[Google I/O] Představena nová verze systému "L", Android Auto, Android TV a další

Poslední měsíc jsme na Google I/O netrpělivě čekali a to hlavní už máme za sebou. Ačkoliv zatím nevíme, jakým číslem a cukrovinkou se bude honosit nejnovější představená verze Androida, jisté je, že půjde o něco začínající písmenem L, co nám přinese další hromadu novinek a vychytávek.


Google_I_O_2014_-_Keynote.mp4_snapshot_00.28.48_[2014.06.26_14.43.35]
Na začátku Keynote se Sundar Pichai rozmluvil o tom, jak se Android neustále zvyšuje a dostává mezi stále více a více lidí. V číslech to znamená miliardu aktivních lidí během jednoho měsíce. Následovala další čísla, která už tak zajímavá nebyla – 20 miliard SMSek proteče Androidy každý den, 93 milionů takzvaných Selfies zahlcuje bezedná místa internetu každý den a telefon je každý den zkontrolován 100 miliardkrát. Zbytečné.

Android L

Design

Na první pohled si můžeme u nového systému všimnout změny designu u navigačních tlačítek, které místo šipky, domečku a dvou obdélníků nabídlo trojúhelník, kolečko a čtvereček. Ještě křížek a máte ovladač k PlayStationu.

Čeho si ovšem na první pohled nevšimnete a muselo to být zmíněno, je možnost kromě klasického 2D zobrazení přidat na displej také hloubku. Vývojáři budou mít nyní možnost zadat, jak vysoko, nebo jak vysoký ten který prvek bude a systém grafiku vykreslí v reálném čase se všemi stíny, které pocit hloubky vytvářejí. Směru, kterým se u Google pro design Androidu nově pustili, říkají Material Design.

Design Androidu L je přesným opakem toho u KitKat. Od Ice Cream Sandwiche se postupně barvy ubíraly, aby ve verzi 4.4 téměř vymizely a zbyla jen šedá. Nyní zase otočili a pro nejnovější systém vybrali všechny barvy z vodovek. Systém Android L je extrémně barevný a více zakulacený. Většina hranatých objektů, jako jsou například ovládací prvky nebo náhledy kontaktů v mailech a jiných aplikacích, se dočkaly kulatých tvarů namísto čtverečků. Vše se v nové verzi také mnohem více hýbe a odezva vašeho kliknutí nabídne většinou nějakou pěknou animačku, abyste měli pocit, že jste skutečně na něco zmáčkli.

Screenshot_2014-06-26-13-42-16Screenshot_2014-06-26-13-41-42Screenshot_2014-06-26-13-41-36

Celý systém vypadá nyní ještě jednodušeji, respektive je všude mnohem více bílého místa. To možná eliminuje chyby při dotyku na displeji, působí to čistěji, ale zase nás to bude nutit o to více posouvat obsah, abychom se všude dostali. Responzivní design je v těchto dnech jedním z nejdiskutovanějších témat, co se týče webových stránek, a vývojáři nyní získají lepší možnosti a podporu responzivního designu také při vývoji Android aplikací.

Zamykací obrazovka se dočkala taktéž inovace, a to u oznámení. Veškerá oznámení, která se vám dostanou do notifikační lišty, se také zobrazí na zamykací obrazovce, abyste na ně mohli okamžitě reagovat. Můžete upozornění otevřít a přejít rovnou do aplikace, která k oznámení náleží, nebo můžete oznámení vyhodit posunem do strany, jako jsme na to zvyklí všude jinde. Za sebe musím říct, že oznámení na zamykací obrazovce vypadají jako pěst na oko. Sice se drží nově zavedeného designu, ale v jednoduchosti zamykací obrazovky působí poněkud brutálně.

Screenshot_2014-06-26-13-42-35Screenshot_2014-06-26-13-43-26Screenshot_2014-06-26-14-24-24

Co ovšem jistě potěší nejednoho uživatele, jsou vyskakovací notifikace. Funkce, kterou nabízí například Paranoid Android ROM pod názvem Hover. Pokud jste v aplikaci, která je roztažená přes celou obrazovku, a přijde vám oznámení, například nový e-mail, nemusíte tuto aplikaci opouštět, protože z horní části displeje vyskočí rámeček, který vás informuje o všem důležitém, co notifikace obsahuje. Můžete na toto oznámení okamžitě reagovat, nebo ho posunem do strany vyhodit.

Zamčení telefonu se dočkalo také jednoho bezpečnostně-komfortního vylepšení. Svůj telefon můžete spárovat s hodinkami, jako jsou třeba LG G Watch nebo Motorola Moto 360, a telefon bude vědět, že jste nablízku. Při odemykání telefonu tak nebudete muset zadávat PIN, gesto nebo jaké heslo máte zrovna nastavené. Pokud se telefon od hodinek vzdálí, již budete muset PIN, gesto nebo jiné zabezpečení zadat. Stejnou možnost budou mít i majitelé Chromebooků, což bylo patrné již před pár měsíci, kdy se tato možnost objevila ve skrytém nastavení v Chrome.

Změna designu se dotkla také klávesnice, v tomto případě ovšem musím říct bohužel, protože není moc o co stát. Jelikož je ale na trhu velké množství alternativních klávesnic, není toto příliš problém.

Hardware a jádro

Dočkali jsme se také informace, že Android L bude podporovat 64-bitové procesory. S tím se tak nějak počítalo, protože s jedním takovým přišel již Intel, který si systém sám upravil, aby na něm všechno fungovalo. Nově bude jako hlavní runtime používán ART místo doteď převážně používaného Dalviku. ART máme nicméně možnost zkoušet již od KitKatu, ale spousta vývojářů aplikací i ROMek od tohoto použití odrazuje. ART oproti Dalviku nabízí nárůst výkonu, ale také lepší práci s pamětí a menší požírání drahocenné energie z naší baterky.

Screenshot_2014-06-26-13-45-39Screenshot_2014-06-26-13-45-23Screenshot 2014-06-26 at 06.28.44

Projekt Volta je pokus Googlu, jak z baterky telefonu vyždímat co nejdelší výdrž. Kromě optimalizace celkového běhu systému budete mít k dispozici takzvaný Battery Saver, který vám v případě nízké hladiny baterie nebo při potřebě udržet telefon co nejdéle naživu, vyjde vstříc a omezí některé části telefonu tak, aby k vybíjení docházelo co možná nejméně.

V otázce bezpečnosti se nově můžete těšit na protekci proti Malwaru, na šíření bezpečnostních záplat systému přes Google Play Services, službu, na kterou spousta nevědomých uživatelů nadává, protože nerozumí, proč jim zabírá místo v úložišti. V budoucnu získáte přístup k takzvanému Kill Switch, což je možnost, jak na dálku telefon “zabít”, nebo jej minimálně dostat do továrního nastavení a zablokovat, aby případný zloděj neměl z krádeže užitek.

Screenshot_2014-06-26-13-46-31Screenshot_2014-06-26-13-46-52

Android Wear

Před několika měsíci představený systém pro doplňky je nyní obsažený v hodinkách. Na Google I/O byly pro demonstraci použity hodinky LG G Watch, které se již nyní dají zakoupit přes Obchod Play. Samozřejmě v zemích, kde tato možnost je, což u nás není. Cena je nastavena na $229, takže bratru nějakých čtyři a půl tisíce. K dispozici jsou také hodinky od Samsungu Gear Live za cenu $199. Očekávané Motorola Moto 360 budou k dispozici během léta.

Android Wear nabídne prodlouženou ruku vašemu telefonu. Na hodinkách najdete veškeré informace, které se nacházejí v notifikační liště vašeho telefonu a ještě mnohem více. Oblíbená fráze související s Google Now, že budete mít připraveny správné informace přesně ve chvíli, kdy je budete potřebovat, by zde měla platit také. Kromě klasických možností číst zprávy a maily, budete mít k dispozici informace z Google Now. U nás není tato služba v takovém rozkvětu jako v Americe, ale přecejen zde občas nějaká užitečná informace přistane… alespoň informace o počasí. Samozřejmostí jsou neustále zobrazené hodiny, bez toho by ty hodinky nebyly příliš hodinkami. Jednou ze zajímavostí je, že pokud příchozí notifikaci zahodíte na hodinkách, zmizí i na mobilu, abyste ji nemuseli vyhazovat znovu. Hodinky se dají ovládat jak dotyky, tak hlasem. Ačkoliv v naší zemi není ovládaní hlasem tak pohodlné a vychytané jako v anglicky mluvících zemích, stále můžeme hlasem alespoň vyhledávat. Zajímavostí je přítomnost pedometru neboli krokoměru, díky kterému můžete zjišťovat, kolik jste toho ten který den nachodili, včetně možnosti srovnání s jinými dny.

Screenshot_2014-06-26-13-48-42Screenshot_2014-06-26-13-50-02Screenshot_2014-06-26-13-49-38

Aplikace vyvíjené přímo pro Android Wear můžou být sesynchronizovány s aplikací, kterou máte ve svém telefonu, a to v konkrétním čase. Jak bylo pěkně uvedeno na příkladu – pokud třeba vaříte pomocí aplikace, která tuto možnost využívá, budete mít na hodinkách vždy jeden krok z receptu. Jakmile se na hodinkách přesunete k dalšímu kroku, v telefonu se vám automaticky jako první nabídne také krok, u kterého jste na hodinkách skončili. Toto se dá použít například při čtení, ač čtení na prťavých hodinkách nebude kdovíco, můžete si na nich alespoň v rychlosti něco dočíst, když nechcete vytahovat telefon.

Android Auto

Android Auto je v podstatě jen jakási nadstavba a otevřený port palubního počítače vašeho auta. Abyste mohli Android Auto používat, musíte k autu připojit svůj telefon, čímž se tento systém na vašem palubním počítači spustí. K dispozici budete mít základní úlohy, jako je navigace, možnost volání, poslech hudby a také třeba psaní zpráv. Další aplikace budou přibývat. Pohoršení nad možností psát zprávy není nutné, protože Android Auto pracuje s vaším hlasem, a tak je tato platforma schopná i napsat zprávu a odeslat ji hlasem. Google potvrdil spolupráci s 25 automobilkami, mezi kterými nechybí ani Škoda. Vzhledem k tomu, že doteď je CD přehrávač umožňující přehrávání MP3 něčím, o čem se vyplatí zmínit v reklamách, nedokážu si představit, jak drahá tato implementace bude.

Screenshot_2014-06-26-13-50-39Screenshot_2014-06-26-13-51-30Screenshot_2014-06-26-13-51-21

Android TV

Druhým pokusem na chytrou televizi je pro Google Android TV. Jedná se o mediální centrum, které bude mít vlastní aplikace a bude plně ovladatelné z vašeho telefonu… nebo hodinek, když na věc přijde. Budou zde fungovat samozřejmě služby Google, tedy Filmy, Hudba i hry. K dispozici bude podpora pro gamepady a také možnost hraní proti soupeřům, kteří budou na jiném zařízení. Vy budete například hrát na televizi s gamepadem a někdo jiný může ovládat hru na tabletu.

Screenshot_2014-06-26-09-27-45Screenshot_2014-06-26-13-51-53Screenshot_2014-06-26-09-26-19

Android TV vypadá velmi dobře, podobně jako vytuněné XBMC, ale ještě o trošku vychytanější. Bude navíc fungovat už rovnou jako Chromecast, takže tento přívěšek nebudete potřebovat, abyste mohli streamovat obsah přímo z mobilního telefonu nebo tabletu. Android TV můžete buď koupit již implementované v nové televizi, nebo ji udělat ze staré televize pomocí chytrého set-top boxu od Razer, ASUS a jiných. Na předváděčce bylo vše zobrazováno přes vývojářský box, který poháněl čipset NVIDIA Tegra 4.

Chromebook a Chromecast

O Chromebooku jsem se již zmínil při informaci o odemčení tohoto notebooku pouhou přítomností vašeho Android telefonu. Toto je jistě užitečná vlastnost, ale užitečnější a zajímavější je možnost spustit aplikace pro Android na Chromebooku. Není to ovšem tak, že spustíte jakoukoliv aplikaci jen tak mávnutím kouzelného proutku. Aplikace se pro tuto schopnost musí přizpůsobit. Prozatím funguje například Evernote nebo Vine, ale k dispozici nám smrtelníkům ještě nějakou chvíli nebudou. Další sympatickou funkcí je zrcadlení notifikací. Nyní můžete zrcadlení docílit také, a to například pomocí aplikace PushBullet. Zde to funguje na jedničku a předpokládám, že když to bude nativně implementováno od Google, bude možností a funkcí ještě o něco víc.

Screenshot_2014-06-26-09-29-34Screenshot_2014-06-26-09-29-10Screenshot_2014-06-26-09-28-27

Chromecast již nyní funguje výborně, protože jej podporuje velká hromada aplikací a další přibývají každým dnem. S nejnovější aktualizací bude možné zrcadlit displej na vaší televizi. Aktualizace by měla zasáhnout Obchod Play ve verzi Beta v příštích několika týdnech. Možnost zrcadlení ovšem nebude okamžitě dostupná všem značkám a modelům, ale pouze několika vyvoleným. Ukázka na Keynote vypadala velmi dobře, protože chod na televizi byl plynulý a prodleva byla celkem nepatrná.

Ačkoliv je nyní potřeba, aby byl váš telefon i Chromecast zařízení připojeno na jednu síť, do budoucna by toto omezení mělo padnout. Mělo by tak být možné, abyste streamovali domů na televizi nějaké video nebo třeba pracovní prezentaci z pohodlí svého domova. Nejspíš se nebude jednat o nejpoužívanější “službu”, ale může se někdy hodit.

Zdroj: Google I/O Keynote, Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *