Qualcomm Snapdragon 410 – 64bitový čip pro střední třídu

Společnost Qualcomm netřeba dlouze představovat. V současnosti jde o jednoho z nejznámějších výrobců široké palety čipů pro mobilní zařízení. Právě před několika okamžiky ohlásil vstup zcela nového čipu, dokonce prvního 64bitového, nesoucího název Qualcomm Snapdragon 410. I přesto, že jde o horkou novinku z továrny Qualcomm, nejde o čip určený pro high-end zařízení, nýbrž poputuje do oblasti střední třídy.

Právě z těchto důvodů se s ním v budoucnosti setkáme i v takových zařízeních, která nebudou mít cenu vyšší než 150 $. Tento čip je zajímavý především svou podporou 4G-LTE sítě. A to je právě důvod jeho výroby. Dostat LTE do telefonních zařízení střední třídy, a tedy i do rozvojových států.

Snapdragon-S4

Na trh se podle slov výrobců ze společnosti Qualcomm má čip dostat v první polovině roku 2014. To znamená, že u nových smartphonů se s Qualcomm Snapdragon 410 setkáme až v druhé polovině roku. Pojďme si tento čip představit trochu blíže. Snapdragon 410 je vyrobený 28nm technologií, přičemž v něm nalezneme jednak LTE rádio, jednak grafický čip Adreno 306. Pokud bychom chtěli najít nějaké změny oproti Adrenu 305, nejspíše půjde o velice nepatrné náležitosti. Čip je schopný přehrávat FullHD video a zároveň podporuje 13Mpx fotoaparát.

Výrobce je v otázce počtu jader zdrženlivý, podle portálu Arstechnica však půjde o čtyřjádrový ARM Cortex A53. Na samý závěr ještě uvedeme, že se nezapomnělo na tradiční bezdrátové technologie Wi-fi, Bluetooth, FM Rádio, GPS, GLONAS, ani na čínský hit BeiDou. Čip podporuje naprosto všechny operační systémy, takže nejde o výhradu OS Android, ale nalezneme jej jak ve Windows Phone, tak i například ve Firefox zařízeních.

 

Zdroj: qualcommarstechnica

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *