Jedničkou mezi novými placenými aplikacemi se stal falešný ochránce vašeho telefonu

Otázka bezpečnosti je propírána ze všech možných směrů a vydavatelé zabezpečovacích aplikací se předhánějí kdo bude mít více stažení. Evidentně jde o jakýsi fenomén, vzhledem k tomu, že i na mobilní telefony se vyplatí dělat falešné antivirové programy.

Magazín Android Police se nejmenuje zrovna takto pro nic za nic. Občas totiž dělá skutečnou detektivní práci na poli Android scény. Tentokrát si vzal do parády aplikaci, která se podezřele rychle dostala na první místa mezi placenými aplikacemi. Konkrétně jde o první místo mezi novými placenými aplikacemi a třetí místo mezi všemi placenými aplikacemi. To je rozhodně pozoruhodné, obzvlášť s ohledem na to, že aplikace Virus Shield nedělá vůbec nic.

Dobře, něco skutečně dělá, protože uživatel musí mít pocit, že jeho telefon se ze stavu nezabezpečeného dostal do stavu naprosté izolace od nebezpečného materiálu. Pokud tedy aplikaci zakoupíte a spustíte, jediné co musíte udělat, je kliknout na obří tlačítko s křížkem, aby se z něj stalo obří tlačítko s fajfkou. A je to, děj se Placebo efekt. Jen pro info, zde nejde o nějaké odhadování a dohadování, že aplikace nic nedělá. Programátoři z Android Police prolezli aplikaci skrz na skrz a kód, který aplikaci obsahuje prostě nic nedělá. Žádný sofistikovaný algoritmus, který vás ochrání od všeho zlého, včetně zla z Mordoru.

Virus Shield _ AppBrain Android Market_orezScreenshot_2014-04-07-07-45-41

Virus Shield je asi deset dnů stará aplikace, stáhlo si ji přes 10.000 uživatelů, má hodnocení impresivních 4.7 hvězdy a její cena je necelých osmdesát korun. Výdělek asi milion korun za aplikaci, která nic nedělá, to je myslím velmi slušné. Podle vývojáře jde o aplikaci, která „Ochrání vaše zařízení před škodlivými aplikacemi“, „Skenuje aplikace, nastavení, soubory a media v reálném čase“ (jako by media sama o sobě nebyla souborem) a „Chrání vaše osobní informace“. Také má malý vliv na baterku, což se není co divit, když vlastně nic nedělá, a neobsahuje reklamu, což se opět není co divit, když je placená.

Obchod Play, jeho rozsah a nedokonalé zabezpečení dovoluje i aplikacím, jako je tato bez problémů vydělávat na neznalosti uživatelů. A jak se proti podobným podvodům bránit? Těžko. Snad jen instalovat aplikace od ověřených vývojářů, pouze aplikace ověřené časem a mnoha uživateli či procházet odborná fóra a stránky, zda s konkrétní aplikací, o kterou máte zájem nemá někdo negativní zkušenosti. Ale hledejte radši na odborných webech, spíš než na Facebooku.

Aplikace byla před pár minutami stažena z Obchodu Play, takže už ji nenajdete.

Zdroj: Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *