Qualcomm odkrývá čipy pro rok 2015 – verze 808 a 810

Technologický pokrok je nedílnou součástí moderní civilizace. Teprve nedávno jsme vkročili do nového roku 2014 a společnost Qualcomm si na nás už přichystala senzační zprávu pro rok nadcházející, tedy 2015. Zveřejněné informace hovoří o připravovaných čipech Snapdragon 808 a 810, které skvěle doplní nové chytré telefony. Půjde o 64bitové modely s úspornějším řešením. Čipy budou lehčí a zároveň i menší.

U varianty Snapdragon 810 se dočkáme celkem osmi jader. Čtveřice výkonnějších jader pod označením Cortex-A57 se postará o hlavní výpočetní sílu a další čtyři, úspornější jádra Cortex-A53 budou vykonávat jednodušší operace. Mimo jiné se můžeme těšit na podporu rozlišení 4K, LPDDR4 RAM, hlasovou aktivaci a duální procesory pro lepší zpracování obrazu.

snapdragon-810

Při pohledu na grafické zastoupení je třeba zmínit vylepšenou grafickou jednotku Adreno 430 GPU. V porovnání se starší verzí 420, která ještě doposud nebyla v žádném smartphonu k vidění, jde o 30 % rychlejší typ. Čip obsahuje integrovanou podporu pro LTE-Advanced Cat 6 a MIMO.

Varianta Snapdragon 808 přinese celkem šest jader – dvě výkonná Cortex-A57 a čtyři šetrná Cortex-A53. V rámci displejové podpory se budeme muset spokojit s 2K, LDDR3 RAM. Rovněž slevíme i z grafických nároků a přivítáme grafickou jednotku Adreno 418. I tak bude o 20 % lepší než Adreno 330, která je aktuálně k nalezení v high-endech. Na tyto čipy si podle výrobce budeme muset počkat do poloviny roku 2015, kdy by se měly stát součástí nových zařízení. Výkon smartphonu a dalších chytrých zařízení půjde opravdu hodně rychle nahoru, otázkou je, jestli je takový výkon vůbec zapotřebí.

Zdroj: engadget

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *