Android 4.4 KitKat – co nového přináší nejnovější verze systému z Mountain View

S nejnovějším telefonem ze společné dílny Google a LG přišla i nová verze operačního systému. Android 4.4 KitKat najdete zatím pouze právě v telefonu Nexus 5. Co nového přinese odlamovací sušenka, si řekneme v tomto článku.

Naslouchání

Ačkoliv se nová verze Androida dostane do mnoha zařízení, některé funkce se budou minimálně na začátku týkat jen a pouze Nexusu 5. Jedna z nich je ‚nepřetržité poslouchání‘. Tuto funkci ovládají chytré brýle Google Glass, které neustále naslouchají, jestli jejich uživatel nezvolá důležitá dvě slova: Ok, glass. U zařízení Nexus 5 stačí na hlavní obrazovce nebo v Google Now říci ‚ok, google‘ a můžete vyhledávat, psát zprávy, navigovat nebo třeba pouštět hudbu.

kitkat

Hudba a ovládání

Při poslechu hudby se dočkáte v zámku displeje lepšího grafického vyobrazení právě přehrávaného interpreta, a také můžete přehrávanou hudbu ovládat. Kromě tradičního přeskakování mezi písničkami, se nyní také můžete prodírat konkrétním songem a přeskočit třeba přímo do jeho středu, kde najdete svoji oblíbenou pasáž. Pokud byste měli puštěné video přes Chromecast a telefon používali jako dálkové ovládání, můžete takto přetáčet pasáže i v právě přehrávaném filmu. Věřím, že tato vychytávka bude aplikována i do dalších aplikací, jako je třeba Yatse, aplikace pro ovládání XBMC.

Skutečné zobrazení přes celou obrazovku

Oblíbená funkce velmi známe ROMky Paranoid Android (PA) se nyní dostává i do syrového Androida, což je tak trošku splněný sen. Některé aplikace jako jsou třeba hry nebo čtečky knížek, budou zobrazovat obsah přes celý displej, bez zobrazení ovládacích tlačítek a horní navigační lišty. Tlačítka se zobrazí po přejetí od okraje displeje a zase zmizí až je nebudete potřebovat. Osobně tuto funkci využívám právě u PA už několik měsíců a nějak si nedokážu představit bez ní fungovat. To, že ji majitelé Nexusů 5, respektive Androida 4.4 Kitkat získají v základu, je skvělé.

voiceartimmersive

Lepší multitasking

Rychlost systému je stále opakované téma a dokud nebude Android šlapat jako hodinky bez jediného zadrhnutí, vždy se o tom bude diskutovat. Ve verzi 4.4 je vylepšená rychlost multitaskingu, a tak už by se nemělo stávat, že budete muset na zobrazení seznamu a přepnutí aplikace čekat. To tedy znamená, že byste mohli poslouchat hudbu a u toho surfovat v prohlížeči, nebo hrát jednu ze svých oblíbených her naprosto bez zadrhnutí. Jak a zda toto bude fungovat se uvidí až se záznam z Androida 4.4 KitKat nebo Nexus 5 dostane mezi lidi.

Nahrávání displeje

Dělání takzvaných screenshotů, nebo česky snímků obrazovky je nativně v Androidu už několik verzí a jde rozhodně o velmi oblíbenou a užitečnou funkci. V nové verzi Androida budete mít dokonce možnost nahrávat video toho, co se na obrazovce děje. Video bude ve formátu mp4 a pro choulostivé aplikace (jako například bankovnictví) bude možné tuto funkci zakázat, stejně jako je tomu právě u snímání displeje. Stejně tak budete mít problém u copyrightem chráněného obsahu, u kterého tuto funkci nebude možné použít. Na možnost nahrávat například z Voyo proto rovnou zapomeňte.

Chytré volání

Pokud vám bude volat cizí číslo, systém zkusí toto číslo vyhledat a automaticky k němu přiřadí dostupné informace. V tomto případě se bude jednat hlavně o instituce. Pokud vám budou volat například ze servisu, že máte hotové auto, na stránkách budou mít telefon, ze kterého vám volají a vy ho v telefonu mít nebudete, stejně se vám zobrazí kdo volá. Chytré, ale zda to bude fungovat i u nás si nejsem úplně jistý.

Vylepšené zprávy

Vylepšení Hangouts, které nahradí aplikaci na SMS se věnuje náš dnešní článek, takže o tom najdete info tam.

Tisk na cestách

Možnost tisknutí přímo z vašeho telefonu je zde s pomocí mnoha aplikací, včetně té Googlovské, která je k dispozici zdarma, už dlouho. Nyní bude tato funkce součástí systému a tak tisknutí na Wi-Fi a Bluetooth tiskárny už nic nebude bránit.

multitaskingcallidprint

…co dál

V rychlosti ještě shrnu drobná vylepšení, která se v Android 4.4 KitKat schovávají.

  • podpora Bluetooth MAP, což je funkce, která vašemu telefonu dovolí komunikovat s vaším stejně naladěným automobilem
  • aplikace, které budou v sobě zobrazovat jakýkoliv webový obsah, budou nově používat Chrome ke správnému zobrazení informací
  • aplikace pro stahování byla mírně předělána a je nyní ještě intuitivnější s větším množstvím nastavení
  • nově budete mít možnost přepínat mezi jednotlivými domovskými obrazovkami
  • vylepšení se dočkala také emailová aplikace. Ta nyní podporuje vnořené složky, fotky kontaktů a lepší navigaci
  • drobností, co potěší, je zobrazení tapety na celou obrazovku, tedy i pod tlačítka a systémovou lištu. Navíc se můžete podívat jak nově nastavovaná tapeta bude vypadat ještě před tím, než ji nastavíte
  • fotografie v HDR+ nabídne kombinaci několika snímků, aby vaše fotografie byla dokonalá
  • pro přístroje s infračerveným paprskem bude k dispozici nativní aplikace pro ovládání IR elektroniky
  • lokalizace nyní bude mít dva režimy, podle toho, jak moc přesnou ji budete chtít
  • další perlička pro Nexus 5 a jeho Android 4.4 KitKat je možnost přehrávání hudby v délce trvání až 60 hodin. KitKat samotný by měl mít vylepšenou spotřebu přehrávání hudby, i když to nebude tak dlouhá doba
  • a nakonec tu máme implementované nativní počítadlo kroků…to abyste při běhání nevyždímali telefon kvůli použití GPSky

Android 4.4 KitKat přišel s poměrně slušnou dávkou vylepšení, když vezmeme v potaz, že jde o změnu pouze v řádu desetinky. Nejvíc si tento systém užijete rozhodně s použitím nejnovějšího Nexusu. A myslím, že to bude také nejrychlejší způsob, jak si KitKat vyzkoušet na vlastní kůži.

Zdroj: Android, Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *