitroočního tlaku. Generální ředitel Novartisu Joe Jimemez by podle svých slov byl opravdu zklamaný, pokud by inteligentní čočky neviděl do pěti let na trhu. Společnost Google přislíbila, že termín je vyhovující a zařízení pacientům v této lhůtě dodají.

USA má obrovské potíže s masivním nárůstem cukrovky v řadách svých občanů. Může za to velmi špatné stravování, které je v převážné většině smažené a tučné. Na jídelním stole chybí zelenina, ovoce a čistá voda, která se kupuje jen v omezeném množství. Tradiční oběd v USA je plátek hovězího hamburgeru, hranolky, pizza a další smažené pochutiny.

Inteligentné-kontaktné-šošovky

Společnost rovněž oznámila, že chce zapracovat na high-tech čočkách, které by měly napomáhat lidem s problémem zaostřit zrak ze vzdáleného bodu na blízký. Tímto nabídka inteligentních čoček nekončí a do budoucna by se měly objevovat další a další způsoby, jak pomoct lidem trpícím nejrůznějšími očními chorobami.

Do této oblasti se snaží proniknout celá řada společností, jelikož ekonomický potenciál návratnosti je téměř zaručen i s mnohamiliardovými zisky. Ovšem pokud se do toho položil Google s Novartisem, je už předem známo, kdo bude trhu v této oblasti dominovat. Podle odhadů půjde o výdělky mezi 10 – 50 miliardami dolarů za 10 let od uvedení na trh. Odhady vyplývají z toho, že aktuální neinteligentní čočky a brýle disponují meziročním obratem okolo 10 miliard dolarů.

Čočky mají mít schopnost měřit cukr v krvi za pomoci tělních tekutin, zde půjde pochopitelně o slzy. Veškerou práci odvede vložený senzor mezi dvěma vrstvami materiálu. Všechna data budou vyhodnocena během několika mikrosekund. Podle odhadů bude na nízký nebo vysoký obsah cukru upozorňovat LED dioda.  

Zdroj: techcrunch.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *