Triky na Google vyhledávač

Google je jeden z nejmocnějších vyhledávacích nástrojů na celém světě. Každý, kdo používá internet, se už určitě pokusil nalézt odpověď na svou otázku. Pevně věříme, že jste ve výsledcích nakonec našli svou odpověď, ale bylo to vždy jednoduché? Dokážete přesně konkretizovat dotaz, aby se vaše vyhledávání stalo efektivní, nebo velmi často tápete ve virtuálních vodách?

V tomto článku si ukážeme několik typů a rad, jak své vlastní vyhledávání vylepšit. Naprostá většina jednotlivých tipů funguje i v mobilním internetu, takže si přijdete na své.

Zkratky pro lepší vyhledávání

I když se vám to může zdát jako nedůležitá výpomoc, tak právě zkratky vám napomohou přesněji zacílit vyhledávání na určitou webovou stránku či rozsah obsahu.

  1. Pokud víte, na jakých stránkách chcete informace nalézt, můžete zápis vytvořit následovně. Zadejte zkratku site – hry na Android (nebo její přesný název) androida.cz. Následně vám vyjede informace směřující k nám.
  2. V případě, že chcete přistoupit přímo ke cache souborům stránky, napište před adresu slovo cache.
  3. Pokud chcete vyhledat pouze nadpis bez ohledu na text, využijte zkratky allintitle.
  4. Hledáte-li nějaký dokument, tabulku nebo prezentaci, využijte zkratky filetype a určitě vám to půjde lépe.

google-vyhladavanie-obrazky-550x197

Specifické výrazy

Vedle zkratek existují ještě specifické výrazy, které stejnou měrou napomáhají k přesnějšímu vyhledávání. Například slavné výroky naleznete, když použijete uvozovky.

  1. Lev-zvíře – pokud za pomlčkou vždy vedete přesnější oblast, budete obohaceni o mnoho dalších výsledků ve fulltextovém vyhledávání.
  2. Vánoce ~ dezerty – pro vyhledání synonym využijte vlnovky, která se automaticky zaměří i na podobné výrazy. Jde o velmi využívanou značku.
  3. Vladaři v Čechách 1450..1500 – pro vyhledávání v určitém časovém období používejte mezi letopočty dvě tečky. Google se tak zaměří na vymezená data.
  4. Praha-počasí – pro předpověď počasí na následujících 5 dní zadejte výraz počasí za požadované město.
  5. 120 km into miles – pro konverzi jednotek využijte zkratku into.
  6. 25 USD in EUR – nepočítejte kurzy a zadejte tento pokyn přímo na Google za pomocí slovíčka in.
  7. Stejně tak funguje i překladač slov – zadejte translate podzim to Spanish a máte to.

Další tipy

Existují i další tipy, které vám napomohou získat relevantnější výsledky. Pokud hledáte třeba střelce gólu v určitém zápase, zadejte přes vyhledávací nástroje – časový rozsah doplňující údaje. Pokuste se zadávat jednoduché termíny bez zbytečných slovních spojení. HTC One 2013 cena zní mnohem lépe než jaká je cena HTC One 2013.

[appbox googleplay com.google.android.googlequicksearchbox]

Zdroj –  Lifehacker, (2), (3)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *