Asus PadFone a Asus PadStation – kombinace spojující chytrý telefon, tablet a mini notebook

 

Chytré telefony i tablety jsou dnes již celkem běžnou záležitostí. Asus se však toto spojení rozhodl posunout na vyšší“ level“. Již brzy uvede na trh dvojici zařízení, která spolupracují těsněji, než bylo doposud zvykem. A pokud použijete externí klávesnici, můžete vykouzlit i celkem obstojný mini notebook s operačním systémem Android.

V základu obdržíte celkem obyčejně vypadající telefon (obyčejný není, ale mezi řadou dalších příliš nevyčnívá) i celkem obyčejný tablet (ten také obyčejný rozhodně není, ale ani on na první pohled nevyvolává přílišnou pozornost). Při bližším prozkoumání se však postupně začnou objevovat zajímavé souvislosti.

Nejdříve se pojďme podívat na telefon, Asusem nazývaný PadFone. Ten nabídne Super AMOLED displej s úhlopříčkou 4,3 palců (rozlišení 540 x 960 bodů), dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 o frekvenci 1,5 GHz, grafiku Adreno 225, 1 GB RAM a až 64 GB uživatelské paměti. Operačním systémem bude moderní Android 4.0 Ice Cream Sandwich. To vše bude doplňovat např. fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů (F/2.2, optika Fuji, automatické ostření a LED blesk, záznam FullHD videa), vestavěná aGPS, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, 3G či akumulátor s kapacitou 1520 mAh. To vše v těle o rozměrech 128 x 65,4 x 9,2 mm při hmotnosti 129 g.

Druhým „setovým“ zařízením je tablet PadStation, který v pravém smyslu slova tabletem vlastně ani není. Jedná se totiž o velké zařízení se vzhledem tabletu vybavené velkým 10ti palcovým displejem a velkou baterií vybavené speciální schránkou na zadní straně, která poskytne útočiště pro telefon PadFone. Hovořit bychom mohli také o jakési dokovací stanici. Až PadFone a jeho procesor, RAM, paměť a operační systém tedy udělá z PadStation právoplatný tablet.

Výhodou tohoto spojení je možnost využívat velký displej (výhodné pro práci i zábavu všeho druhu), vestavěná baterie pro až 5x delší provoz, citlivá GPS anténa, HDMI výstup nebo vylepšené reproduktory s technologií SonicMaster. K propojení obou zařízení se využívá speciální systémový konektor zaručující bezchybnou a trvalou komunikaci bez jakýchkoli výpadků. Samozřejmostí je možnost využívat rychlé datové přenosy telefonu i veškerou jeho softwarovou výbavu. Tablet by navíc neměl trpět limity displeje telefonu a jeho operačního systému, protože by měl využívat své vlastní rozhraní uzpůsobené velkému displeji.

A pokud si dokoupíte externí klávesnici (připojuje se po vzoru ostatních tabletů Asus Transformer), vytvoříte z této dvojice jednoduchý mini notebook, se kterým hravě zvládnete tvorbu dokumentů, zapisování poznámek či odepisování na elektronickou poštu. Dalším zajímavým kouskem příslušenství je i PadFone Stylus Headset – bezdrátový Bluetooth headset, který je možné zároveň používat i jako dotykové pero.

Tak co, líbí se vám tento koncept? Myslíte, že má smysl, nebo se jedná pouze o krok stranou?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *