Intel tvrdí, že Android není připravený pro více jader

Na poli chytrých telefonů se v poslední době soupeří i o to, kolik jaký model má jader. Dobrým příkladem je Samsung Galaxy S III, který v sobě nese čtyři jádra, zatímco HTC One X ukrývá pět jader. Rozdíl je však pouhých 0,1 GHz, tedy 100 MHz, kde je chyba? Společnost Intel přišla s tvrzením, že Android není připraven na větší počet jader. Paradoxně tak může více jader spíše ublížit než přinést dech beroucí výkon.

Mike Bell, generální ředitel Mobile Intel se nechal slyšet, že více jader u Androidu spíše škodí, dokazuje to testy, které Intel provedl a ve kterých jednojádrové procesory mnohdy podávají dokonce lepší výkon.

„Podíval jsem se na implementace dostupné na trhu a upřímně řečeno, ve výkonném prostředí mi není jasné, jaké výhody poskytuje. Android totiž nedokáže efektivně využít více jader, nepracuje tak, jak by měl. Aby pracoval správně, musely by tvůrci SoC své procesory optimalizovat, ovšem nic takového nedělají,“ uvedl Mike Bell.

Ačkoli Android vypadá jako chytrý systém, občas tomu tak není. Pracuje totiž stále trochu zastarale, ve formě „vláken“. Dokáže zpracovávat jen jedno vlákno a ostatní úlohy tedy stojí. Podle Bella by se situace měla zlepšit, až se Android naučí dobrému plánování vláken.

Je třeba toto tvrzení brát s rezervou a posoudit, zda nejde jen o chytrý tah Intelu, jak otočit situaci na trhu ve svůj prospěch. Jak je známo, Intel by chtěl dodávat vícejádrové procesory pro mobilní zařízení, ale má problémy s jejich vyladěním a kompatibilitou. Přesto, že mimo mobilní trh je považován za giganta, tak právě na tomto trhu je stále obrovský krok za Qualcommem a jinými výrobci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *